REAL TIME |

Weather Icon

Εις προσοχή ορισμένων Ελλήνων – Η κυβέρνηση της Τρίπολης καταγγέλλει τη ναυτική αποστολή της ΕΕ

Εις προσοχή ορισμένων Ελλήνων – Η κυβέρνηση της Τρίπολης καταγγέλλει τη ναυτική αποστολή της ΕΕ
Γιατί ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης κατηγορεί την επιχείρηση Ειρήνη της ΕΕ
Η επιχείρηση «Ειρήνη», η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ στη Μεσόγειο αρμόδια για τον επιτήρηση της εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, ευνοεί τον στρατάρχη K. Haftar, που λαμβάνει εξοπλισμό με χερσαία και εναέρια μέσα, κατήγγειλε ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης Al Sarajj.
«Πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης Ειρήνη είναι να γίνει σεβαστό το εμπάργκο όπλων που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στην αποστολή ξένης στρατιωτικής βοήθειας προς τη Λιβύη. Η ακτίνα δράσης της είναι η Μεσόγειος.
Όμως οι εχθροί μας λαμβάνουν όπλα και εξοπλισμό κυρίως με χερσαία και εναέρια μέσα”, κατήγγειλε ο Al Sarajj σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.
«Αυτή είναι εν ολίγοις η αντίθεσή μας: θα ελέγχονται τα λιμάνια μας, τα στρατεύματά μας θα τιμωρούνται, ενώ οι περιοχές του Haftar θα είναι ελεύθερες να λαμβάνουν κάθε είδους βοήθεια», συνέχισε ο ίδιος.
Πρόσφατη έκθεση εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που ελέγχουν την εφαρμογή του εμπάργκο που έχει επιβληθεί στη Λιβύη αποκάλυψε την παρουσία στη χώρα μισθοφόρων της ρωσικής εταιρείας Wagner και Σύρων μαχητών που πήγαν να στηρίξουν τον στρατάρχη Haftar.
Η επιχείρηση «Ειρήνη» παίρνει τα ηνία από την «Σοφία», η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για την τήρηση του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.
Μετά την πτώση του M. Qaddafi το 2011 η Λιβύη βυθίστηκε στο χάος.
Πλέον δύο αρχές διεκδικούν την εξουσία: η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση στην Τρίπολη και μια παράλληλη κυβέρνηση στα ανατολικά που στηρίζει τον Haftar.
Ο ισχυρός άνδρας της ανατολικής Λιβύης εξαπέλυσε τον Απρίλιο του 2019 επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης εξαιτίας της οποίας έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι.
Ο Al Sarajj είχε δηλώσει πριν τρεις εβδομάδα ότι δεν επιθυμεί πλέον να συνομιλήσει για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση με τον Haftar «μετά τις καταστροφές και τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον όλων των Λίβυων».

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube