Weather Icon
Ρωσία , Τουρκία 23 Μαΐου 2020

Νέος Ρώσο-τουρκικός πόλεμος; Στην Άγκυρα, έκαναν λόγο για το πραξικόπημα στη Ρωσία

Νέος Ρώσο-τουρκικός πόλεμος; Στην Άγκυρα, έκαναν λόγο για το πραξικόπημα στη Ρωσία

lragir.am- Τα Τουρκικά ΜΜΕ γράφουν για το πραξικόπημα στη Ρωσία, το οποίο πιθανότατα να συμβεί στα τέλη του καλοκαιριού. Ως επιχειρήματα, οι έγκυροι Τούρκοι αναλυτές μιλούν για την ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στη Μόσχα, τη μείωση της βαθμολογίας του Πούτιν λόγω του κορωνοϊού και την αποτυχία διεξαγωγής συνταγματικού δημοψηφίσματος και την Παρέλαση της Νίκης.

Την ίδια στιγμή, τα Τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πώς τα Τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη σπάζουν τον στρατιωτικό μύθο της Ρωσίας – οι ειδικοί έχουν μετρήσει ήδη 9 κατεστραμμένα ρωσικά συγκροτήματα Panzir 1 στη Λιβύη.

Γιατί η Άγκυρα έκανε ξαφνικά λόγο για επικείμενο πραξικόπημα στη Μόσχα; Σχετίζεται αυτό με την ίδια την κατάσταση στην ίδια την Τουρκία, όπου τα πραξικοπήματα είναι συνηθισμένα πράγματα; Και αν οι πληροφορίες για την επικείμενη συνωμοσία στη Μόσχα είναι ένδειξη «ευγνωμοσύνης» του Ερντογάν για τη βοήθεια του Πούτιν τον Ιούλιο του 2016, όταν έγινε απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία; Την εποχή εκείνη, η Ρωσία και η Τουρκία είχαν τεταμένες σχέσεις σε σχέση με την κατάρριψη του ρωσικού ελικοπτέρου τον Νοέμβριο 2015 από την Τουρκία. Αλλά ούτε ο Πούτιν ούτε ο Ερντογάν δεν μπορούσαν να κάνουν χωρία και βρήκαν ένας τον άλλο και τον λόγο να συμφιλιωθούν.

Έχει αλλάξει η κατάσταση τώρα; Το γεγονός, ότι ο Πούτιν ανησυχούσε για την κατάσταση με τον κορωνοϊό στο Νταγκεστάν, εξαιτίας του οποίου κάλεσε τον Αλίεφ, υποδηλώνει ότι το Νταγκεστάν θεωρείται πιθανό place d’armes  κατά της Ρωσίας. Ποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το place d’armes  καλύτερα από την Τουρκία;

Επιπλέον, η Άγκυρα κηρύσσει νέα γεωπολιτική – την περιφερειοποίηση, και τώρα ξεκινά την ενεργό διαδικασία διαίρεσης του κόσμου σε «περιοχές». Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο Ειδήσεων της Ανατολίας, δήλωσε ότι στη μετα-πανδημιακή εποχή «η Τουρκία θα είναι μια από τις βασικές χώρες όσο σε επίπεδο παγκοσμιοποίησης τόσο και περιφερειοποίησης».

Και ο πρόεδρός του, Ταγίπ Ερντογάν, ανέφερε ‘οτι «δεν θα αφήσουμε περιθώρια για το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, τα Αρμενικά και Ελληνικά λόμπι και εχθρικά κέντρα που εδρεύουν στα κράτη του Περσικού Κόλπου σε όσους καταστρέφουν την οικονομία μας μέσω ξένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Ανέφερε επίσης ότι οι Τουρκικές αρχές δεν θα επιτρέψουν «τους οποίους που διέφυγαν και σώθηκαν από το σπαθί» να προσπαθήσουν να διεξάγουν δραστηριότητες στην Τουρκία.

Τί ετοιμάζει η Τουρκία στη Ρωσία; Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την Άγκυρα στις ενέργειές της στη Λιβύη, αν θα στηρίξουν την πολιτική της Τουρκίας στη Ρωσία;

Ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Μεσούτ Χάκι υποσχέθηκε να «εξοντώσει τη Ρωσία» μετά από το θάνατο περισσότερων από 30 Τούρκων στρατιωτών στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Μια από τις μεθόδους «επίλυσης του καυγά» ο σύμβουλος του «αρχηγού του τουρκικού κράτους» αποκάλεσε «διαμελισμό της Ρωσίας εκ των μέσω».

«Έχουμε πολεμήσει τη Ρωσία 16 φορές στο παρελθόν, και θα το ξανακάνουμε»,- δήλωσε ο Χάκι, και υπενθύμισε ότι 25 εκατομμύρια Μουσουλμάνοι ζουν στη Ρωσία (και όταν ενωθεόυν θα σπάσουν τη Ρωσία από μέση). «Η εκδίκησή μας θα είναι αρκετά τρομερή», προειδοποίησε.

el.armradio.am

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube