Weather Icon
Εξοπλισμοί , Ρωσία 5 Μαΐου 2020

Μέχρι πού θα φτάσουμε; Μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς από τη Ρωσία τη νέα δεκαετία

Μέχρι πού θα φτάσουμε; Μαχητικά αεροσκάφη νέας γενιάς από τη Ρωσία τη νέα δεκαετία

Η Ρωσία φαίνεται πως θα κάνει άλματα στην αεροναυπηγική τη νέα δεκαετία, με τη δημιουργία πολεμικών αεροσκαφών νέας γενιάς.

Άλματα προς το μέλλον της αεροναυπηγικής σκοπεύει να κάνει η Ρωσία την επόμενη δεκαετία, με μια σειρά από πολεμικά αεροσκάφη νέας γενιάς, αφήνοντας πίσω τα αεροπλάνα της Σοβιετικής Ένωσης, τα οποία μέχρι τώρα αναβάθμιζε για να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις.

Έτσι, οι ρωσικές υπηρεσίες σχεδιασμού πολεμικών αεροσκαφών ήδη δουλεύουν πυρετωδώς για την κατασκευή νέων βομβαρδιστικών και αεροπλάνων αναχαίτισης, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ανεξάρτητο περιοδικό για θέματα ΆμυναςMilitary Watch Magazine.

PAK DA

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος είναι ένα διηπειρωτικό στρατηγικό βομβαρδιστικό, διάδοχος του Tu-160M και η πρώτη του πτήση αναμένεται το 2025 το αργότερο. Το PAK DA που θα χρησιμοποιεί μια μεγάλη γκάμα πυρομαχικών, μεταξύ των οποίων ίσως θα συμπεριλαμβάνονται και βαλλιστικοί υπερηχητικοί πύραυλοι. Το νέο βομβαρδιστικό θα είναι η ρωσική απάντηση στα εξελιγμένα μοντέλα αμερικανικών και κινέζικων αεροσκαφών.

PAK DA   ©nationalinterest

MiG-41

To MiG-41 είναι ένα αναχαιτιστικό αεροσκάφος νέας γενιάς, με χαρακτηριστικά stealth και υπεύθυνη για τη δημιουργία και την κατασκευή του, είναι η εταιρία Μικογιάν. Πρόκειται για το διάδοχο του επιτυχημένου MiG-31. Ανήκοντας στη γενιά των 5++ ή ακόμα και στην έκτη γενιά σύγχρονων αεροσκαφών, το πολλά υποσχόμενο αεροπλάνο θα έχει την ικανότητα να επιχειρεί από υψόμετρα που θα αγγίζουν τα όρια του διαστήματος.

​Με ικανότητα υπερηχητικών πτήσεων, οι δυνατοί αισθητήρες του και ο εξελιγμένος εξοπλισμός του θα του επιτρέπουν να μπορεί να αντιμετωπίσει αντίπαλα αεροσκάφη αλλά και να εξουδετερώσει ακόμα και δορυφόρους ή διαστημικά αεροπλάνα. Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο είναι η ικανότητά του να επιχειρεί χωρίς πιλότο, ως drone.

MiG-41 © airway1

MiG-36

Η πολεμική βιομηχανία της Ρωσίας αναπτύσσει μια εξελιγμένη -νέας γενιάς- εκδοχή του μαχητικού αεροσκάφους MiG-29, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η νεά πλατφόρμα θα μπορεί να αφομοιώσει τις τεχνολογίες του επιτυχημένου MiG-35.

Mikoyan MiG-29 jet fighter aircraft
Mikoyan MiG-29 jet fighter aircraft     © SPUTNIK / ANTON DENISOV

Επιπλέον, το MiG-36 θα μπορεί να μεταφέρει υπερηχητικούς πυραύλους αλλά θα διαθέτει και τεχνολογία stealth, η οποία θα το μετατρέψει και σε μια δελεαστική πρόταση για χώρες που θα επιθυμήσουν να το προμηθευτούν.

Su-60

Το μαχητικό Su-60 αποτελεί ένα εξελιγμένο μοντέλο του Su-57, στο οποίο θα προστεθούν συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης, στολές αντι-βαρύτητας για τους πιλότους και δυνατότητα μεταφορά νέων πιο εξελιγμένων πυραύλων.

Το πέμπτης γενιάς ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57
Το πέμπτης γενιάς ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-57    © SPUTNIK / GRIGORIY SISOEV

Yak-150

Σε μια ακόμα πρωτοποριακή κίνηση, η Ρωσία θα δημιουργήσει ένα μοντέλο, το οποίο θα ονομαστεί πιθανότατα Yak-150. Αυτό που θα κάνει το συγκεκριμένο μοντέλο να είναι μπροστά από την εποχή του, θα είναι η ικανότητά του για κάθετη προσγείωση και απογείωση. Η Σοβιετική πολεμική βιομηχανία είχε δημιουργήσει τη δεκαετία του 1980 ένα αεροσκάφος με τέτοια δυνατότητα, τα σχέδιά του ωστόσο πουλήθηκαν στην αμερικανική Λόκχιντ, η οποία στην συνέχεια δημιούργησε το F-35, με πολλούς έκτοτε να υποστηρίζουν πως το σοβιετικό αεροπλάνο ήταν στην ουσία ο «πατέρας» του αμερικανικού μοντέλου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Military Watch Magazine, το νέο αεροσκάφος θα έχει stealth χαρακτηριστικά και τη δυνατότητα να μεταφέρει υπερηχητικά πυρομαχικά. Οι δυνατότητες αυτές θα το κάνουν επίσης ένα δελεαστικό προϊόν για εξαγωγές προς άλλες χώρες.

Yak-41
Το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Yak-41  © CC0

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube