REAL TIME |

Weather Icon
Ποντιακό Ζήτημα 3 Μαΐου 2020

Νέα αναβολή στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο

Νέα αναβολή στο άνοιγμα της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο
Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Πανάγος)

Ύστερα από τέσσερα χρόνια εργασιών αναστήλωσης, η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, αιώνιο σύμβολο της πίστης των Ελλήνων του Πόντου, που συγκέντρωνε κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες και επρόκειτο να ανοίξει και πάλι φέτος τον Μάιο, τελικά θα παραμείνει κλειστή (επιβεβαιώνοντας έτσι το ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το pontos-news.gr στις 3 Απριλίου). 

Ως βασικοί λόγοι θεωρούνται η πανδημία του κορονοϊού, που έχει πλήξει ιδιαίτερα την περιοχή της Τραπεζούντας, καθώς και η καθυστέρηση των εργασιών αναστήλωσης και στήριξης του κτηρίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων του ανατολικού Εύξεινου Πόντου Χασάν Βολκάν Κανταρτζί, «το 2020 όλα πήγαν άσχημα». Και εξήγησε: «Είχαμε περιορισμό της τουριστικής σεζόν. Αναμένουμε κάποιο εσωτερικό τουρισμό. Κανονικά τα σχέδια ήταν να ολοκληρωθούν οι εργασίες της μονής μέχρι τα τέλη Μαΐου. Για να υπάρξει τουρισμός πρέπει πρώτα να ολοκληρωθούν τα έργα αναστήλωσης».

Ο Κανταρτζί πρόσθεσε ότι δεν έχει ανακοινωθεί νέα ημερομηνία για τα εγκαίνια.

Σημειώνεται ότι πριν από ένα ακριβώς χρόνο, τον Μάιο του 2019, και ενώ οι εργασίες συνεχίζονταν, είχε ανοίξει ένα μέρος του περιβάλλοντος χώρου, αφού είχε γίνει στήριξη τεράστιων βράχων που απειλούσαν το μοναστήρι. Οι τουρκικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι επρόκειτο να ανοίξει εντελώς ο χώρος και ότι θα δινόταν η άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη να χοροστατήσει στην καθιερωμένη λειτουργία φέτος κατά την εορτή της Παναγίας Σουμελά, στις 15 Αυγούστου. Επίσης, στο τέλος του περασμένου Οκτωβρίου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Μεχμέτ Νουρί Ερσόι είχε πει πως η μονή θα ήταν επισκέψιμη στις 18 Μαΐου 2020.

Η μονή παραμένει κλειστή εδώ και πέντε χρόνια λόγω εργασιών στήριξης του ιστορικού μοναστηριού, το οποίο είναι λαξευμένο στο βράχο σε ύψος 1.200 μέτρων. Το 2015 η μονή έκλεισε για ένα χρόνο προκειμένου να γίνουν επείγουσες εργασίες λόγω κατολίσθησης βράχων. Πέρα από την τεράστια θρησκευτική και ιστορική αξία της για τους Πόντιους σε κάθε γωνιά της γης, η Παναγία Σουμελά αποτελεί πόλο έλξης για όλους τους επισκέπτες της περιοχής της Τραπεζούντας.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αριάνα Φερεντίνου.

http://www.pontos-news.gr/article/208868/nea-anavoli-sto-anoigma-tis-panagias-soymela-ston-ponto

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube