Weather Icon
Λιβύη , Τουρκία 12 Μαΐου 2020

Ο Εκπρόσωπος του Λιβυκού Κοινοβουλίου δήλωσε στον ΟΗΕ πως δεν επιθυμεί να επισημοποιηθεί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Εκπρόσωπος του Λιβυκού Κοινοβουλίου δήλωσε στον ΟΗΕ πως δεν επιθυμεί να επισημοποιηθεί το Τουρκολιβυκό μνημόνιο

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Aguila Saleh, απέστειλε επιστολή την Κυριακή στον Antonio Guterres, τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, συμπληρωματικά προς μία προηγούμενη επιστολή της  4ης Δεκεμβρίου του 2015. Η επιστολή αναφέρει πως το Σύμφωνο Τουρκίας-GNA παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ περιλαμβάνει δύο χώρες που δεν έχουν κοινά σύνορα, απειλώντας έτσι τις φιλικές σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Μέσω της επιστολής του ζήτησε την ακύρωση του Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.

Ο Saraj έλαβε αντίγραφο της επιστολής, με την οποία ο Aguila Saleh ενημέρωσε τον Γενικό  Γραμματέα του ΟΗΕ σχετικά με ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά το τρίτο αίτημα σε προηγούμενη αλληλογραφία, σχετικά με την μη αναγνώριση της συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και της Τουρκίας.

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης HOR εξήγησε στο έγγραφο ότι ”βάσει του άρθρου αριθμ. 1 στην παράγραφο 4 της πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης που υπεγράφη το 2015, σχετικά με την θητεία της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας GNA, η κυβέρνηση αυτή καλείται να διατελέσει τα την ηγεσία της χώρας για έναν χρόνο μετά την λαϊκή ψήφο εμπιστοσύνης που τις είχε δοθεί. Ο χρόνος αυτός έχει περάσει προ πολλού και έτσι η Κυβέρνηση GNA δεν μπορεί πλέον να συνάπτει συνθήκες και να θεωρεί την Λιβύη υπεύθυνη για τις διεθνείς υποχρεώσεις της”.

”Σύμφωνα με το άρθρο 8 παράγραφος 2 της πολιτικής Συμφωνίας της Λιβύης που υπεγράφη το 2015, το Προεδρικό Συμβούλιο Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας έχει την εντολή να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Αντιπροσώπων της Λιβύης. Συνεπώς η τήρηση αυτού του βασικού κανόνα χαίρει σεβασμού για τον νομοθετικό μας ρόλο δίνοντας μεγάλη βαρύτητα σε συμφωνίες που σχετίζονται με τα κυριαρχικά δικαιώματα της Λιβύης. Αυτό ισχύει σαφώς και για το Μνημόνιο που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 μεταξύ της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας και της Τουρκίας σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων της περιοχής της Μεσογείου”, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης.

Ο Aguila Saleh επιβεβαίωσε ότι το προαναφερθέν μνημόνιο κατανόησης ”δεν έλαβε και δεν πρόκειται να λάβει επιστολή στήριξης από το κοινοβούλιο τη Λιβύης, καθώς παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας του ΟΗΕ. Είναι μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν κοινά σύνορα και απειλεί την ειρήνη μεταξύ της Λιβύης, της Ελλάδας, της Αιγύπτου κι της Κύπρου.

”Συνεπώς το Μνημόνιο είναι άκυρο και δεν πρόκειται να τεθεί σε ισχύ δεδομένου ότι ένα από τα μέρη του χρειάζεται έγκριση από εσωτερικές νομοθετικές διαδικασίες της Λιβύης οι οποίες δεν έχουν γίνει. Όπως ορίζεται στο Άρθρο 1 παράγραφο 5 του Χάρτη του ΟΗΕ, κάθε κοινοποίηση που εκδίδεται από την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας θεωρείται εσφαλμένη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα. Συνιστά πράξη που εμποδίζει την εφαρμογή πολιτικής συμφωνίας της Λιβύης σύμφωνα με την παράγραφο 19 του ψηφίσματος (2015/2259)”, διευκρίνισε ο ομιλητής της HOR.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: almarsad.co

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube