Weather Icon
Ρωσία , Τουρισμός 4 Μαΐου 2020

Η ρωσική αγορά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα – Κινήσεις Θεοχάρη στην ευρωπαϊκή τουριστική σκακιέρα

Η ρωσική αγορά μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα – Κινήσεις Θεοχάρη στην ευρωπαϊκή τουριστική σκακιέρα
του Χάρη Ντιγριντάκη
Επαφές με μεγάλους tour operators του εξωτερικού πραγματοποιεί αυτές τις ημέρες ο υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης, ενόψει της έναρξης της φετινής τουριστικής σεζόν, με στόχο αφενός τη σφυγμομέτρηση της ζήτησης και αφετέρου τον συντονισμό των δύο πλευρών με γνώμονα την εξυπηρέτηση των τουριστών που θέλουν να επισκεφθούν το ερχόμενο καλοκαίρι ελληνικούς προορισμούς.
Στόχος να εισέλθει η αγορά άμεσα σε τροχιά επανεκκίνησης μετά την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών και την επαναλειτουργία των τουριστικών καταλυμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Θεοχάρης επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με την Tui, τη Der Turistik, τη Jet2 και τον όμιλο Μουζενίδη, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών για την Ελλάδα παραμένει ενεργό.
Πάντως, όπως επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, καθοριστικός παράγοντας για να υπάρξει εισερχόμενος τουρισμός στην Ελλάδα είναι η άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών, που θα επιτρέψει τον προγραμματισμό των πτήσεων από την πλευρά των αεροπορικών εταιρειών, με την υιοθέτηση ενός ενιαίου πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας για όλη την αλυσίδα των ταξιδίων και του τουρισμού που θα ακολουθήσουν όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να αποτελεί πλέον προαπαιτούμενο για την επανεκκίνηση της ταξιδιωτικής βιομηχανίας.
Στην κατεύθυνση αυτή κινήθηκε, μάλιστα, και η επιστολή που έστειλαν από κοινού προς τον Επίτροπο Τιερί Μπρετόν, αρμόδιο για την Εσωτερική Αγορά και πρόεδρο της Επιτροπής Τουρισμού της Ε.Ε., οι τουριστικοί Σύνδεσμοι από την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Νορβηγία.Ζωηρό ενδιαφέρον
Όπως τονίστηκε η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης από πλευράς της κυβέρνησης φαίνεται ότι αποτελεί αυτή τη στιγμή το μεγάλο πλεονέκτημα του ελληνικού τουρισμού, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες για την Ελλάδα.
Ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας ως τουριστικό προορισμό φαίνεται ότι δίνει η μεγαλύτερη πηγή εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, η Γερμανία, με την Αυστρία να έπεται και τις Σκανδιναβικές χώρες, κυρίως τη Νορβηγία και τη Δανία, και σε μικρότερο βαθμό τη Σουηδία, να ακολουθούν.
Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον των Βρετανών, αν και βρίσκονται ακόμη σε δεινή θέση εξαιτίας της πανδημίας (λέγεται ότι ο προορισμός για την Ελλάδα θα ανοίξει την 1η Αυγούστου), ενώ την ίδια στιγμή αξιοσημείωτη είναι η και ζήτηση που καταγράφεται από τη Γαλλία, μία ακόμη σημαντική δεξαμενή τουριστών για τη χώρα μας.
Πιο νωχελικά κινείται προς το παρόν η αγορά της Ιταλίας, με τους φορείς του τουρισμού να ποντάρουν φέτος και στην κινητικότητα που χαρακτηρίζει τις βαλκανικές χώρες, ειδικά για τους προορισμούς της βόρειας Ελλάδας που στηρίζονται στον εσωτερικό τουρισμό.

Ρωσία η μεγάλη ευκαιρία
Γνώστες της αγοράς σε συνδυάζοντας τις δυνατότητες εκμετάλλευσης της συγκυρίας, σημειώνουν ότι η Ρωσία μπορεί να αποτελέσει τη μεγάλη έκπληξη για τη φετινή σεζόν. Όπως επισημαίνει στον ΕΤ της Κυριακής η Γενική Διευθύντρια του (Ένωση Tour Operators της Ρωσίας) ATOR κα Maya Lomitdze η Ελλάδα μπορεί να διπλασιάσει τον τουρισμό που είχε το 2019 αν διευκολύνει τις δυνατότητες ταχείας έκδοσης βίζας.
Η κα Lomitdze σημειώνει ότι οι Ρώσοι δεν επιθυμούν να επισκεφθούν άλλους προορισμούς στη Μεσόγειο με τόση θέρμη όσο την Ελλάδα την οποία θεωρούν ασφαλή προορισμό εν μέσω πανδημίας. Προσθέτει δε ότι μια καμπάνια ουσίας τον Ιούνιο δύναται να επαυξήσει τα μεγέθη δεδομένου ο Ρώσος είναι τουρίστας της τελευταίας στιγμής.
Παράλληλα ο ταξιδιωτικός πράκτορας Mouzenidis Travel, μαζί με την αεροπορική εταιρεία Ellinair και την ξενοδοχειακή αλυσίδα BOMO Hotels με τη συμμετοχή της Cronwell Hotels & Resorts, ανακοινώνει την έναρξη δράσης για τη στήριξη Ρώσων γιατρών που συμμετέχουν στην
καταπολέμηση της πανδημίας. Η δράση υποστηρίχθηκε από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ATOR) και τον Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού της Ελλάδας (Ε.Ο.Τ.).
Η Mouzenidis Travel ήταν ο πρώτος μεγάλος ομοσπονδιακός ταξιδιωτικός πράκτορας που υποστήριξε Ρώσους γιατρούς που αγωνίζονται.
Όπως είπε ο διευθυντής του ταξιδιωτικού πράκτορα Αλέξανδρος Τσαντεκίδης στο Vestnik ATOR, ως μέρος μιας δράσης που υποστηρίζεται από τον Σύνδεσμο Τουριστικών Επιχειρήσεων (ATOR) και τον Ελληνικό Εθνικό Οργανισμό Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.), το Mouzenidis Travel, μαζί με συνεργάτες, θα οργανώσει δωρεάν διακοπές στην Ελλάδα για τις οικογένειες 50 Ρώσων γιατρών που σήμερα εργάζονται για την θεραπεία ασθενών με λοίμωξη από κορωνοϊό.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε στις οικογένειες Ρώσων γιατρών δωρεάν εβδομαδιαία ανάπαυση στα ξενοδοχεία μας που βρίσκονται τόσο στην ηπειρωτική Ελλάδα όσο και στα νησιά. Οι ημερομηνίες των εκδρομών θα καθοριστούν με βάση την τρέχουσα κατάσταση και την άρση των περιορισμών στον τουρισμό στην Ελλάδα και τη Ρωσία. Μόλις αυτό καταστεί δυνατό, 25 οικογένειες γιατρών από τη Μόσχα και 25 οικογένειες γιατρών από άλλες περιοχές της Ρωσίας θα πάνε για δωρεάν ανάπαυση», δήλωσε ο κ. Τσαντεκίδης.

O Διευθύνων Σύμβουλος του TEZ TOUR Ελλάδος, ενός εκ των κορυφαίων Tour Operators της Ρωσίας σχολιάζοντας στον ΕΤ της Κυριακής της προοπτικές αυτής της χρονιάς αναφέρει ότι:
«Ακόμα δεν γνωρίζουμε πότε και πως θα ξεκινήσει η σαιζόν, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι όταν ξεκινήσει θα πρέπει να προσελκύσουμε το μέγιστο αριθμό Ρώσων, Λευκορώσων και κατοίκων του Καζαχστάν. Η Τουρκία και η Κύπρος θα έχουν το πλεονέκτημα λόγω του ότι δεν έχουν βίζα». Και προσθέτει: «Η Τουρκία δεν έχει καθόλου βίζα ενώ η Κύπρος έχει την προ-βίζα ( κάτι ανάλογο με το αμερικανικό esta ) όπου ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει μια on line αίτηση , πληρώνει ένα πολύ συμβολικό ποσό και μέχρι 24 ώρες παίρνει έγκριση εισόδου( συνήθως παίρνει την έγκριση σε μερικές ώρες) .
Μην ξεχνάμε ότι επειδή όλα θα ανοίξουν την τελευταία στιγμή θα έχουμε τουρισμό last minute, άρα το απόλυτο πλεονέκτημα θα έχουν ευέλικτοι προορισμοί που δεν θα χρειάζονται βίζα η θα έχουν την προβίζα. Επίσης θα είναι στην μέση και το θέμα του κόστους , γιατί το κόστος της βίζας Σένγκεν είναι αρκετά ακριβό».
Όπως αναφέρει ο κ. Χαριτίδης:

«Για να είμαστε ανταγωνιστικοί ως προορισμός και δεδομένου μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, εάν για την τουριστική σαιζόν 2020 ( μέχρι τέλη του έτους) η κυβέρνηση θα μπορέσει να επιτρέψει την είσοδο στην Ελλάδα για τους πολίτες Ρωσίας, Λευκορωσίας και Καζακστάν με σύστημα προ-βίζα όπως η Κύπρος ( μια εθνική βίζα ουσιαστικά). Θα μπορέσουμε να ελπίζουμε σε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα στις αφίξεις από τις χώρες αυτές».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube