REAL TIME |

Weather Icon
Συρία , Τουρκία 24 Μαΐου 2020

Οι απελπισμένοι Σύριοι πρόσφυγες αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανα τους στη μαύρη αγορά για να πληρώσουν το ενοίκιο

Οι απελπισμένοι Σύριοι πρόσφυγες αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανα τους στη μαύρη αγορά για να πληρώσουν το ενοίκιο

Περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα στην Τουρκία για να ξεφύγουν από τη βία στη χώρα τους. Ενώ μπορεί τώρα να μην κινδυνεύει η ζωή τους, αντιμετωπίζουν μεγάλα οικονομικά προβλήματα. Για μερικούς είναι τόσο δύσκολο να καλύψουν τα προς το ζην στο καινούργιο τους σπίτι σε σημείο  που έχουν πάρει απόφαση να πουλήσουν τα όργανα τους μόνο και μόνο για να καλύψουν την πληρωμή του ενοικίου τους.

Στο επεισόδιο «Selling Organs to Survive», της σειράς ντοκιμαντέρ «Down to Earth», η ανταποκρίτρια Ξένου Τύπου του CBS News, Χόλυ Ουίλιαμς και ο παραγωγός Χάϊθαμ Μούσσα, ταξίδεψαν στα σύνορα της Τουρκίας για να ερευνήσουν αναρτήσεις στο Facebook που προσφέρουν στους απελπισμένους πρόσφυγες χρήματα για τα νεφρά και το συκώτι τους. Χρησιμοποιώντας κρυφές κάμερες, ανακάλυψαν μια λυπηρή ιστορία όπου ευάλωτοι άνθρωποι γίνονται βορά των εμπόρων ανθρώπινων οργάνων και συχνά πέφτουν θύματα εξαπάτησης λαμβάνοντας πενιχρά ποσά, μετά την επέμβαση, παρά τις αρχικές γενναιόδωρες υποσχέσεις.

Ο Αμπού Αμπντουλάχ εγκατέλειψε τη Συρία και τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα, τα βγάζει πέρα με δυσκολία δουλεύοντας ως εργάτης μετάλλων στην Τουρκία, κερδίζοντας μόλις τριακόσια δολάρια το μήνα.

Όταν ο Αμπντουλάχ είδε μια ανάρτηση στο Facebook που προσέφερε χρήματα για ανθρώπινα όργανα, ήταν σε τέτοια άσχημη οικονομική κατάσταση, που πήρε απόφαση να κάνει συμφωνία με έμπορο οργάνων και να πουλήσει το ένα του νεφρό για δέκα χιλιάδες δολάρια.

Ο Αμπού είπε στο CBS News ότι τελικά ο έμπορος οργάνων πλήρωσε μόνο το ήμισυ της συμφωνηθείσας τιμής, εξαφανίστηκε και αποσυνέδεσε την τηλεφωνική γραμμή στην οποία επικοινωνούσαν. Επιπλέον, ο Αμπντουλάχ λέει ότι δεν του παρείχαν μετεγχειρητική νοσηλευτική φροντίδα και συχνά πονάει.

Η Ουίλιαμς μίλησε, επίσης, με μια ανύπαντρη μητέρα με τρία παιδιά ονόματι Ουμ Μοχάμεντ, η οποία πούλησε το μισό της συκώτι για τέσσερις χιλιάδες δολάρια.

«Επομένως, χρησιμοποιήσατε αυτά τα χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο σας»;  Ρώτησε η Ουίλιαμς.

«Έβγαλα αρκετά χρήματα για να πληρώσω το ενοίκιο του έτους που χρωστούσα καθώς και αυτό του επόμενου»: απάντησε η Ουμ.

Η αγοραπωλησία ανθρώπινων οργάνων είναι παράνομη στην Τουρκία και, συνήθως, οι δωρητές αυτών πρέπει να αποδείξουν ότι είναι στενά μέλη της οικογένειας του δέκτη. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, οι απελπισμένοι πρόσφυγες πρέπει να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα και να προσποιούνται ότι σχετίζονται με τον δέκτη των οργάνων τους, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση.

Ο Αμπντουλάχ πιστεύει ότι ο άντρας (προφανώς ο δέκτης) ο οποίος  πλήρωσε για το νεφρό του ήταν Ευρωπαίος. Ακόμη, προσέθεσε πως τριάντα λεπτά πριν από τη χειρουργική επέμβαση, το νοσοκομείο του ζήτησε να επιβεβαιώσει προφορικά ότι ήταν εξάδελφοι.

Όσον αφορά τα απαραίτητα έγγραφα, το CBS News έμαθε πως ο τύπος  των πλαστών εγγράφων υψηλής ποιότητας που είναι απαραίτητα για την παράκαμψη των τουρκικών νόμων θα μπορούσαν να αγοραστούν με μόλις διακόσια δολάρια.

Τώρα, οι τουρκικές αρχές παίρνουν σκληρότερα μέτρα, εστιάζοντας στη σύλληψη μεσαζόντων. Παρόλα αυτά, ένας μεσάζων, που βιντεοσκοπήθηκε με κρυφή κάμερα, είπε στο CBS News ότι έχει διαχειριστεί δεκάδες μεταμοσχεύσεις οργάνων και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, εμπορευόμενος την απελπισία των Σύριων προσφύγων.

«Ζουν κάτω από άσχημες συνθήκες. Κάποιες νύχτες, ίσως, δεν έχουν πού να κοιμηθούν, ούτε να φάνε»: δήλωσε ο Γιακζάν Σισακλί, Αμερικανοσύριος επιχειρηματίας, στο CBS News και επίσης είπε ότι: «Θα είναι εκεί για να τους εκμεταλλευτεί η κοινωνία».

Ο Σισακλί δημιούργησε έναν οργανισμό στην Τουρκία που βοηθάει τους πρόσφυγες που παλεύουν για να τα βγάλουν πέρα και λέει ότι δεν εκπλήσσεται που ορισμένοι Σύριοι κατέφυγαν στην πώληση των οργάνων τους.

«Δεν έχουν επιλογές»: εξηγεί. «Έτσι σκέφτονται, αν πεθάνουμε είναι εντάξει. Τουλάχιστον θα πάρω κάποια χρήματα για να δώσω στην οικογένειά μου».

 

Πηγή: https://www.cbsnews.com/news/desperate-syrian-refugees-selling-organs-to-survive/

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube