REAL TIME |

Weather Icon

Ο Δένδιας απαξιώνει την τουρκική εθνοσυνέλευση

Ο Δένδιας απαξιώνει την τουρκική εθνοσυνέλευση

Φαιδρότητες τα περί casus belli

ΠΛΗΡΩΜΕΝΗ απάντηση στην τουρκική απειλή του casus belli της Τουρκίας έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε μια στιγμή κατά την οποία η γείτων ξέσπασε σε νέο παραλήρημα αποδεικνύοντας ότι παρά τα 101 χρόνια που πέρασαν από την γενοκτονία των Ποντίων, ο χαρακτήρας της παραμένει αμετανόητα βαρβαρικός και εγκληματικός.

«Είναι δικαίωμα της χώρας η επέκταση (των χωρικών της υδάτων) στα 12 μίλια» τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέχισε: «Δεν το αλλοτριώνει, θα το ασκήσει όπου θέλει, όταν κρίνει, όπως θέλει. Μονομερές της δικαίωμα είναι. Δεν έχει κανένα λόγο συνδιαλλαγής με οποιονδήποτε γι’ αυτό. Φαιδρότητες του τύπου casus belli από την πλευρά της Τουρκίας, ειλικρινά, εμάς μας αφήνουν παγερά αδιάφορους. Στην κοινωνία του 21ουαιώνα απειλές πολέμου δεν υφίστανται. Απαγορεύεται, κατ’ αρχάς, ρητά από τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Στην παρατήρηση δε ότι το δε ότι η κήρυξις του casus belli έγινε με απόφαση της μεγάλης τουρκικής εθνοσυνελεύσεως, ο κ. Δένδιας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ απήντησε: «Κοιτάξτε, ο καθένας μπορεί ν’ αποφασίζει ό,τι θέλει. Η χώρα, όταν κρίνει, θ’ ασκήσει τα δικαιώματά της κατά το συμφέρον και κατά την απόφαση των συνταγματικών της οργάνων. Όμως δεν υπάρχει κανένα θέμα ότι τα δικαιώματα αυτά είναι δικά της». Την ίδια στιγμή έμπρακτη απάντηση προς τις εξωφρενικές απαιτήσεις των Τούρκων, έδωσε η Ελλάς με την πραγματοποίηση αεροναυτικής ασκήσεως στην περιοχή από το Μυρτώο πέλαγος μέχρι την Κρήτη. Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στο γεγονός ότι στο πλαίσιο της ασκήσεως αυτής (που πάντως δεν είναι η αναβληθείσα «Καταιγίς») επραγματοποιήθη συνεκπαίδευσις με αμερικανικό αεροπλάνο ναυτικής περιπολίας τύπου P-8 Poseidon.

Η άσκησις άρχισε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε χθες με συμμετοχή πέντε φρεγατών, ενός πλοίου γενικής υποστηρίξεως μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας από την Σούδα και υποβρυχίων. Πέρα από την άσκηση, η Ελλάς θα προβεί σε άλλες ενέργειες όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες. Συγκεκριμένα αναμένεται νότα προς την Λιβύη βασισμένη σε πρακτικά παλαιοτέρων συνομιλιών και χάρτες που διαθέτει το υπουργείο Εξωτερικών από τα οποία προκύπτει ότι η Τρίπολις ανέκαθεν ανεγνώριζε τα δικαιώματα της Ελλάδος στην Μεσόγειο, κάτι που ο Σάρρατζ αγνόησε παντελώς όταν υπέγραψε το παράνομο μνημόνιο με τον Ερντογάν. Σχετικώς ο κ. Δένδιας δήλωσε: «Η διοίκηση Sarraj που υπέγραψε υπό το καθεστώς πίεσης το συγκεκριμένο μνημόνιο, ισχυρίζεται  ότι εκφράζει μια χώρα, η οποία -θα μου επιτρέψετε, να πω- μέχρι το 2010 διαπραγματευόταν με την Ελλάδα και είχε ακριβώς αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είχε θαλάσσιες ζώνες στις ίδιες περιοχές που τώρα υπέγραψαν με την Τουρκία. Μάλιστα, θα στείλουμε μια νότα στη Λιβύη τις αμέσως προσεχείς ημέρες, στην κυβέρνηση Sarraj που θα τα λέμε αυτά τα πράγματα. Η λιβυκή θέση, το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, είναι πραγματικά μνημόνιο νομικής ανυπαρξίας. Mην κοροϊδευόμαστε τώρα σ’ αυτό, το καταλαβαίνουν οι πάντες σ’ αυτό. Ακόμα και αυτοί που υπέγραψαν το ξέρουν».

Τα προβλήματα δεν περιορίζονται στην θάλασσα. Ο κ. Δένδιας απεκάλυψε τις τουρκικές αμφισβητήσεις και στην μεθόριο του Έβρου λέγοντας: «Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».

Ως προς την ανάγκη δε υπάρξεως διαύλων επικοινωνίας για την επίλυση τέτοιων ζητημάτων επεσήμανε λοτι πρέπει «και η τουρκική πλευρά να στέρξει στη δημιουργία ασφαλών και σοβαρών διαύλων επικοινωνίας», τονίζοντας ότι: «Οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν σημαίνει ότι είναι δίαυλοι επιβολής της θέσεως του ενός επί του άλλου».

Σε τελείως διαφορετικό τόνο ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόϋ παραληρούσε εξ αφορμής των εκδηλώσεων τιμής και μνήμης για την γενοκτονία των Ποντίων. Υπεστήριξε ότι αυτές «δεν συνάδουν με τα ιστορικά γεγονότα και της αξίες του 21ου αιώνος». Ξεπερνώντας δε τον εαυτό του χαρακτήρισε την ημέρα αυτή «ευτυχή» για το έθνος του: «Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919, όταν έγινε το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας, είναι μια ευτυχισμένη μέρα όχι μόνο για το έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό. Σε μια τέτοια μέρα, οι αβάσιμες και παραληρηματικές δηλώσεις του Ελληνικού Κοινοβουλίου και των Ελληνικών αρχών με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν είναι συμβατές με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα». Και συνέχισε μιλώντας για «χείρα φιλίας»: «Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο».

Χλιαρή υπήρξε η απάντησις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο ομίλησε με την γλώσσα της λογικής σε έναν παράλογο γείτονα:

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους. Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών.

Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά».

Το ερώτημα είναι τι είδους συμβιβασμό «με την ιστορία τους» ζητούμε από τους Τούρκους οι οποίοι δηλώνουν ευτυχείς στην επέτειο μιας εγκληματικής γενοκτονίας. Οι οποίοι ανακαλύπτουν καθημερινώς αιτίες τριβής με παράλογες διεκδικήσεις.

Ακόμη όμως, το Yπουργείο Εξωτερικών, με άλλη ανακοίνωση δηλώνει ότι: «Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού».

Πράγματι την τουρκική σημαία έκαψαν αγανακτισμένοι διαδηλωτές. Δεδομένου ότι το ελληνικό Κράτος δεν είχε συμμετοχή σε αυτήν την ενέργεια, είναι απορίας άξιον, γιατί έσπευσαν οι διπλωματικές μας αρχές να την καταδικάσουν.

Πηγή: Εστία

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube