Weather Icon
ΗΠΑ , Ιράν , Ρωσία , Συρία , Τουρκία 4 Μαΐου 2020

Η είδηση της δεκαετίας: Οι ΗΠΑ διώχνουν Τουρκία και Ιράν από τη Συρία!!!

Η είδηση της δεκαετίας: Οι ΗΠΑ διώχνουν Τουρκία και Ιράν από τη Συρία!!!

Σε μια πρωτοφανή δήλωση προέβη προχθές ο Ειδικός Απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, πρέσβης James Jeffrey.

Εν αντιθέσει με την πολιτική που ακολουθούσε η Ουάσιγκτον μέχρι τώρα, που έδειχνε ότι είχε σκοπό να παραμείνουν οι αμερικανικές δυνάμεις για πολλά χρόνια στη Συρία, ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε ότι όλες οι ξένες δυνάμεις πρέπει να φύγουν από τη Συρία!

Μάλιστα έσπευσε να διευκρινίσει ότι όλες οι ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της Τουρκίας και του Ιράν, εκτός της Ρωσίας.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει διπλωματικά και υλικοτεχνικά τις επιθέσεις του Ισραήλ, που έχουν στόχο ιρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο έδαφος της Συρίας. Επίσης δήλωσε ότι, με εξαίρεση τη Ρωσία, όλες οι χώρες που δεν διατηρούσαν στρατεύματα στη Συρία πριν το 2011, πρέπει να αποχωρήσουν από την επικράτεια της Συρίας, διευκρινίζοντας ότι αυτή η θέση αφορά την Τουρκία, το Ιράν αλλά και τις ίδιες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Τζέφρι, σε δήλωση στην εφημερίδα Şarku’l Avsat, είπε ότι θα ήταν «τρελή ιδέα» να πιστεύουμε ότι η συνεργασία και η από κοινού δράση με τη Δαμασκό θα απομακρύνει το Ιράν. Πρώτα απ ‘όλα, ο Τζέφρι δήλωσε ότι το Ιράν έχει πολύ ισχυρά θεμέλια στο κράτος και την κοινωνία της Συρίας και υποστήριξε ότι πολλά αραβικά κράτη δεν θα είναι ποτέ σε αρμονία με τον Μπασάρ Άσαντ. Ο Τζέφρι είπε: “Μπορούν ορισμένα αραβικά κράτη να ισχυριστούν ότι μπορούν να τον απομακρύνουν από την ιρανική τροχιά. Αλλά δεν το βλέπω αυτό δυνατόν.”

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Συρία τόνισε ότι η χώρα του θα συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις στη Δαμασκό. Συγκεκριμένα είπε:

“Υποστηρίζουμε την επιβολή κυρώσεων κατά του συριακού καθεστώτος έως ότου υιοθετήσουμε μια πολιτική λύση. Οι οικονομικές κυρώσεις επιδεινώνουν την κατάσταση του προέδρου της Συρίας, Άσαντ, γιατί αφορούν πρόσωπα που βρίσκονται πολύ κοντά στον αρχηγό του καθεστώτος. Αυτό προσπαθούμε να πετύχουμε (την αποδυνάμωσή του Άσαντ). Εάν τα άτομα αυτά συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον Άσαντ, θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν αναμένεται λαμπρό μέλλον γι’ αυτούς. Πρέπει να πιέσουν για μια πολιτική μετάβαση.”

Όσον αφορά το Idlib, που είναι το «φρούριο των αντιπάλων» του Άσαντ, ο Τζέφρι είπε ότι αυτή η περιοχή δεν θα είναι υπό τον έλεγχο της Δαμασκού σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Η εξέλιξη αυτή, σε περίπτωση που υλοποιηθούν οι δηλώσεις του υψηλόβαθμου Αμερικανού αξιωματούχου, θεωρείται τεράστιας σημασίας, γιατί θα οδηγήσει στην απομάκρυνση του Ιράν από τη Συρία, αλλά και της Τουρκίας από τις τέσσερις περιοχές που κατέχει στρατιωτικά, Ιντλίμπ, Αφρίν, Αλ Μπάμπ, Γκίρε Σπι-Σερεκάνιγιε.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία και ο ίδιος ο Ερντογάν έχει ξοδέψει σοβαρό διπλωματικό κεφάλαιο αλλά και πολλά χρήματα, για να έχει παρουσία στη Συρία, ενώ η έξοδος από εκεί αναμένεται να κοστίσει προσωπικά και στον Ερντογάν, σε πολιτικό επίπεδο.

 

Πηγή: aydinlik.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube