Weather Icon

Η δήλωση των “5” προκάλεσε ταραχή σε Ερντογάν και Σαράζ – Αναφανδόν υπέρ ο Χαφτάρ

Η δήλωση των “5” προκάλεσε ταραχή σε Ερντογάν και Σαράζ – Αναφανδόν υπέρ ο Χαφτάρ

Του Γιώργου Κουτσούμη

ΤΟ ΥΠΕΞ  της Al–Wefaq (κυβέρνηση Σαράζ) ισχυρίζεται ότι η πενταμελής κοινή δήλωση περιλαμβάνει ανακρίβειες και παραβιάσεις εναντίον του κράτους της Λιβύης.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της κυβέρνησης Al-Wefaq εξέφρασε τη «βαθιά έκπληξή του» από την κοινή δήλωση των υπουργών Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γαλλίας με συμμετοχή των ΗΑΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και  επισημαίνει ότι “περιλαμβάνει ανακρίβειες και παραβιάσεις εναντίον του κράτους της Λιβύης και της εθνικής του κυριαρχίας”.

Το ΥΠΕΞ  της Al-Wefaq τόνισε, σε ανακοίνωσή του τη Δευτέρα (11.5.2020), ότι αυτό που αναφέρεται στην κοινή δήλωση σχετικά με τα μνημόνια συμφωνίας που υπεγράφησαν μεταξύ των κυβερνήσεων της Λιβύης και της Τουρκίας αντιπροσωπεύει “μια κατάφωρη παρέμβαση και παραποίηση των γεγονότων που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά”.

Το Υπουργείο εξέφρασε επίσης, την έκπληξή του για την συμμετοχή των ΗΑΕ στην κοινή δήλωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα (11.5.2020), τονίζοντας ότι δεν είναι μεσογειακή χώρα γεγονός που είναι ενδεικτικό των στόχων και επιδιώξεων τους.

Όσον αφορά το μνημόνιο θαλάσσιας οριοθέτησης, το ΥΠΕΞ της Al-Wefaq δήλωσε: «Είμαστε υποχρεωμένοι να υπενθυμίσουμε ότι είναι ένα μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ των κυβερνήσεων δύο παράκτιων χωρών στη Μεσόγειο σύμφωνα με διεθνείς συμφωνίες και συμβάσεις και δεν επηρεάζει τα δικαιώματα οποιουδήποτε τρίτου μέρους». Τονίζοντας ότι η Λιβύη από τη στιγμή της υπογραφής της συμφωνίας διακήρυξε την ετοιμότητα της να διαπραγματευτεί για να εξηγήσει την άποψή της σε οποιοδήποτε μέρος πιστεύει ότι έχουν επηρεαστεί τα συμφέροντα του, παράλληλα με το δικαίωμά του να προσφύγει στη διεθνή δικαιοδοσία, όπως συνέβη και στη Λιβύη, τη Μάλτα και την Τυνησία.

Το Υπουργείο επισήμανε ότι τα κράτη που υπέγραψαν την κοινή δήλωση  είναι μέλη των Ηνωμένων Εθνών, τα οποία αναγνωρίζουν την κυβέρνηση Al-Wefaq, ως «τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση στη Λιβύη με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj», προσθέτοντας ότι το μνημόνιο υπογράφηκε από μια διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση σύμφωνα με την εθνική της κυριαρχία, και οποιαδήποτε «αμφισβήτηση ή υποψία εκτός από το ότι παραβιάζει την εθνική κυριαρχία για το κράτος της Λιβύης, επηρεάζει κυρίως την αξιοπιστία των κυβερνήσεων αυτών των χωρών έναντι του λαού τους και του κόσμου, παραποιώντας γεγονότα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους δικούς τους στόχους στην περιοχή».

Η κυβέρνηση Al-Wefaq  προσθέτει, ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, σε Αραβικό και Αφρικανικό επίπεδο και άσκησε τα νόμιμα δικαιώματά της για να υπερασπιστεί τους πολίτες της και να προστατεύσει τα οικονομικά τους δικαιώματα.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Γαλλίας, της Ελλάδας, της Κύπρου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εξέδωσαν μια κοινή δήλωση (11.5.2020) που καταδικάζει την «Τουρκική επέμβαση στη Λιβύη», επαναλαμβάνοντας την αντίθεσή τους στα δύο μνημόνια συμφωνίας που υπέγραψε η Άγκυρα με την κυβέρνηση Al-Wefaq  στην Τρίπολη, στις 27 Νοεμβρίου 2019, θεωρώντας ότι αντιτίθενται στο Διεθνές δίκαιο.

Αυτό έγινε σε κοινή δήλωση που δημοσίευσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Εξωτερικών που εκδόθηκε (11.5.2020) , αφού οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε χωρών συναντήθηκαν μέσω τηλεδιάσκεψης, για να συζητήσουν “τις τελευταίες εξελίξεις και ανησυχίες τους, στην Ανατολική Μεσόγειο”, μεταξύ των οποίων μια σειρά περιφερειακών κρίσεων που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα συμμετείχαν στη συνάντηση “βάσει προηγούμενων διαβουλεύσεων και ενός περιοδικού συντονισμού μεταξύ Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, μαζί με τη Γαλλία, στο πλαίσιο του σχήματος (3 + 1)”.

http://alwasat.ly/news/libya/282938

Το Υπουργείο Εξωτερικών και Διεθνούς Συνεργασίας της Ανατολικής κυβέρνηση της Λιβύης, χαιρέτισε την κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γαλλικής Δημοκρατίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στην οποία καταδίκασε τις παραβάσεις και παραβιάσεις που κάνει η Τουρκία στη Λιβύη.

Σε δήλωσή του, το ΥΠΕΞ ανανέωσε την πλήρη απόρριψη των δύο μνημονίων συμφωνίας που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2019, μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Al-Wefaq, καθώς υπονόμευσε την ειρηνευτική διαδικασία στη Λιβύη φέρνοντας μισθοφόρους και μόνιμη υποστήριξη σε ένοπλες τρομοκρατικές “πολιτοφυλακές”, με όπλα και drone. Το ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Εθνικός Στρατός ανακοίνωσε την ανθρωπιστική ανακωχή τον μήνα του Ραμαζανιού, αλλά οι δυνάμεις της κυβέρνησης Al-Wefaq δεν την σεβάστηκαν και ξεκίνησαν μια αποτυχημένη επίθεση στη βάση Al-Wattiya και στην πόλη της Tarhuna και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να καταδικάσουν και να απορρίψουν την τουρκική στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη και να αποσύρουν την αναγνώριση από την κυβέρνηση συμφιλίωσης Al-Wefaq.

https://www.218tv.net/الخارجية-الليبية-ترحب-بالبيان-الخماس/

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΗΣ

Πηγή: Ανιχνεύσεις

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube