REAL TIME |

Weather Icon
Ισραήλ , Κύπρος 22 Μαΐου 2020

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αδιαφορεί για τα «σινιάλα» της Τουρκίας

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ αδιαφορεί για τα «σινιάλα» της Τουρκίας

Ορκίστηκε τις 17 Μαΐου η νέα Κυβέρνηση του Ισραήλ με εκ περιτροπής πρωθυπουργούς τους Βενιαμίν Νετανιάχου και Μπένι Γκαντζ – Σε έξι μήνες θα ορκιστούν και επιπρόσθετοι δύο υπουργοί, φτάνοντας συνολικά τους 36, δημιουργώντας τη μεγαλύτερη Κυβέρνηση που είχε ποτέ η χώρα

Χρειάστηκαν 500 ημέρες διαδικασιών, μεταξύ των οποίων 3 εκλογικές αναμετρήσεις με πανομοιότυπα αποτελέσματα, για να σχηματισθεί πλέον κανονική κυβέρνηση στο κράτος του Ισραήλ. Αυτή η κυβέρνηση είναι που ορκίζεται σήμερα και διαθέτει εκτός από περισσότερα υπουργεία και χαρτοφυλάκια, δύο εκ περιτροπής πρωθυπουργούς. Αρχικά στον πρωθυπουργικό θώκο θα καθίσει ο Βενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος θα «σηκωθεί» 18 μήνες αργότερα, παραχωρώντας τη θέση του στον Μπένι Γκαντζ, φορώντας τον τίτλο του εναλλακτικού πρωθυπουργού. Τίτλος που για πρώτη φορά ορίζεται στην ιστορία της χώρας. Συνολικά σήμερα ορκίζονται 32 Υπουργοί, ενώ σε διάστημα έξι μηνών θα ορκιστούν άλλοι δύο και κάπως έτσι το κράτος του Ισραήλ θα αποκτήσει το πιο πολυάριθμο Υπουργικό Συμβούλιο στην ιστορία του. Οι έξι μήνες που θα μεσολαβήσουν δόθηκαν με το αιτιολογικό της αντιμετώπισης της πανδημίας του Covid-19. Αυτή είναι η 35η κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ.

Η βασική συμφωνία και η μοιρασιά

Μεταξύ Λικούντ και Μπλε-Λευκού θα μοιραστούν ισάριθμα υπουργεία. Ο σχηματισμός του Βενιαμίν Νετανιάχου θα αναλάβει τα χαρτοφυλάκια της Οικονομίας και της Υγείας, ενώ ο σχηματισμός του Μπένι Γκαντζ θα αναλάβει τα χαρτοφυλάκια της Άμυνας και της Δικαιοσύνης. Για την ακρίβεια Υπουργός Άμυνας θα είναι ο ίδιος ο Μπένι Γκαντζ, μέχρι τον Νοέμβριο του 2021, οπότε και θα αναλάβει τον τίτλο του Πρωθυπουργού και θα αντικατασταθεί άγνωστο από ποιον. Το Μπλε-Λευκό θα αναλάβει επίσης τα χαρτοφυλάκια Τουρισμού, Επιστήμης και Διαστήματος καθώς και το χαρτοφυλάκιο Στρατηγικής. Στα νευραλγικά πόστα, από την άλλη, το Υπουργείο Ενέργειας και το Υπουργείο Υπηρεσιών Ασφαλείας έχουν κλειδώσει στα πρόσωπα που θα καταδείξει ο Νετανιάχου. Στο Λικούντ ανατίθενται και τα Υπουργεία Εσωτερικών και εσωτερικής ασφάλειας, καθώς επίσης και το Υπουργείο Τηλεπικοινωνιών.

Ποιος είναι ο νέος ΥΠΕΞ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον διεθνώς έχει προκαλέσει ο νέος Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο οποίος πριν καν ορκιστεί, δέχθηκε επίσκεψη από τον Αμερικανό -από σήμερα- ομόλογό του. Πρόκειται για τον Γκάμπι Ασκενάζι, τον οποίο ο Μάικ Πομπέο δεν περίμενε να ορκιστεί για τον συναντήσει, αντίθετα συζήτησε ήδη μαζί του το σχέδιο Τραμπ για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, τους ισραηλινούς σχεδιασμούς για προσάρτηση των περιοχών της Δυτικής Όχθης, 30% επί του συνολικού παλαιστινιακού εδάφους, αλλά και τα ζητήματα του Ιράν.

Ποιος είναι όμως ο Γκάμπι Ασκενάζι; Γιατί έχει το παρατσούκλι «τουρκοφάγος»; Πρόκειται για τον πρώην Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ. Συνολικά έχει υπηρετήσει στον ισραηλινό στρατό για περισσότερα από 40 χρόνια. Ο Ασκενάζι είναι ιδιαίτερα σεβαστή προσωπικότητα στη χώρα του. Εντάχθηκε στους στρατιωτικούς κύκλους το 1972 και έμελλε να γίνει ο 19ος Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Στρατού. Είναι γνωστός για τη μακρά εμπειρία του ως διοικητής του πεζικού, είναι απόφοιτος της Σχολής Διοίκησης Στρατού του Τελ Αβίβ όσο και της Σχολής Διοίκησης και Εκπαίδευσης Πεζοναυτών των ΗΠΑ. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις πολιτικές επιστήμες.

Το 1972 εντάχθηκε στην Ταξιαρχία Γκολάνι και μετά από ένα χρόνο συμμετείχε στον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ, του 4ου Αραβοϊσραηλινού πολέμου, τον Οκτώβριο του 1973. Συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση του Εντέμπε, όπως ήταν η κωδική ονομασία για μία πολύνεκρη επέμβαση ειδικών δυνάμεων των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο αεροδρόμιο της πόλης Εντέμπε στην Ουγκάντα, στις 4 Ιουλίου 1976. Εκεί είχε καθηλωθεί από αεροπειρατές ένα πολιτικό αεροσκάφος της εταιρείας του γαλλικού αερομεταφορέα Air France, το οποίο είχε αναχωρήσει από το Τελ Αβίβ για το Παρίσι, με 248 επιβάτες. Η συγκεκριμένη επιχείρηση θεωρείται υπόδειγμα όσον αφορά τον τομέα του αιφνιδιασμού και δράσης των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Δύο χρόνια αργότερα, συμμετείχε στην ισραηλινή επιχείρηση κατά του Λιβάνου, το 1978, όπου και τραυματίστηκε.

Έχει επίσης υπηρετήσει ως αρχηγός της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Διοίκησης του Βορρά.

Αποστρατεύθηκε επίσημα από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις το 2005 και διορίστηκε Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Άμυνας. Για την Τουρκία είναι Persona non grata και μάλιστα δικάστηκε και καταδικάστηκε ερήμην του το 2012, για την αιματηρή επιχείρηση του ισραηλινού στρατού, όταν νηοπομπή επιχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Ήταν βράδυ της 30ής Μαΐου 2010, όταν το πολεμικό ναυτικό του Ισραήλ ήρθε σε επαφή με την νηοπομπή και έδωσε εντολή στα πλοία της να απομακρυνθούν ή να τους ακολουθήσουν στο λιμάνι του Ασντόντ. Το Ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό επικοινώνησε με το πλοίο Mavi Marmara και ζητήθηκε από τον καπετάνιο να τους πει προς τα πού κατευθύνεται το πλοίο. Λίγο αργότερα δύο ισραηλινά πολεμικά πλοία πλησίασαν και από τις δύο μεριές το πλοίο Mavi Marmara τουρκικού νηολογίου.

Οι Ισραηλινοί στρατιώτες επιβιβάστηκαν στα πλοία, κατέλαβαν χωρίς αντίσταση τα πέντε πλοία και ενεπλάκησαν με επιβάτες του Mavi Marmara, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα Τούρκοι που δήλωσαν ακτιβιστές να πέσουν νεκροί. Αρχηγός του ισραηλινού ΓΕΣ ήταν ο Ασκενάζι, ο οποίος έδωσε το πράσινο φως για τη διεξαγωγή της επιχείρησης. Εναντίον του εκκρεμεί, από το 2014, τουρκικό ένταλμα σύλληψης.

Τουρκικό σινιάλο στη νέα κυβέρνηση του Ισραήλ

Πριν καλά-καλά ορκιστεί η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ, η Άγκυρα έστειλε «σινιάλο» με ένα «παράξενο» δημοσίευμα που αφορά σε «αποκαλύψεις» και ονόματα για τη δράση της ισραηλινής Μοσάντ κατά της Τουρκίας. Συνδέει μάλιστα τη Μοσάντ με το δίκτυο -παράνομη τρομοκρατική οργάνωση για την ίδια- του Φετουλάχ Γκιουλέν. Το ανυπόγραφο «αποκαλυπτικό» ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sabah, η οποία ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου Προέδρου και Υπουργού Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Πηγή: Σημερινή

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube