Weather Icon
Τουρκία 8 Μαΐου 2020

Κατευθυνόμενα βλήματα βεληνεκούς 60+ χλμ. για το τουρκικό Πυροβολικό

Κατευθυνόμενα βλήματα βεληνεκούς 60+ χλμ. για το τουρκικό Πυροβολικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η πρόσφατη αποκάλυψη της μεταφοράς από την Νότιο Αφρική με αεροσκάφη της Τουρκικής Αεροπορίας, φορτίων με υλικό που προοριζόταν για την κρατική εταιρεία ΜΚΕΚ, επιβεβαιώνει επί της ουσίας ότι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο τα προγράμματα αναπτύξεως πυρομαχικών πυροβολικού. Καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι το φορτίο ήταν Τακτικά Τμηματικά Γεμίσματα της γερμανικής Rheinmetall Denel Munition (RDM), πρέπει να γίνει συσχέτιση με δύο συγκεκριμένα και σχετιζόμενα προγράμματα.

Το πρώτο αφορά τις παλαιότερες πληροφορίες για πρόγραμμα αναπτύξεως εγχώριων Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων για βλήματα πυροβολικού. Όπως έχει γίνει παλαιότερα γνωστό, το συγκεκριμένο πρόγραμμα ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 με χρηματοδότηση της ίδιας της ΜΚΕΚ. Μέχρι τον Μάιο του 2019, είχε αναφερθεί ότι ολοκληρώθηκε η Φάση Επιβεβαιώσεως Σχεδιάσεως και η Φάση Δοκιμών βάσει προτύπων STANAG 4224 και ΙΤΟ 4-2-504. Αποδεικνύεται ότι μάλλον το τουρκικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, αφορά εξαγορά τεχνολογίας και άδεια κατασκευής των Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων της RDM. 

Άλλοι στόχοι που έχουν τεθεί από την ΜΚΕΚ για την διεύρυνση του φάσματος προϊόντων που παράγει, είναι η εγχώρια ανάπτυξη εκρηκτικών υλών RDX, HMX και αλουμινόσκονης, όπως και η ανάπτυξη θερμοβαρικών εκρηκτικών.

Ωστόσο, ξεχωριστό ενδιαφέρον έχει η περίπτωση των Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων. Πρόκειται για ειδικά προωθητικά, τα οποία προορίζονται κατά βάση για βλήματα πυροβολικού 155 mm πολύ μεγάλου βεληνεκούς τα οποία, λόγω των υπερπιέσεων που αναπτύσσονται κατά την βολή τους, διακρίνονται από υψηλό βαθμό φθοράς του σωλήνα του πυροβόλου. Αυτό σημαίνει ότι μειώνεται δραστικώς το όριο ζωής πανάκριβων πυροβόλων, ιδίως 52 διαμετρημάτων, μέσω των οποίων είναι δυνατή η εκτόξευση πυρομαχικών και πέραν των 60 χλμ. πλέον! Με δεδομένο ότι το ενδιαφέρον του Τουρκικού Στρατού έχει στραφεί εδώ και χρόνια στο αυτοκινούμενο πυροβόλο Τ155 Firtina των 155 mm/ 52 διαμετρημάτων, είναι πρόδηλο ότι η ΜΚΕΚ αναπτύσσει για το συγκεκριμένο όπλο ένα νέο πυρομαχικό πολύ μεγάλου βεληνεκούς. 

Οι πληροφορίες ότι επίσης με δική της χρηματοδότηση, η ΜΚΕΚ έχει εγκαινιάσει εδώ και τουλάχιστον ένα έτος πρόγραμμα Έρευνας & Ανάπτυξης για κατευθυνόμενο βλήμα πυροβολικού 155 mm με συνδυασμό GPS/INS και πολύ εκτεταμένο βεληνεκές, που θα ξεπερνά τα 60 χλμ., μπορούν να θεωρηθούν πλέον επιβεβαιωμένες. Το πρόγραμμα μάλιστα, όπως φανερώνει και η προμήθεια Τακτικών Τμηματικών Γεμισμάτων, πρέπει να έχει ξεπεράσει την αρχική φάση. Eπιπλέον, εάν συσχετισθούν τα ανωτέρω με την πρόοδο στα πυρομαχικά πυροβολικού που έχει σημειώσει η RDM, καθίσταται αντιληπτό ότι και σε αυτή την περίπτωση η προσπάθεια της ΜΚΕΚ κινείται και στις δύο κατευθύνσεις: πυρομαχικό και ειδικά προωθητικά.

Για τη συνέχεια Doureios

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube