Weather Icon

Η Τουρκία κύριος αποδέκτης των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας το 2019

Η Τουρκία κύριος αποδέκτης των εξαγωγών όπλων της Γερμανίας το 2019

Οι εξαγωγές της γερμανικής βιομηχανίας όπλων στην Τουρκία ανήλθαν συνολικά σε 250,4 εκατομμύρια ευρώ κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που αποκάλυψε η γερμανική κυβέρνηση.

Η Τουρκία ήταν ο κύριος παραλήπτης των γερμανικών όπλων κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ακολουθούμενη από το Κουβέιτ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Λιθουανία και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με απάντηση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας σε έρευνα του Σεβίμ Νταντελέν, αντιπροέδρου της ΚΟ του αριστερού κόμματος της Γερμανίας, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Το υπουργείο αρνήθηκε να ανακοινώσει την αξία των εξαγωγών όπλων στην Τουρκία, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, επικαλούμενο “την προστασία των παραγωγών”, επομένως ο ετήσιος αριθμός παραμένει μυστήριο.

Μετά την επιχείρηση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019, η Γερμανία επέβαλε μερική απαγόρευση εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. Αυτή η απαγόρευση ισχύει για όπλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας.

Το γερμανικό υπουργείο αρνήθηκε επίσης να κοινοποιήσει πληροφορίες σχετικά με παραδόσεις σε ορισμένες χώρες που υπέγραψαν σχέδιο συνεργασίας με το ΝΑΤΟ, όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Ελβετία. Εξαιρουμένων αυτών των χωρών, οι συνολικές εξαγωγές στρατού της Γερμανίας ανήλθαν σε 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, ανέφερε το υπουργείο Οικονομίας.

Ο Νταντελέν κατηγόρησε τη γερμανική κυβέρνηση ότι στερείται διαφάνειας ως προς την άρνησή της να κοινοποιήσει ορισμένα δεδομένα. Είπε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, και η ομοσπονδιακή της κυβέρνηση είναι “παγκόσμιοι πρωταθλητές στην εξαγωγή εργαλείων δολοφονίας, αλλά ταυτόχρονα φυλάττουν τους παραλήπτες των πολεμικών όπλων ως μυστικό”.

“Αυτό είναι δειλό και απαράδεκτο. Το κοινό έχει το δικαίωμα να γνωρίζει πού παραδίδονται τα γερμανικά πολεμικά όπλα και ότι η Τουρκία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι ο απόλυτος πρωτοπόρος μεταξύ των δικαιούχων χωρών παρά τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στη Συρία και τη Λιβύη”, είπε.

Τα δεδομένα που δημοσίευσε το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αφορούν υποβρύχια, άρματα μάχης, μαχητικά αεροσκάφη και όπλα, αλλά δεν αποκαλύπτουν αριθμούς για οχήματα όπως θωρακισμένα ασθενοφόρα και στρατιωτικά φορτηγά. Έτσι, το πραγματικό ποσοστό των εξαγωγών όπλων μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.

Όσον αφορά το “πράσινο φως” στις πωλήσεις όπλων, η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε συμφωνίες αξίας άνω των 8 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2019. Αυτό το ρεκόρ ήταν σχεδόν διπλάσιο από την αξία των αδειών εξαγωγής το 2018, η οποία εκτιμήθηκε στα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube