REAL TIME |

Weather Icon
Γερμανία , Τουρκία 7 Μαΐου 2020

Η Νότια Αφρική επιτρέπει την πώληση πυρομαχικών στην Τουρκία

Η Νότια Αφρική επιτρέπει την πώληση πυρομαχικών στην Τουρκία

Το πρώτο από τα Τουρκικά αεροπλάνα αφίχθη την Πέμπτη και έφερε φορτίο ιατρικών προμηθειών ως  κίνηση καλής θέλησης προς την Νότιο Αφρική. Ένα από τα αεροπλάνα σταμάτησε στην Σομαλία για να της προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Λόγω του covid-19 τα αεροπλάνα προσγειώθηκαν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αποχώρησαν από το Κέιπ Τάουν. Ωστόσο οι κανονισμοί οι οποίοι διέπουν την απαγόρευση του εμπορίου όπλων στις χώρες αυτές έχουν χαλαρώσει αρκετά.

Ο επικεφαλής ακτιβιστής αρκετών τραπεζικών συστημάτων που καταπολεμούν το παράνομο εμπόριο όπλων, Terry Crawford-Browne, ανέφερε στον Διεθνή Οργανισμό Ελέγχου Όπλων (NCACC), πως το έργο τους έχει αποτύχει καθώς αρκετά πυρομαχικά από χώρες της Αφρικής μεταφέρονται στην Λιβύη και την Συρία. Η Τουρκία εμπλέκεται  και στις δύο εμπόλεμες ζώνες. Αυτή κατάσταση που δημιουργείται μεταξύ των σχέσεων της Τουρκίας και των χωρών της Αφρικής περιεγράφη από τον Terry Crawford-Browne ως ”χλευασμό της φερόμενης στήριξης της Νοτίου Αφρικής στο θέμα της απαγόρευσης διακίνησης όπλων σε εμπόλεμα θέρετρα, καθώς εν όψη covid-19 έπρεπε να βρισκόμαστε σε περιβάλλον εκεχειρίας.

Επίσης ανέφερε, ότι οι νόμοι του NCACC προβλέπουν την απαγόρευση των πωλήσεων όπλων από τις χώρες της Νοτίου Αφρικής σε περιοχές που βρίσκονται σε σύγκρουση ή που υπόκεινται σε εμπάργκο όπλων σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Ο Crawford-Browne ανέφερε πως έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της επιτροπής, Jackson Mthembu, αλλά και στον υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων Naledi Pandor, ζητώντας τους να ενθαρρύνουν την τήρηση των νόμων.

Χώρες όπως η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία και η Γαλλία έχουν εφαρμόσει εμπάργκο όπλων στην Τουρκία,  καθώς τα χρησιμοποιεί συνεχώς έναντι της Συρίας απειλώντας την παγκόσμια ασφάλεια. Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Cavusoglu, ανέφερε πως το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία ενισχύει την εγχώρια βιομηχανία της.

Ο Τούρκος πρέσβης Elif Ülgen αποκάλυψε δημοσίως πως τα αεροπλάνα μετέφεραν και στρατιωτικό εξοπλισμό τα οποία αγοράστηκαν από το Rheinmetall Denel Munition (RDM). Παρ’αυτά πρόσθεσε πως τα περισσότερα από τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιηθούν μόνο για εκπαίδευση. Οι προμήθειες αυτές προορίζονται για το Μηχανολογικό και Χημικό Κατασκευαστικό Ινστιτούτο, το οποίο επεξεργάζεται πυρομαχικά και εκρηκτικούς μηχανισμούς από το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας. 

Η Rheinmetall Denel Munition (RDM) ανήκει από κοινού στην  Rheinmetall Waffe Munition GmbH και στην Denel, δύο εταιρείες όπου σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τους ”ειδικεύονται στην ανάπτυξη, τον σχεδιασμό και την κατασκευή πληθώρας πυρομαχικών, πάσης φύσεως βεληνεκούς. Τα προϊόντα αυτά θέτουν τις εταιρείες σε ηγετική θέση παγκοσμίως σε συστήματα ολμών, πυροβολικού και πεζικού καθώς και στην μηχανική των εγκαταστάσεων”.

Η Rheinmetall Denel Munition (RDM) έχει απασχολήσει το διεθνές στερέωμα στο παρελθόν, καθώς κατηγορείτο για παραβιάσεις πωλήσεων όπλων σε περιοχές όπως η Υεμένη, όπου συνεχώς παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχει επίσης εξάγει 120 εκατομμύρια ολμούς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Σαουδική Αραβία.

Σχόλιο: Ο μεταφραστής επιδιώκει να καταδείξει την σημασία που έχει το ευρύτερο γεωγραφικό σύμπλεγμα της Αφρικής για το παγκόσμιο σύστημα, ιδιαίτερα μετέπειτα της αυξανόμενης κυριαρχίας της Κίνας στην Αφρικανική Ήπειρο (85% της γης-σπάνιων λίθων). Ο πληθυσμός της Ηπείρου αυξάνεται εκθετικά και νέα κρατικά σύνορα διαμορφώνονται μέσω αυξανόμενων εντάσεων. Νέες κοινότητες δημιουργούνται γύρω από τα κινεζικά εργοστάσια που χτίζει η Κίνα λόγω των χαμηλών μισθών εργασίας, όπου η Κίνα και η Τουρκία ως συνεκτικό στοιχείο της κοινωνίας ενθαρρύνουν το Ισλάμ.

H κατάσταση αυτή ενισχύει τις ”ανερχόμενες” βιομηχανίες όπλων παγκοσμίως, όπως της Τουρκίας, της Κίνας, της Ινδίας και του Πακιστάν οι οποίες δοκιμάζουν αρκετές εκ των τεχνολογιών τους. Ισλαμικές οργανώσεις όπως η Al-Sabbah όπου αποτελούν παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους και γενικότερα του Σαλαφιστικού Ισλάμ, έχουν βρει πεδίο δόξης λαμπρόν για την δράση τους. Ο Αμερικάνικος Στρατός επιχειρεί συνεχώς αυτήν την περίοδο σε περιοχές όπως η Νιγηρία, η Σενεγάλη και το Μάλι εναντίον της Al-Sabbah με σκοπό να μειώσει την παρουσία του ισλαμικού εξτρεμισμού ο οποίος, δεδομένων των δημογραφικών ρυθμών ανάπτυξης, θα μεταφερθεί σε μεγάλο βαθμό στην Ευρώπη. Ένας επιπλέον λόγος παρουσίας τους είναι η διασφάλιση των αγωγών πετρελαίου που περνάνε από τις χώρες αυτές (www.usaraf.army.mil).

Μετάφραση σχόλιο Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.dailymaverick.co.za

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube