Weather Icon

Η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της για την Κύπρο

Η Ε.Ε. να αναλάβει τις ευθύνες της για την Κύπρο

του   Άριστου Μιχαηλίδη

Με έντεκα εκατομμύρια ευρώ αποφάσισε να ενισχύσει την τουρκοκυπριακή κοινότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Για την αντιμετώπιση των ευρύτερων κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας», λέει. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, η εν λόγω δέσμη μέτρων περιλαμβάνει στήριξη για διαρθρωτικές επιχειρηματικές μεταρρυθμίσεις, επιχορηγήσεις για πολύ μικρές επιχειρήσεις και τη βιομηχανία και άμεσες επενδύσεις για μέτρα ενεργειακής απόδοσης, με σκοπό την τόνωση της πράσινης ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Πρώτο ερώτημα: Θα το πουν στους Τουρκοκύπριους να το καταλάβουν; Ότι, δηλαδή, τα έντεκα εκατομμύρια είναι από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην οποία είναι μέλος η Κυπριακή Δημοκρατία; Ρωτάμε, διότι πριν από ένα μήνα η Κομισιόν έστειλε ιατρική βοήθεια στους Τουρκοκύπριους, αλλά την έστειλε μέσω Τουρκίας και οι Τουρκοκύπριοι δεν έμαθαν τίποτα, νόμιζαν, έτσι τους είπαν μάλλον, ότι είναι η Τουρκία που την έστελνε. Να ξεκαθαρίζονται τα πράματα. Να ξέρουν οι Τουρκοκύπριοι ότι ούτε αυτά τα εκατομμύρια, ούτε πολλά άλλα δεν θα έπαιρναν αν οι Ελληνοκύπριοι δεν έκαναν «ενταξιακές θυσίες» για να γίνει μέλος στην ΕΕ όλη η Κύπρος και οι ίδιοι Ευρωπαίοι πολίτες.

Δεύτερο ερώτημα: Το είπε κανένας στην Κομισιόν ότι αυτά τα έντεκα εκατομμύρια πάνε σε εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατέχονται παράνομα από τον τουρκικό στρατό και από τους Τουρκοκύπριους, και ταυτόχρονα ενισχύουν το κατοχικό καθεστώς, που αγωνίζεται για ένωση της Κύπρου με την Τουρκία και όχι με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Να το λέμε, τουλάχιστον, στους χαρτογιακάδες των Βρυξελλών, μην μας έχουν και για ηλίθιους. Όπως, προχτές που η Τουρκία αρνήθηκε την είσοδο στον εναέριο χώρο της, σε αεροπλάνο που μετέφερε ιατρικό εξοπλισμό από την Κίνα στην Κύπρο, κι ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Peter Stano, συνέχισε τα χαϊδολογήματα. Κάλεσε, λέει, την Τουρκία «να διατηρήσει το πνεύμα της αλληλεγγύης», διότι «οι εξαιρετικές περιστάσεις υπό την πανδημία του κορωνοϊού απαιτούν πραγματικά αλληλεγγύη χωρίς εξαιρέσεις». Ποιο πνεύμα αλληλεγγύης και κουραφέξαλα, κύριε Stano; Η Κύπρος είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η Τουρκία εμποδίζει σε βάρος της ακόμα και ανθρωπιστική βοήθεια κι εσείς μιλάτε ως να έχουμε να κάνουμε με κανένα φεστιβάλ μπίρας; Αλλά, σας ενημέρωσε κανένας ότι ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπόδισε ποτέ τουρκικές αερογραμμές να χρησιμοποιήσουν το FIR της; Σας ενημέρωσε κανένας ότι «οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες είναι ο δεύτερος καλύτερος πελάτης μας μετά το Ισραήλ όσον αφορά τη χρήση του FIR μας και ο δεύτερος καλύτερος καλοπληρωτής με ποσό γύρω στα 12 εκατομμύρια ευρώ ετησίως», όπως έλεγε προχτές ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων, Χρίστος Πέτρου;

Διότι, αν δεν τα ξέρουν αυτά στην Ευρώπη, τι ξέρουν;

  • Ότι έχουμε μια διαφορά που πρέπει να λύσουμε με συνομιλίες;
  • Το ότι το μέλος της ΕΕ υπόκειται σε συνεχή εκβιασμό και απειλές εξαφάνισης πότε θα το μάθουν;

Θα μου πεις, τι περιμένουμε από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών όταν κοτζάμ Αντόνιο Γκουτέρες, που υποτίθεται ασχολήθηκε πιο βαθιά, στέλνει ακόμα επιστολές να λέει στους δύο ηγέτες ότι το κύριο κανάλι επικοινωνίας σε περιόδους κρίσης είναι η Τεχνική Επιτροπή για την Υγεία, και να τους καλεί να ενθαρρύνουν και να ενδυναμώσουν και τις άλλες δικοινοτικές Τεχνικές Επιτροπές.

Την ώρα που στη θάλασσα της Κύπρου εισβάλλουν τα τουρκικά γεωτρύπανα χωρίς να τα σταματά η περίοδος κρίσης, και στα κατεχόμενα ο «πρωθυπουργός» Τατάρ, δηλώνει ότι οι πιο κακές μέρες της πανδημίας έχουν μείνει στο παρελθόν και στόχος της «κυβέρνησης» από εδώ και πέρα είναι η ανάπτυξη της Αμμοχώστου και η εξέλιξη του ψευδοκράτους.

  • Τι να κάνουν οι Τεχνικές Επιτροπές;
  • Να ομαλοποιήσουν τις παρανομίες;
  • Να τις κάνουν εύπεπτες;

Τρίτο ερώτημα: Βλέπετε όλοι πού μας οδηγούν ή έχει ακόμα που πιστεύουν ότι πάμε για ρεαλιστικό συμβιβασμό; Μετά από την πανδημία και μετά από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, και μετά που θα τελειώσει η Τουρκία τις γεωτρήσεις για να κτίσει κι άλλα τετελεσμένα, πάμε ολοταχώς για διευθέτηση τουρκικών προδιαγραφών με το πιστόλι στον κρόταφο. Ίσως και με τον Τατάρ ή τον Οζερσάι εκ περιτροπής πρόεδρο μας.

Αν δεν κτίσουμε τώρα άλλο δρόμο να ακολουθήσουμε, τώρα που έχουμε την ευκαιρία του κενού, δεν αλλάζει τίποτε. Ποιον άλλο δρόμο; Ε, να ρωτήσουμε τους Τουρκοκύπριους, τώρα που υποφέρουν με κλειστά τα οδοφράγματα και απολαμβάνουν τη βοήθεια της ΕΕ αντί της Τουρκίας. Μπορεί να κατάλαβαν ποιος είναι ο λογικός δρόμος.

ΠΗΓΗ: philenews.com

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube