REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 18 Μαΐου 2020

O Eθνικός Λιβυκός Στρατός LNA έχασε την αεροπορική βάση Al-Watiya-Στα χέρια των Τούρκων ρωσικά συστήματα αεράμυνας

O Eθνικός Λιβυκός Στρατός LNA έχασε την αεροπορική βάση Al-Watiya-Στα χέρια των Τούρκων ρωσικά συστήματα αεράμυνας

Οι δυνάμεις του Λιβυκού στρατού υπό την διοίκηση της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA ανέλαβαν πλήρως τον έλεγχο της αεροπορικής βάσης Al-Watiya στην Δυτική Λιβύη. Οι δυνάμεις του Haftar υποχώρησαν από το μέτωπο αφήνοντας πίσω στρατιωτικό εξοπλισμό, όπλα και πυρομαχικά.

Η απελευθέρωση επιβεβαιώθηκε από την ανακοίνωση του Προεδρικού Συμβουλίου, η οποία ανέφερε πως ο επίσημος Λιβυκός Στρατός μαζί με τις πολιτοφυλακές  έχουν ανακτήσει την αεροπορική βάση από ”τις εγκληματικές πολιτοφυλακές και τους μισθοφόρους του Στρατάρχη Haftar”.

Το Προεδρικό Συμβούλιο χαιρέτισε επίσης το θάρρος του Λιβυκού Στρατού και των εφεδρικών μονάδων, οι οποίες κατάφεραν να νικήσουν τις αντίπαλες δυνάμεις και να τις απομακρύνουν από την στρατηγικής σημασίας περιοχή του αεροδρομίου.

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής της επιχείρησης ”Ηφαίστειο Οργής”, Al-Watiya, δήλωσε στα τοπικά ΜΜΕ το πρωί της Δευτέρας ότι οι δυνάμεις του GNA είχαν ανακαταλάβει την αεροπορική βάση Al-Watiya μαζί με τον στρατιωτικό εξοπλισμό των δυνάμεων του Haftar, αλλά και με την κατάσχεση ενός Ρωσικού Πυραυλικού Συστήματος Pantsir, το οποίο είχε φτάσει στον Στρατό του LNA μέσω των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Ο ομιλόν στην συνέντευξη, ανέφερε πως ο GNA πλεόν κατέλαβε πλήρως την αεροπορική βάση Al-Watiya και κινείται για την στρατηγικής σημασίας πόλη Tarhouna. Ο GNA υποσχέθηκε πως θα απελευθερώσει και άλλα μέτωπα της νότιας Τρίπολης από τις δυνάμεις του Haftar με σκοπό να ηγηθεί πλήρως στην περιοχή.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός άμυνας του GNA,  Mohammed Al-Sharif, επιβεβαίωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Libya Alahrar TV πως μετά την απελευθέρωση της αεροπορικής βάσης οι δυνάμεις του GNA θα απελευθερώσουν την νότια Τρίπολη. Τέλος χαιρέτησε πανηγυρικά τις προσπάθειες των στρατιωτών του GNA.

Σχόλιο: Για άλλη μία φορά επαληθεύεται η καίρια σημασία δράσης του Γερμανοτουρκικού υπονατοϊκού άξονα, για λογαριασμό των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ μετά από αυτήν την επιτυχία της Τουρκίας έχουν στα χέρια τους ως προς τεχνική ανάλυση:

  • Δύο Ρωσικά Αντιαεροπορικά Συστήματα Pantsir, συμπεριλαμβανομένων των radar και των βλημάτων
  • Εννέα Κινεζικά UAV MALE Wing Loong, συμπεριλαμβανομένων των αισθητήρων τους (είδη: Sky Saker, Pterosaur I, GJ-1, Wing Loong ID)
  • Αντιβαλλιστικά Συστήματα S-400 άνευ radar

Γνώμη του μεταφραστή είναι πως χώρες σαν την Ινδία και την Τουρκία, όπου τα εξοπλιστικά τους προγράμματα συμπεριλαμβάνουν συστήματα πάσης κατηγορίας και πάσης εθνικής προελεύσεως, είναι καίριας σημασίας για την εξοπλιστική πορεία του Αμερικανικού Στρατού, ο οποίος σύμφωνα με τον Διοικητή των Διακλαδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ βρίσκεται 16 χρόνια πίσω από την Κινεζική Δημοκρατία και την Ρωσική Ομοσπονδία. Μέσω χωρών σαν την Τουρκία και την Ινδία το ΝΑΤΟ έχει πρόσβαση στους τρόπους κατασκευής αυτών των συστημάτων, κάνοντας έτσι ταχύτατα βήματα προς την κατασκευή υποκατάστατων.

Μετάφραση-Σχόλιο: Χωριανόπουλος Άγγελος

 πηγή: www.libyaobserver.ly

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube