REAL TIME |

Weather Icon

Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει

Με ρυθμούς ρεκόρ τυπώνει χρήμα η ΕΚΤ – Πόσα ελληνικά ομόλογα έχει αγοράσει

Της Ελευθερίας Κούρταλη

Η ΕΚΤ αγόρασε assets αξίας 44,828 δισ. ευρώ υπό τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που “τρέχει” την τελευταία μόνον εβδομάδα, με τα 34,097 δισ. ευρώ από αυτά να αφορούν το νέο έκτακτο QE πανδημίας (PEPP) και τα 10,731 δισ. ευρώ να αφορούν άλλα “κλασσικά” προγράμματα QE.

Αυτό φέρνει τον ημερήσιο ρυθμό αγορών assets από την κεντρική τράπεζα στα 6,819 δισ. ευρώ για το PEPP και στα 8,966 δισ. ευρώ για το σύνολο των προγραμμάτων QE. Και τα δύο αυτά νούμερα αποτελούν το υψηλότερο επίπεδο αγορών από την αρχή του προγράμματος PEPP λίγο μετά τα μέσα Μαρτίου, και είναι 29% υψηλότερα σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο αγορών υπό το PEPP, και 34% υψηλότερα σε ό,τι αφορά τον μέσο όρο αγορών του συνόλου των QE. 

Πιο αναλυτικά, υπό το πρόγραμμα PSPP αγοράστηκαν assets αξίας 7,114 δισ. ευρώ, ενώ υπό το CSPP οι αγορές κινήθηκαν στα 2,575 δισ. ευρώ και ήταν τα υψηλότερα επίπεδα από την πρώτη εβδομάδα έναρξης του νέου αυτού γύρου ποσοτικής χαλάρωσης τoν Νοέμβριο του 2019, όταν η ΕΚΤ αγόρασε 2,575 δισ. ευρώ ευρωπαϊκών assets.

jk

Συνολικά, στο πρόγραμμα PEPP, στο σύνολο των  έξι περίπου εβδομάδων που “τρέχει”, η ΕΚΤ έχει αγοράσει assets αξίας 153 δισ. ευρώ, περίπου το 20% δηλαδή του μεγέθους του προγράμματος (750 δισ. ευρώ).

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά ομόλογα, πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η ΕΚΤ έχει αγοράσει τίτλους αξίας 3 δισ. ευρώ περίπου από τότε που ξεκίνησε το PEPP, με μέσο ημερήσιο όρο αγορών ύψους 100 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με αναλυτές, ένας σημαντικός λόγος πίσω από αυτήν την επιτάχυνση των αγορών που πραγματοποίησε η ΕΚΤ και το γεγονός ότι έβαλε μπρος το οπλοστάσιό της με ρυθμούς ρεκόρ, έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των πιέσεων που ασκήθηκαν στα ομόλογα της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις τους να εκτοξεύονται, λόγω της απόφασης του γερμανικού δικαστηρίου.

Παράλληλα, το γεγονός ότι τελικά φαίνεται πως το πρόγραμμα PEPP είναι εμπροσθοβαρές, ενισχύει τις εκτιμήσεις των αναλυτών ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να οδηγηθεί στην αύξηση του μεγέθους του σύντομα. Η Citi εκτιμά πως με αυτούς τους ρυθμούς το πρόγραμμα θα έχει εξαντληθεί έως τον Σεπτέμβριο, ενώ πριν εκτιμούσε ότι θα εξαντληθεί στα μέσα Οκτωβρίου. 

Η Barclays, για παράδειγµα, αναµένει ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το µέγεθος του PEPP κατά τουλάχιστον 500 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, η Citigroup εκτιµά ότι το πρόγραµµα της ΕΚΤ πρέπει να διπλασιαστεί στα 1,5 τρισ. ευρώ, ενώ η Capital Economics εκτιµά πως το νέο QE θα πρέπει να αυξηθεί στα 2 τρισ. ευρώ τουλάχιστον, από τα 750 δισ. ευρώ σήµερα.

Πηγή: capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube