REAL TIME |

Weather Icon

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν συνεργασία Κίνας-Ρωσίας για παραπληροφόρηση

Οι ΗΠΑ καταγγέλλουν συνεργασία Κίνας-Ρωσίας για παραπληροφόρηση

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγόρησαν σήμερα την Κίνα και τη Ρωσία ότι συνεργάστηκαν ώστε να προπαγανδίσουν και να παραπληροφορήσουν όσον αφορά το νέο κορωνοϊό, σε μια νέα φραστική κλιμάκωση του σινο-αμερικανικού πολέμου για την προέλευση της πανδημίας.

«Πριν από την κρίση της Covid-19, είχαμε ήδη παρατηρήσει κάποιο επίπεδο συντονισμού μεταξύ της Ρωσίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην προπαγάνδα», δήλωσε η Λία Γκάμπριελ, συντονίστρια του κέντρου του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για την ανάλυση και καταπολέμηση της ξένης προπαγάνδας. Αλλά με αυτήν την πανδημία, η συνεργασία επιταχύνθηκε γρήγορα, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με την αξιωματούχο, αυτή η «σύγκλιση είναι το αποτέλεσμα του πραγματισμού των δύο παραγόντων, που θέλουν να διαμορφώσουν την ανάγνωση της πανδημίας Covid από την κοινή γνώμη προς το συμφέρον τους».

Στα τέλη Μαρτίου, όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Κινέζος ομόλογός του Σι Τζίνπινγκ κατέληξαν σε άτυπη ανακωχή του φραστικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων σχετικά με την προέλευση της νόσου, η Ουάσινγκτον είχε εκφράσει ικανοποίηση που έβλεπε την Κίνα να μην διαδίδει πλέον θεωρίες συνωμοσίας στο Διαδίκτυο σχετικά με μια αμερικανική εμπλοκή.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκτιμά με τη σειρά του ότι το Πεκίνο κλιμάκωσε εκ νέου την «επιθετική του εκστρατεία παραπληροφόρησης», για να υπερασπιστεί την κινεζική διαχείριση της επιδημίας και να ασκήσει κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τη Λία Γκάμπριελ, οι κινεζικές αρχές,προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο και χρησιμοποιούν όλο και περισσότερες τεχνικές που χρησιμοποιεί από παλιά η Μόσχα, για να προκαλέσουν σύγχυση και να προσπαθήσουν να πείσουν την κοινή γνώμη ότι η Covid δεν γεννήθηκε στην Κίνα. Παρατηρούμε ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα υιοθετεί ρωσικές τακτικές, καθώς “εκτιμά ότι αυτό πιάνει”, επέμεινε.

Εν προκειμένω, αυτές οι ίδιες τεχνικές χρησιμοποιήθηκαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, από τη Ρωσία για να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 υπέρ του Ντόναλντ Τραμπ.

Η διπλωμάτης περιγράφει μια πολύ αυξημένη χρήση από το Πεκίνο “λογισμικών για την ανάπτυξη των θέσεών του στα κοινωνικά δίκτυα”, με ένα νέο “τεχνητό” δίκτυο “μη αυθεντικών λογαριασμών στο Twitter που δημιουργήθηκαν με σκοπό την ενίσχυση της κινεζικής προπαγάνδας και της παραπληροφόρησης”.

Πηγή: ΑΜΠΕ, AFP, Ναυτεμπορική

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube