Weather Icon
Ιστορία , Ρωσία 10 Μαΐου 2020

Ντοκουμέντο: Η ομιλία του Στρατάρχη Ζούκοφ τον Ιούνιο του 1945 με ελληνικούς υπότιτλους

Ντοκουμέντο: Η ομιλία του Στρατάρχη Ζούκοφ τον Ιούνιο του 1945 με ελληνικούς υπότιτλους
Η ιστορική ομιλία του Στρατάρχη της αντιφασιστικής Νίκης, του Γκεόργκι Ζούκοφ, δημοσιοποιείται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους και χωρίς λογοκρισία

Η ιστορική ομιλία του Στρατάρχη της αντιφασιστικής Νίκης, του Γκεόργκι Ζούκοφ, δημοσιοποιείται για πρώτη φορά με ελληνικούς υπότιτλους και χωρίς λογοκρισία από το kosmodromio.gr, που λόγω της σημερινής Ημέρας της Νίκης πραγματοποιεί live blog αφιερωμένο στην 75η επέτειο της λήξης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Η ομιλία του Ζούκωφ εκφωνήθηκε κατά την πρώτη μετά τη Νίκη παρέλαση του σοβιετικού Κόκκινου Στρατού στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, στις 24 Ιουνίου του 1945 και απευθυνόταν στους στρατιώτες-νικητές, που μόλις είχαν επιστρέψει από το μέτωπο, τον σοβιετικό λαό και την ανθρωπότητα ολόκληρη.

Η ομιλία αυτή είχε υποστεί ποικίλες και επαναλαμβανόμενες λογοκριτικές επεμβάσεις, κυρίως για να αφαιρεθούν οι έτσι κι αλλιώς ιστορικές αναφορές στον αμφιλεγόμενο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιωσήφ Στάλιν, ο οποίος όμως την δεδομένη στιγμή ήταν ίσως ο ισχυρότερος άνθρωπος στον πλανήτη.

Οι λογοκριτικές επεμβάσεις έγιναν στο πλαίσιο της καμπάνιας για «αποσταλινοποίηση», ωστόσο οι κομμένες φράσεις, που έλειπαν, εντοπίστηκαν και έτσι το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο προσεγγίζει πλέον στον μέγιστο βαθμό την ανεπανάληπτη ομιλία.

Πηγή: Έθνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube