REAL TIME |

Weather Icon
Ελλάδα , Τουρκία 18 Μαΐου 2020

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις ρωγμές μας!

Η Τουρκία εκμεταλλεύεται τις ρωγμές μας!

Ξέρετε γιατί στην πρόσφατη κρίση στον Έβρο τα καταφέραμε; Γιατί δεν είχαμε ρωγμές!

Όλοι ήταν ευθυγραμμισμένοι πάνω στην ίδια γραμμή. Μαξίμου, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Άμυνας, Βρυξέλλες και Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όλοι! Κάτι πήγαν να ψελλίσουν οι Γερμανοί και ορισμένες διεθνοπολιτικά αγράμματες οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά δεν υπήρχαν αυτιά να τους ακούσουν στο ευρύτερο περιβάλλον.

Ο πολιτικός στόχος ήταν ξεκάθαρος, χωρίς «ναι μεν αλλά…» και υποσημειώσεις! Δόθηκαν σαφείς οδηγίες στους αρμόδιους και τους άφησαν να κάνουν την δουλειά τους. Και έφεραν αποτέλεσμα, γιατί ήξεραν ότι ακουμπούν την πλάτη τους σε στέρεο τοίχο. Οι ελάχιστες άλλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που ήρθαν να μας συνδράμουν ήταν και αυτές ευθυγραμμισμένες στον ίδιο άξονα.

Το μήνυμα που στείλαμε στην Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο!

Αντίθετα από την απουσα δικών μας ρωγμών, φάνηκαν ξεκάθαρα οι ρωγμές του τουρκικού σχεδιασμού! Δεν είχαν plan B. Νόμιζαν ότι θα τους πέρναγε και αυτή τη φορά το μπούλινγκ.

Πετύχαμε, λοιπόν, γιατί δεν υπήρχαν ρωγμές!

Πετύχαμε, όμως, και για ένα πρόσθετο λόγο. Εμείς πρώτοι δείξαμε ξεκάθαρα αποφασιστικότητα, στέλνοντας το μήνυμα ότι – με ή χωρίς ξένη βοήθεια, οικονομική ή διπλωματική – το τουρκικό μπούλινγκ με τις νέες μεταναστευτικές ροές δεν θα περάσει!

Οι Τούρκοι έριχναν δακρυγόνα και ότι άλλα χημικά είχαν και εμείς τους απαντούσαμε με την αποφασιστικότητά μας και με τον ανεμιστήρα που εκπαιδεύονται οι αλεξιπτωτιστές μας, ξεφτιλίζοντάς τους, όχι φυσικά ως ανθρώπους και γείτονες, αλλά ως ακούσιο ή εκούσιο πλήρωμα της πειρατικής γαλέρας της Άγκυρας!

Μετά από κάθε κρίση πρέπει να κάνεις αποτίμηση. Να δεις που ήταν οι αδυναμίες σου και που τα δυνατά σου σημεία.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η λύση βρίσκεται στην αποφασιστικότητα και στην απουσία ρωγμών σε εθνικό και συμμαχικό επίπεδο. Αυτό να είστε βέβαιοι ότι η Άγκυρα το κατέγραψε.

Μια νέα κρίση εξυφαίνεται…

Η κρίση στον Έβρο πέρασε, δεν τελείωσε! Ωστόσο, μια νέα κρίση φαίνεται να στήνεται από την Άγκυρα και αφορά τις τριμερείς συνεννοήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εκεί τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα και οι ρωγμές πάρα πολλές. Η στρατηγική που έχουμε ακολουθήσει ως Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση είναι παιδαριώδης, κυρίως γιατί στην πράξη αντιστρατεύεται τα συμφέροντα των τριμερών εταίρων μας, της Αιγύπτου και του Ισραήλ.

Η Άγκυρα το βλέπει αυτό και αρχίζει να ρίχνει άδεια για να πιάσει γεμάτα (και θα πιάσει αν δεν αλλάξουμε μυαλά…) προς το Κάιρο και την Ιερουσαλήμ, αφού έχει γίνει πρώτα de facto ρυθμιστής των εξελίξεων στη Λιβύη (άλλο θέατρο επιχειρήσεων αυτό, που λυμαίνεται η Τουρκία και στο οποίο εμείς δυστυχώς έχουμε ελαφρολαική στρατηγική προσέγγιση…).

Αν δεν δράσουμε έγκαιρα, κλείνοντας τις ρωγμές που πάει να εκμεταλλευτεί η Τουρκία στις συνεννοήσεις μας με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, φοβάμαι πως θα έχουμε στείλει στον πάτο της θάλασσας ότι καταφέραμε στον Έβρο και χωρίς να έχουμε μάθει κάτι από αυτή μας την επιτυχία.

Αυτό που πετύχαμε στην μικρή κλίμακα του Έβρου μπορούμε να το πετύχουμε και στη μεγάλη κλίμακα της Ανατολικής Μεσογείου. Αναμφίβολα μπορούμε! Το θέμα είναι αν θέλουμε…

www.liberal.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube