REAL TIME |

Weather Icon

Ο πιο πολιτισμικά σοβινιστικός λαός της Ευρώπης είναι ο Ελληνικός σύμφωνα με νέα έρευνα

Ο πιο πολιτισμικά σοβινιστικός λαός της Ευρώπης είναι ο Ελληνικός σύμφωνα με νέα έρευνα

Σχόλιο: Το άρθρο μεταφράστηκε και δημοσιεύεται για να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε πώς μας βλέπουν οι ξένοι και πώς αντιλαμβάνονται την σχέση ημών των Ελλήνων με την Ιστορία. Το άρθρο είναι ενδεικτικό του μίσους που δείχνουν απέναντι στους Ελληνες, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την αγάπη για την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Ελλήνων, σοβινισμό. Επίσης, διαβάζοντας το άρθρο, μπορεί να ερμηνεύσει κανείς και τις πολιτικές που ακολουθούνται από όλες σχεδόν τις κυβερνήσεις της Ελλάδας, για την διαστρέβλωση της Ιστορίας και την υιοθέτηση του δόγματος της α-συνέχειας του ελληνικού έθνους.

Σάββας Καλεντερίδης

Θερμές κλίνες σωβινισμού

Σε οκτώ από τις 33 χώρες που ερευνήθηκαν πρόσφατα από το Ερευνητικό Κέντρο Pew, τουλάχιστον τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι πιστεύουν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος από αυτών των άλλων εθνών. Και οι οκτώ βρίσκονται στην Ανατολική Ευρώπη.

Ελλάδα (89%)
Γεωργία (85%)
Αρμενία (84%)
Ρωσία (69%)
Βουλγαρία (69%)
Βοσνία (68%)
Ρουμανία (66%)
Σερβία (65%)

Ο πολιτισμικός σοβινισμός είναι σχεδόν εξίσου ισχυρός με αυτόν μίας σειράς άλλων βαλκανικών κρατών (Βοσνία, Σερβία, Βουλγαρία, Ρουμανία και Ρωσία).

Οι γειτονικές χώρες του Καυκάσου, όπως η Γεωργία και η Αρμενία ανεβάζουν αυτό το ποσοστό άνω του 80%. Κανείς όμως δεν αγγίζει τους Έλληνες. Εννέα στους δέκα πιστεύουν πως έχουν μία ανώτερη κουλτούρα.

Δεν σχετίζεται με οικονομικές αποδόσεις

Η πλούσια σε πετρέλαιο Νορβηγία είναι η πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης στον κατάλογο. Βέβαια, τα αισθήματα πολιτιστικής ανωτερότητας δεν σχετίζονται με τα απαραίτητα με την οικονομική απόδοση μίας χώρας, καθώς τόσο η πλουσιότερη όσο και η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα: σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες στην Ελβετία και την Μολδαβία συμφώνησαν με την πρόταση της Pew Research.

Νορβηγία (58%)
Τσεχική Δημοκρατία (55%)
Πολωνία (55%)
Ελβετία (50%)
Μολδαβία (50%)

Μία πιο ”Δυτική” κεντρική Ευρώπη

Πολυφωνία επικράτησε ανάμεσα στις χώρες που βαθμολογήθηκαν με μέσο όρο το -40-. 

Φινλανδία (49%)
Ιταλία (47%)
Αυστρία (47%)
Πορτογαλία (47%)
Ηνωμένο Βασίλειο (46%)
Ουγγαρία (46%)
Γερμανία (45%)
Δανία (44%)
Σλοβακία (44%)
Κροατία (44%)
Ιρλανδία (42%)
Λευκορωσία (42%)
Ουκρανία (41%)

Σοβινισμός χαμηλής ενέργειας

Υπάρχει μία αξιοσημείωτη γεωγραφική συνέπεια στο κατώτερο άκρο της κλίμακας, με τα τρία κράτη της Βαλτικής να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες επιδόσεις έναντι των πιο σοβινιστικών γειτόνων τους.

Μία άλλη περιοχή που χαρακτηρίζεται από σοβινισμό χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης εκτείνεται από τις Κάτω Χώρες, μέσω Βελγίου και Γαλλίας.

Λετονία (38%)
Λιθουανία (37%)
Γαλλία (36%)
Κάτω Χώρες (31%)
Σουηδία (26%)
Βέλγιο (23%)
Εσθονία (23%)
Ισπανία (20%)

Ορισμένες γειτονικές χώρες παρουσιάζουν αξιοσημείωτο βαθμό διαφοροποίησης. Η τελευταία θέση της Ισπανίας είναι λιγότερο σοβινιστική (κατά το ήμισυ) από την Πορτογαλία. Το χάσμα είναι ακόμα μεγαλύτερο μεταξύ της Σουηδίας και της πεπεισμένης γειτονικής της Νορβηγίας.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: bigthink.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube