REAL TIME |

Weather Icon
Λιβύη , Ρωσία 22 Μαΐου 2020

Μυστηριώδες Ρωσικό μαχητικό MiG-29, εμφανίζεται σε Λιβυκή αεροπορική βάση ελεγχόμενη από τον Χαφτάρ

Μυστηριώδες Ρωσικό μαχητικό MiG-29, εμφανίζεται σε Λιβυκή αεροπορική βάση ελεγχόμενη από τον Χαφτάρ

Σύμφωνα με δορυφορικές εικόνες που διέρρευσαν, τουλάχιστον ένα μαχητικό αεροσκάφος MiG-29 Fulcrum βρίσκεται σε αεροπορική βάση στη Λιβύη, η οποία ελέγχεται από τις δυνάμεις του Στρατάρχη Χαφτάρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Ρωσία. Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά τις αναφορές για έξι MiG-29 και δύο Su-24 Fencer μαχητικά, τα οποία κατέφθασαν για να υποστηρίξουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαφτάρ.

Εάν τα ανωτέρω ευσταθούν, τότε πρόκειται για μία σημαντική κλιμάκωση στη διένεξη της Λιβύης, και πραγματοποιείται εν μέσω απειλών μεταξύ Χαφτάρ και Τουρκίας. Η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση Σαράτζ (GNA) της Τρίπολης η οποία αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ. Μόλις αυτή τη βδομάδα, δυνάμεις της GNA εκδίωξαν τμήματα του LNA από τη δυτική πλευρά της χώρας, επανακαταλαμβάνοντας μία σημαντική βάση με όπλα και εξοπλισμό.

Στις 21 Μαϊου 2020, ο Brian Castner, ένας ερευνητής όπλων της Amnesty International, κοινοποίησε στο Twitter μία δορυφορική φωτογραφία που λήφθηκε πριν από δύο ημέρες στην αεροπορική βάση Al Jufrah, στο κέντρο της Λιβύης, όπου φαίνεται ένα MiG-29 Fulcrum, να μεταφέρεται με φορτηγό στον αεροδιάδρομο της βάσης.

Η επιβεβαίωση φαίνεται πως έρχεται από τον Fathi Bashagha , Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης στην Τρίπολη, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα σήμερα πως τα MiG-29 και τα Su-24, προσγειώθηκαν σε κάποιο σημείο της ανατολική Λιβύης, αφού κατέφθασαν στη χώρα από τη ρωσική αεροπορική βάση Khmeimim στη Συρία. Ο Bashagha προσέθεσε πως τα μαχητικά, ήρθαν συνοδεία δύο ρωσικών Su-35 Flankers.

Στο δυτικό τμήμα βρίσκεται η Τρίπολη, ανατολικά η Βεγγκάζη και στο κέντρο της χώρας η βάση Al Jufrah

Το από πού ήρθαν αυτά τα νεοαφιχθέντα μαχητικά αεροσκάφη δεν είναι προς στιγμήν γνωστό, όπως δεν είναι σαφές το ποιος τα πιλοτάρει. «Δεν ήταν σαφές αν πρόκειται για παλιά αεροσκάφη τα οποία ανήκαν ήδη στην αεροπορική δύναμη του Χαφτάρ, ή αν είναι νέες προσθήκες στον αεροπορικό του στόλου», σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, αλλά η Λυβύη δεν έχει λάβει ποτέ στο παρελθόν και από καμία χώρα, κανέναν τύπο MiG-29, .

Υπάρχουν επίσης αναφορές που δεν έχουν ωστόσο επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με τις οποίες η Λευκορωσία, μία διαχρονικά φιλική και σύμμαχος χώρα της Ρωσίας, η οποία ιστορικά παρείχε αεροσκάφη σε αμφιλεγόμενα καθεστώτα κάτω υπό διεθνή εμπάργκο όπλων, όπως η Συρία, παρείχε τα αεροσκάφη στον Χαφτάρ. Αξίζει να σημειωθούν οι αναφορές του 2016, σύμφωνα με τις οποίες η Αίγυπτος και το Σουδάν, παρείχαν μαχητικά αεροσκάφη στον LNA, βοηθώντας στην αντικατάσταση των χαμένων αεροσκαφών, μετά από τα πολλά χρόνια πολέμου στη Λιβύη. Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία, η οποία έχει διεξάγει κατά το παρελθόν πτήσεις και απευθείας πολεμικές επιχειρήσεις εντός της Λιβύης με το μέρος του Χαφτάρ, επίσης διαθέτει ανεπτυγμένα μοντέλα του MiG-29M.

Το πλήρες μέγεθος και η προέλευση των προφανών αεροπορικών ενισχύσεων που έχει δεχθεί ο LNA, δεν είναι σαφής, όπως δεν είναι σαφές και το εάν οι δυνάμεις του Χαφτάρ είναι αυτές που πετούν τα αεροσκάφη, ή αν τα χειρίζονται τρίτες χώρες, όπως π.χ. η Ρωσία, ή μισθοφόροι που έχει προσλάβει η Ρωσία ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η εμφάνιση των MiG-29 στην Al Jufrah, μπορεί να εξηγήσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Saqr Al-Jaroushi, επικεφαλής της αεροπορίας του LNA, πως επίκειται «η μεγαλύτερη αεροπορική επιχείριση στην ιστορία της Λιβύης» και πως οι Τουρκικές δυνάμεις στη χώρα αποτελούν «νόμιμους στόχους».

Πηγή The Drive

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube