Weather Icon

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας

Η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας
Σε μια περίοδο που διεθνώς οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν πέσει τόσο χαμηλά με αποτέλεσμα να γίνεται ασύμφορη η εξόρυξή του, στην Ανατολική Μεσόγειο η Τουρκία επιλέγει να ανεβάζει τους τόνους προκειμένου να φοβίσει τις γειτονικές της χώρες ώστε να αποδεχτούν τους όρους και τις αξιώσεις της. Η όλη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ανδρέας Πιμπίσιης   
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν και συνάμα προβληματίζονται τόσο για τις ενέργειες της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας –σε σχέση με το φυσικό αέριο– αλλά και σ’ ό,τι αφορά στο θέμα της Λιβύης, καθώς και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει προς την κατεύθυνση της Μάλτας. Η Άγκυρα επιχείρησε να «διεμβολίσει» την επιχείρηση «Ειρήνη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που ενόχλησε τις Βρυξέλλες, όπως φάνηκε και μέσα από τις δηλώσεις Μπορέλ.
Στη Λευκωσία ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενημερώνει τους ομολόγους του της ΕΕ για τις τουρκικές ενέργειες στην ευρύτερη περιοχή και τα προβλήματα που προκαλεί η Άγκυρα τόσο σε κράτη μέλη (Κύπρος και Ελλάδα) όσο και σε άλλες χώρες, αλλά και σε χώρες της περιοχής όπως η Λιβύη. Στις Βρυξέλλες έχουν ενώπιόν τους μια ξεκάθαρη εικόνα ως προς τις τουρκικές προκλήσεις.
Χθες ο Νίκος Χριστοδουλίδης κινήθηκε εκτός ΕΕ, συνομιλώντας με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας και της Βρετανίας. Σεργκέι Λαβρόφ και Ντόμινικ Ράαμπ εξέφρασαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τη στήριξή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία σ’ ό,τι αφορά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.
Σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών στο twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης είχε μια εγκάρδια και εποικοδομητική συζήτηση με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ. Οι δύο υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις για την πανδημία του COVID-19, τις πρόσφατες εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και στην ευρύτερη Ανατολική Μεσόγειο, προστίθεται. Έγινε επίσης συζήτηση για το Κυπριακό, ενώ ανασκοπήθηκαν και θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, καταλήγει η ανάρτηση του ΥΠΕΞ.
Στις Βρυξέλλες ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, εξέφρασε –στη διάρκεια δηλώσεών του– την ανησυχία του για την παρεμβάσεις της Τουρκίας στο θέμα της Λιβύης. Συγκεκριμένα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά δήλωσε τα εξής: «Για την Τουρκία, με ρωτήσατε αν με ανησυχεί. Η ανησυχία είναι η φυσική μου κατάσταση, ανησυχώ όλη την ημέρα για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ναι, με ανησυχεί η κατάσταση στη Λιβύη. Δεν είναι μυστικό και δεν υπάρχει τίποτα νέο: η Τουρκία, μαζί με άλλες ξένες δυνάμεις, παρεμβαίνει στις συγκρούσεις στη Λιβύη. Παρά τη διαδικασία του Βερολίνου, η κατάπαυση του πυρός δεν έχει εφαρμοστεί. Αντίθετα, οι συγκρούσεις τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί αρκετά. Σίγουρα, με απασχολεί, αλλά όχι περισσότερο για την Τουρκία από ό,τι για τις άλλες ξένες δυνάμεις που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης».
Αναφερόμενος στην επιχείρηση “Ειρήνη”, ο κ. Μπορέλ τόνισε: «Πριν από μερικές ώρες θα έλεγα ότι λειτουργούσε ήδη. Το πρώτο ναυτικό μέσο, που χάρη στη Γαλλία βρίσκεται ήδη στην περιοχή, και το αεροπλάνο που παρέχεται από το Λουξεμβούργο, είναι επίσης λειτουργικά. Επιχειρούν. Το πρόβλημα είναι η χρηματοδότηση. Προς το παρόν, έχουμε ήδη κάποια χρηματοδότηση αλλά ελπίζω ότι η ένσταση της Μάλτας θα ακυρωθεί τις επόμενες ημέρες. Αλλά από χθες, η αποστολή λειτουργεί», διευκρίνισε ο Μπορέλ.
Ειδικά για τις επαφές του με τη Μάλτα για το θέμα εξήγησε: «Δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τη Μάλτα. Έχω μιλήσει αρκετές φορές, την τελευταία σήμερα το απόγευμα, με τον συνάδελφό μου τον υπουργό Εξωτερικών της Μάλτας [Evarist Bartolo] και αυτό το ζήτημα τέθηκε στο Συμβούλιο Άμυνας που μόλις ολοκληρώσαμε».
«Κατανοώ τις ανησυχίες της Μάλτας, επειδή αντιμετωπίζουν έντονη ώθηση των μεταναστών που προέρχονται από τη Λιβύη. Καταλαβαίνω απόλυτα και προσπαθώ να κινητοποιήσω όλες τις ικανότητές μας, από την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων (Ίλβα Γιόχανσον) εδώ στην Κομισιόν και με τα κράτη μέλη που μπορούν να συμμετάσχουν προκειμένου να βοηθήσουν τη Μάλτα να αντιμετωπίσει την κατάσταση», εξήγησε ο Ύπατος Εκπρόσωπος. «Ταυτόχρονα, δεν πιστεύω ότι η λύση είναι να θέσουμε δυσκολίες στην Επιχείρηση Ειρήνη, επειδή η Επιχείρηση Ειρήνη έχει σχεδιαστεί για να σταματήσει τις μάχες στη Λιβύη. Ο τερματισμός των συγκρούσεων στη Λιβύη είναι ένας τρόπος να σταθεροποιηθεί πολιτικά η χώρα. Η πολιτική σταθεροποίηση στη Λιβύη αποτελεί προϋπόθεση για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Κεντρική Μεσόγειο. Μεσοπρόθεσμα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτής της πρόκλησης για τη Μάλτα είναι η σταθεροποίηση της Λιβύης και εξαρτάται από την καλή λειτουργία της Ειρήνης – μεταξύ πολλών άλλων», εξήγησε ο Ζοζέπ Μπορέλ.
Το λιβυκό ΥΠΕΞ χαιρετίζει τη δήλωση των «5»
Η Τουρκία μπορεί να εμφανίζεται ως υποστηρικτής της λιβυκής κυβέρνησης, πλην όμως το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης φαίνεται να έχει αντίθεση άποψη. Σύμφωνα με ξένα μέσα ενημέρωσης, το υπουργείο Εξωτερικών της Λιβύης καλωσόρισε την κοινή διακήρυξη την οποία εξέδωσαν οι ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, των ΗΑΕ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Γαλλίας «καταδικάζοντας τις παραβιάσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται (σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται από ξένα ΜΜΕ) ότι το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών «επαναβεβαιώνει την πλήρη απόρριψη των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης, Φαζιέζ αλ Σαράτζ».
Το λιβυκό υπουργείο Εξωτερικών φέρεται να καλεί τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν και να απορρίψουν την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη και να αποσύρουν την αναγνώρισή τους από την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας την οποία χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική.
Έντονη τοποθέτηση από πλευράς Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Εναντίον της Τουρκίας ήταν οι τοποθετήσεις της πενταμερούς μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Γαλλίας, Αιγύπτου και ΗΑΕ στο θέμα της Λιβύης δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι Ακίτ. Υποστήριξε ότι τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος και κάποιες χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Για τον στρατάρχη Χαφτάρ είπε ότι αυτά που έκανε ο Άσαντ στη Συρία τώρα τα κάνει ο Χαφτάρ στη Λιβύη.

«Πριν από δύο μέρες, η Γαλλία, η Αίγυπτος, ο ‘ε/κ τομέας’ (όπως χαρακτηρίζει την Κυπριακή Δημοκραία) και η Ελλάδα είχαν συνάντηση. Μάλιστα συμπεριέλαβαν και το Άμπου Ντάμπι. Και κοιτάξτε τις δηλώσεις τους εκεί σε σχέση με τη Λιβύη. Είναι εναντίον της Τουρκίας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, προσθέτοντας πως «άλλωστε η στήριξη της Γαλλίας στον Χαφτάρ δεν είναι μυστικό».

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόσο ο Τούρκος Πρόεδρος όσο και ο ίδιος θέτουν το θέμα σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις. «Εδώ, ιδιαίτερα το Άμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος και η Γαλλία προσφέρουν τη μεγαλύτερη στήριξη στον Χαφτάρ.

Γνωρίζετε ότι η Ρωσία εκεί έχει μια εταιρεία, την Wagner. Όταν η Τρίπολη είχε περικυκλωθεί η Wagner ήταν στην πρώτη θέση, στη συνέχεια, ενώ κρατούσε ακόμη τη θέση της εκεί, υποχώρησε λίγο. Αυτό το είπε και ο Πούτιν και το επιβεβαιώνουν και οι δικές μας πηγές. Αλλά ακόμη είναι στη Λιβύη. Ασφαλώς η κάθε χώρα έχει τα συμφέροντά της, όλοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Η κυβέρνηση του Άμπου Ντάμπι, η Αίγυπτος και κάποιες χώρες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή. Ιδού το Άμπου Ντάμπι προσπαθεί να διαμελίσει την Υεμένη», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός.

Πρόσθεσε ότι ο στρατάρχης Χαφτάρ με τη στήριξη αυτών των χωρών πολιόρκησε την Τρίπολη και ταυτόχρονα κατέλαβε και τις παράκτιες περιοχές μεταξύ Τυνησίας και Τρίπολης. «Κι επειδή πλησίασε πολύ κοντά στην Τρίπολη άρχισε να χτυπά την πόλη, να χτυπά πολίτες, να επιτίθεται σε νοσοκομεία. Δηλαδή αυτά που έκανε ο Άσαντ, τα κάνει ο Χαφτάρ. Παρά τις δηλώσεις για κατάπαυση του πυρός συνέχισε τις επιθέσεις», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός. Επομένως ο Σαράζ αντεπιτέθηκε και πήρε όλες τις παράκτιες περιοχές μεταξύ Τυνησίας και Τρίπολης, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Εμείς πιστεύουμε στην πολιτική λύση. Εάν εμείς δεν διασφαλίζαμε την ισορροπία εδώ, αυτός ο πόλεμος θα εισχωρούσε στην Τρίπολη και θα διαρκούσε για τουλάχιστον άλλα δέκα χρόνια», είπε τέλος.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube