Weather Icon

Ο Ερντογάν “σαμποτάρει” τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ

Ο Ερντογάν “σαμποτάρει” τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Ιράν για χάρη των ΗΠΑ

Η Τουρκία καθυστερεί τις εργασίες επισκευής σε αγωγό φυσικού αερίου με το Ιράν, με σκοπό να ασκήσει πίεση για χαμηλότερες τιμές και να μπορέσει να ζητήσει κάποιου είδους “πολιτική χάρη” από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφέρει η S&P Global Platts, επικαλούμενη πηγές του κλάδου.

Ο αγωγός ανατινάχτηκε στα τέλη Μαρτίου, από Κούρδους μαχητές, όπως ανακοίνωσαν οι τουρκικές αρχές και οι ροές φυσικού αερίου σταμάτησαν στις 31 Μαρτίου. Η Τουρκία δεν έχει ακόμη παράσχει επίσημη εξήγηση για τη διακοπή ή λεπτομέρειες για το πότε θα ξεκινήσει η άντληση.

Οι επισκευές μετά από τέτοιες επιθέσεις συνήθως διαρκούν μεταξύ τριών ημερών και μιας εβδομάδας, αλλά η Άγκυρα ξεκίνησε την επισκευή στα μέσα Απριλίου και είπε στην ιρανική κυβέρνηση ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες, δήλωσε ο Mehdi Jamshididana, ανώτερος αξιωματούχος της κρατικής εταιρείας φυσικού αερίου του Ιράν (NIGC), σύμφωνα με την S&P Global Platts.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία αύξησε τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ (LNG), αυξάνοντας τις αγορές της σε 23 φορτία φέτος από 13 σε ολόκληρο το 2019 και τέσσερα το 2018, δήλωσε η S&P Global Platts.

Η S&P Global Platts αναφέρει επίσης ότι η τουρκική κρατική εταιρεία Botas έθεσε ερωτήματα σχετικά με τον αγωγό στο Υπουργείο Ενέργειας, το οποίο στη συνέχεια δεν απάντησε.

Αξιωματούχος του ιδιωτικού τομέα είπε ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί τις καθυστερήσεις επισκευής για να μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου που πωλεί το Ιράν στη χώρα. Η Τουρκία εισήγαγε το 17% των αναγκών φυσικού αερίου από το Ιράν πέρυσι, που ανέρχεται σε 2,7 δισ. κυβικά μέτρα, σύμφωνα με την S&P Global Platts.

Ο Τούρκος υφυπουργός Ενέργειας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι η Τουρκία σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει φθηνότερο LNG για να πείσει τους μακροπρόθεσμους προμηθευτές φυσικού αερίου να μειώσουν τις τιμές τους.

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να ενδυναμώσουν τις σχέσεις τους, που έχουν δεχτεί πλήγματα από ουκ ολίγες διπλωματικές διενέξεις, μεταξύ των οποίων την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, αλλά και την εισβολή στη Συρία, επιτιθέμενοι εναντίον των Κούρδων που μάχονταν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την περασμένη εβδομάδα.

για τη συνέχεια Capital

 

Σχετικό  :    Η Τουρκία “αποχαιρετά” σιγά σιγά το ρωσικό φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube