Weather Icon
Κίνα 29 Μαΐου 2020

Κινέζος στρατηγός: Αν χρειαστεί θα επιτεθούμε στην Ταϊβάν

Κινέζος στρατηγός: Αν χρειαστεί θα επιτεθούμε στην Ταϊβάν

Την εκτίμηση ότι η Κίνα ίσως χρειαστεί να αποτρέψει την ανεξαρτησία της Ταϊβάν μέσω της στρατιωτικής επέμβασης εξέφρασε ένας από τους πλέον υψηλόβαθμους στρατιωτικούς αξιωματούχους της χώρας. 

Μιλώντας κατά την διάρκεια της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, ο Λι Ζουοτσενγκ επικεφαλής του κεντρικού επιτελείου στρατού και μέλος της κεντρικής στρατιωτικής επιτροπής, άφησε “την πόρτα ανοικτή” σε μια στρατιωτική επέμβαση. 

“Αν χαθεί η πιθανότητα για μια ειρηνική επανένωση τότε θα χρησιμοποιηθεί ο στρατός μας θα επέμβει άμεσα για να σταματήσει την ανεξαρτησία του νησιού”, είπε ο Λι. “Η στρατιωτική επέμβαση θα είναι πάντα μια επιλογή μας όσον αφορά την Ταϊβάν” πρόσθεσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Μάρτιο του 2005, η  κινεζική Εθνοσυνέλευση ψήφισε τον  λεγόμενο αντι-αποσχιστικό νόμο  ο οποίος προβλέπει πόλεμο σε περίπτωση ανακήρυξης ανεξαρτησίας από την πλευρά της Ταϊβάν.

Η Ταϊβάν και η Κίνα έχουν χωριστές κυβερνήσεις από το 1949, όταν τερματίστηκε ο κινεζικός εμφύλιος πόλεμος με την επικράτηση των κομμουνιστών στο Πεκίνο. Οι ηττημένοι εθνικιστές κατέφυγαν στη νήσο. Το Πεκίνο θεωρεί πάντα την Ταϊβάν κινεζική επαρχία και δεν παύει να ζητεί την «επανένωση» της με την ηπειρωτική Κίνα. Παρά τη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πλευρές τα τελευταία 40 χρόνια, το Πεκίνο δεν έχει πάψει ποτέ να απειλεί πως θα καταφύγει στη χρήση βίας για να υπερασπίσει την κινεζική εθνική κυριαρχία σε περίπτωση επίσημης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας από την Ταϊπέι ή εξωτερικής επέμβασης.

AP Photo/Chiang Ying-ying

Πηγή: liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube