Weather Icon
ΗΠΑ , Ρωσία 26 Μαΐου 2020

Μόσχα για Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών: Δεν υπάρχει ενημέρωση για διάσκεψη επί της αποχώρησης των ΗΠΑ

Μόσχα για Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών: Δεν υπάρχει ενημέρωση για διάσκεψη επί της αποχώρησης των ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους όρους της.

Δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες για διάσκεψη σχετικά με την αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Γκρούσκο.

Μιλώντας στο Sputnik, σημείωσε ότι η Ουγγαρία και ο Καναδάς, ως θεματοφύλακες της Συνθήκης «Ανοιχτοί Ουρανοί», θα πρέπει να συγκαλέσουν σε έναν ή δύο μήνες διάσκεψη σχετικά με την αποχώρηση της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες.

«Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι οι θεματοφύλακες -Ουγγαρία και Καναδάς- θα πρέπει να συγκαλέσουν διάσκεψη μεταξύ 30 και 60 ημερών από την παραλαβή της ενημέρωσης των Ηνωμένων Πολιτειών, προκειμένου να συζητηθούν θέματα που σχετίζονται με τις συνέπειες που σημαίνει η απόφαση των ΗΠΑ για τη Συνθήκη» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.

«Δεν έχω δει (σ.σ. πληροφορίες για το συνέδριο), αλλά πρέπει να το συγκαλέσουν» συνέχισε ο ίδιος.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι θα γίνει συνάντηση διά ζώσης και όχι τηλεδιάσκεψη.

«Πιστεύω ότι αυτό θα είναι το σημείο-κλειδί για τον καθορισμό της μοίρας της συνθήκης» τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ προανήγγειλαν την Παρασκευή ότι θα αποχωρήσουν από τη Συνθήκη Ανοιχτών Ουρανών, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παραβιάζει τους όρους της.

Ποια είναι η Συνθήκη «Ανοιχτοί Ουρανοί»

Η Συνθήκη υπεγράφη τον Μάρτιο του 1992 και προβλέπει ότι κάθε κράτος–μέλος έχει το δικαίωμα διεξαγωγής μικρής κλίμακας, άοπλων πτήσεων επιτήρησης στα εδάφη των υπόλοιπων κρατών–μελών.

Στόχος είναι η συγκέντρωση δεδομένων για τις στρατιωτικές δυνάμεις και δραστηριότητες, αλλά και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες.

Τα αναγνωριστικά αεροσκάφη θα πρέπει να είναι εξοπλισμένα μόνο με αισθητήρες, οι οποίοι είναι ικανοί να επιτηρήσουν στρατιωτικό εξοπλισμό.

Στη Συνθήκη συμμετέχουν 34 κράτη–μέλη, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube