Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 3 Μαΐου 2020

Μήπως θα ευχόμαστε να μας «τσιπάρουν»;

Μήπως θα ευχόμαστε να μας «τσιπάρουν»;

Mια ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μετά από ανάλυση δεδομένων από την Κίνα, έδειξε πως πάνω από το 50 % της μετάδοσης της νόσου του κορωνοϊού συνέβη στην πολύ αρχική φάση της νόσου, πριν ακόμα συμβεί στον ασθενή οποιοδήποτε σύμπτωμα. Επίσης υπολόγισαν πως κάθε μέρα καθυστέρησης στην ιχνηλάτηση είχε τεράστια διαφορά στην αναχαίτιση της επιδημίας.

Η Ελλάδα στον πρώτο γύρο της αντιμετώπισης της νόσου είχε αξιοσημείωτη επιτυχία. Αν και κατηγορήθηκε αρχικά ότι έκανε λίγα τεστ, αυτό συνέβη γιατί είχε λίγα κρούσματα και λίγους θανάτους.

Από το site ενός ερευνητή του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, του Max Roser, όμως, βλέπουμε ότι η Ελλάδα έχει 28,5 τεστ ανά κρούσμα, από τις πρώτες στον κόσμο στην ιχνηλάτηση. Σε ψηλές θέσεις κάτω από αυτήν, με ομοίως επιτυχημένο πρώτο γύρο, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Κορέα, η Δανία και η Γερμανία. Προς το τέλος της λίστας η Σουηδία με 6,6, το Βέλγιο με 4,6 και η Βρετανία με 3,2 τεστ ανά κρούσμα.

Στα λίγα περιστατικά τα πήγαμε καλά. Τώρα όμως που ο κόσμος θα ξεχυθεί έξω, θα αρχίσει να συναναστρέφεται και να δουλεύει ή να παρακολουθεί σχολείο, τι θα γίνει; Η ιχνηλάτηση είναι επίπονη δουλειά και απαιτεί προσωπικό. Και τι γίνεται επίσης στις περιπτώσεις που κάποιος ασθενείς πει στους γιατρούς του: «Εχθές είχα έναν μικρό βήχα και πήγα στη δουλειά μου με το μετρό»; Τι ιχνηλάτηση μπορεί να γίνει σε αυτό τον άνθρωπο;

Τη λύση την έχει δώσει ήδη η τεχνολογία. Όχι με το τσιπάκι που ακούγεται ότι θα μας βάλουν. Αλλά με το τσιπάκι που κουβαλάμε πάνω μας οικειοθελώς. Το κινητό μας τηλέφωνο.

Οι χώρες της Ανατολικής Ασίας το έχουν κάνει ήδη. Η μεγάλη επιτυχία της Ταϊβάν και της Κορέας στην αναχαίτιση της επιδημίας οφείλεται και στην ιχνηλάτηση μέσω κινητού τηλεφώνου. Τα tracing apps, ή στα ελληνικά εφαρμογές εντοπισμού, ήταν η αιχμή του δόρατος της αντιμετώπισης της νόσου εκεί. Και εν μέρει αυτό κράτησε τα lockdowns στα απολύτως αναγκαία.

Στο δεύτερο μέρος της αντιμετώπισης θα είναι ακόμα πιο σημαντική η ύπαρξή τους, καθώς πιθανότατα θα κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια λειτουργούσα και σε μια παραπαίουσα οικονομία. Η Κίνα, ως αναμένετο, έχει εφαρμόσει μια πολύ αυστηρή έκδοση της εφαρμογής με πράσινη, κίτρινη και κόκκινη «κάρτα» και κεντρική παρακολούθηση μέσω του GPS του κινητού με δεδομένα που πάνε κατευθείαν στην κυβέρνηση.

για τη συνέχεια AthensVoice

 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube