Weather Icon
Τουρκία 15 Μαΐου 2020

Η Τουρκία χτυπάει την πόρτα της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και του Κατάρ, για χρηματοδότηση – Στα ύψη τα CDS

Η Τουρκία χτυπάει την πόρτα της Κίνας, της Ιαπωνίας, της Αγγλίας και του Κατάρ, για χρηματοδότηση – Στα ύψη τα CDS

Η Τουρκία, μετά το όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ενστάσεις της FED των ΗΠΑ, πήρε σειρά τις ισχυρές οικονομικά χώρες του πλανήτη, για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, που θα την οδηγήσει στην ομαλή έξοδο από την κρίση.

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters, η τουρκική κυβέρνηση, το τελευταίο διάστημα προσπάθησε να βρει στήριξη στους δυτικούς συμμάχους της, για να εξασφαλίσει χρηματοδότηση.

Το ίδιο διάστημα, τα CDS των τουρκικών ομολόγων, είναι τρίτα από πλευράς κινδύνου, μετά από εκείνα της Βενεζουέλας και της Αργεντινής.

Με βάση το Reuters, η Τουρκία το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να ανοίξει γραμμή ανταλλαγής νομισμάτων (swap), με τις κεντρικές τράπεζες της Αγγλίας και της Ιαπωνίας, και να διευρύνει τις υπάρχουσες με το Κατάρ και την Κίνα.

Οι ειδικοί στην Τουρκία θεωρούν ότι αν η χώρα τους δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει σε σύντομο χρονικό διάστημα συνάλλαγμα δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, θα κληθεί να διαχειριστεί άλλη μια συναλαγματική κρίση, παρόμοια με εκείνη του 2018. Τότε η τουρκική λίρα έχασε το μισό της αξίας της.

Επενδυτές αναφέρουν ότι σε περίπτωση που η Τουρκία αποτύχει να βρει χρηματοδότηση, θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ και να εφαρμόσει έλεγχο κεφαλαίων.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας από την αρχή του χρόνου που ήταν 40 δις έπεσαν στα 26 δις, κι αυτό για να κρατήσουν ψηλά την αξία της λίρας. 

Η Τουρκία πρέπει να βρει συνάλλαγμα 168 δισεκατομμυρίων δολαρίων μέχτι τις αρχές Αυγούστου, για να εκπληρώσει τις ετήσιες δανειακές της υποχρεώσεις.

Πηγή: ahvalnews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube