REAL TIME |

Weather Icon

Ο κορωνοϊός δεν έχει διαμορφώσει τους στόχους εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ

Ο κορωνοϊός δεν έχει διαμορφώσει τους στόχους εθνικής ασφάλειας του Ισραήλ

Ένωσαν δυνάμεις Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ και μπορεί το Ισραήλ να βρίσκεται στη μάχη με τον κορωνοϊό που επίσης έχει «χτυπήσει» τη χώρα, ωστόσο οι εθνικοί στρατηγικοί στόχοι δεν μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Μαρίνα Χατζηκώστα

Έτοιμες δηλώνουν τις τελευταίες ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν την προσάρτηση από το Ισραήλ εβραϊκών οικισμών στη Δυτική όχθη. Δήλωση διόλου τυχαία. Ταυτόχρονα βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες καλούν τη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ να διαπραγματευθεί με τους Παλαιστινίους για επίτευξη συμφωνίας. Όχι όποιας κι όποιας συμφωνίας. Αυτής της συμφωνίας που ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε ως «συμφωνία του αιώνα». Βέβαια οι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη απορρίψει το σχέδιο. Αυτό, όμως, δεν έχει καμιά σημασία. Ακόμη κι αν οι Παλαιστίνιοι δεν συμφωνήσουν, οι Ισραηλινοί προχωρούν κανονικά στον σχεδιασμό τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν πλήρως της ισραηλινές ενέργειες.

Πράσινο φως μετά την ακυβερνησία

Στην πραγματικότητα, παρά τους πηχυαίους τίτλους, το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ ακυβέρνητο καράβι. Όλες οι αποφάσεις υλοποιούνταν κανονικά. Το πρόγραμμα ασφαλείας αναθεωρήθηκε και αναβαθμίστηκε από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, ενώ τις δύσκολες ώρες της χώρας λήφθηκαν ακόμη και νέες αποφάσεις. Συνολικά η πολιτική κρίση διήρκεσε 16 μήνες και στο διάστημα αυτό διεξήχθησαν τρεις βουλευτικές εκλογές χωρίς ξεκάθαρο νικητή. Τελικά, την τρίτη εβδομάδα του Απρίλη, Μπένι Γκαντζ και Βενιαμίν Νετανιάχου τα βρήκαν και έτσι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας έδωσε όρκο και οι μηχανές «πήραν μπρος». Οι δύο Βενιαμίν αποφάσισαν πως το Ισραήλ θα ασκεί την κυριαρχία του στους «οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», όπως είναι τα βιβλικά ονόματα της Δυτικής Όχθης.

Μάλιστα, από την 1η Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο και οι βουλευτές θα μπορούν να αποφασίσουν για το αμερικανικό σχέδιο χωρίς να δεσμευτούν, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο, να προσαρτήσουν τμήματα της Δυτικής Όχθης. Η προσάρτηση, όπως προϊδέασε με δηλώσεις του ο Νετανιάχου, θα έρθει μερικούς μήνες αργότερα.

Τι προνοούσε η συμφωνία για προσαρτήσεις

Προφανώς και δεν χρειάζονται πολλές λεπτομέρειες από επίσημα ισραηλινά χείλη για να μπορέσουμε να αντιληφθούμε σε ποιες περιοχές αναφέρεται η ηγεσία του Ισραήλ όταν μιλά για τις προσαρτήσεις των επόμενων μηνών. Τα λέει όλα το πρώτο μέρος της συμφωνίας του αιώνα. Σύμφωνα με αυτήν, το Ισραήλ θα προσαρτήσει την Κοιλάδα του Ιορδάνη. Πρόκειται για το «φιλέτο» της Δυτικής Όχθης, που βρέχεται από τη Νεκρά Θάλασσα και είναι σημαντικής στρατηγικής σημασίας. Αντιπροσωπεύει συνολικά το 30% της Δυτικής Όχθης. Το ίδιο προτείνει και σε ό,τι αφορά την κοιλάδα του Ιορδάνη, μια στρατηγική λωρίδα γης στα σύνορα της Ιορδανίας. Έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, βέβαια, τα επικίνδυνα προηγούμενα που δημιουργούνται από την ανοχή των κινήσεων του Ισραήλ και τα οποία δεν είναι άλλα από τη νομιμοποίηση της κατοχής, την ανάπτυξη εποικισμών σε εδάφη που κατακτήθηκαν διά της ισχύος των όπλων και την προσάρτηση εδαφών…

Ο θεματοφύλακας του Νετανιάχου

Στην πραγματικότητα, σε μια πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ και αφού δεν μπόρεσε να τον νικήσει στο «ρινγκ», ο Μπένι Γκαντζ αναδείχθηκε στον θεματοφύλακα του Μπίμπι. Έχει ίδιον όφελος… θέλει να τον διαδεχθεί. Δεν διαφωνεί ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις εθνικού χαρακτήρα απόψεις του. Για να τον διαδεχθεί, λοιπόν, ο μόνος τρόπος αποδείχθηκε πως είναι να αποτελέσει την εγγύηση της πρωθυπουργίας του μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Τότε ο ίδιος θα παραλάβει τη σκυτάλη και μαζί τα ηνία της χώρας. Υπάρχει βέβαια ένα ρίσκο. Αυτό είναι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο έχει αναλάβει τη διερεύνηση, τεκμηρίωση και απόφαση για τις υποθέσεις που βαραίνουν τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό. Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί πως ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί, ως ένοχος των κατηγοριών, τότε αυτόματα θα γίνουν νέες εκλογές. Άγνωστο βέβαια παραμένει το ποιος θα βγει νικητής και καθόλου δεν αποκλείεται να είναι ο Γκαντζ.

Κραυγή βοήθειας

Οι Παλαιστίνιοι ζητούν τη βοήθεια της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία ωστόσο δεν βλέπει τι συμβαίνει, ούτε σε ό,τι αφορά τους ισραηλινούς σχεδιασμούς, ούτε σε ό,τι αφορά τους τουρκικούς σχεδιασμούς. Είναι απασχολημένη με άλλα ζητήματα και καμιά απόφαση δεν λαμβάνεται για αναχαίτιση των παράνομων επιδιώξεων.

Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, φωνάζει σε ώτα μη ευήκοα πως «η προσάρτηση είναι μια εκδήλωση μόνιμης επιθετικότητας στα αναφαίρετα παλαιστινιακά δικαιώματα και το κύρος του Διεθνούς Δικαίου». Προσπαθεί να καθησυχάσει τους Παλαιστινίους, αλλά μάταια, αφού η διεθνής κοινότητα είναι απούσα.

Ευχολόγια από τον Ο.Η.Ε.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αρκείται και πάλι σε ευχολόγια, προτρέποντας να μην υπάρξουν μονομερείς ενέργειες από τις ηγεσίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. Να παραδεχτούμε όμως (!) ότι το κάνει με πολύ έντονο τρόπο…

Ο ειδικός συντονιστής του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Νικολάι Μλαντένοφ, δήλωσε -επί λέξει- πως προτρέπει «με έντονο τρόπο τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους ηγέτες να λάβουν μέτρα προς την ειρήνη, να απορρίψουν μονομερείς κινήσεις που θα διευρύνουν μόνο το χάσμα μεταξύ των δύο λαών και θα υπονομεύσουν τις πιθανότητες ειρήνης».

Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube