REAL TIME |

Weather Icon
Κορωνοϊός - Covid-19 9 Μαΐου 2020

Η ανοησία της αγέλης

Η ανοησία της αγέλης
Η πρώτη προσπάθεια σταδιακής επιστροφής μας στην κανονικότητα (για την οποία δεν υπάρχει μόνο ένας ορισμός) με τη χαλάρωση των αυστηρών μέτρων περιορισμού που είχαν αρχικά αποφασιστεί, είναι αναμφίβολα πειραματική και εντάσσεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «ανοσίας αγέλης» που τόσο έχει συζητηθεί. 
Βγαίνουμε δηλαδή από τα καταφύγιά μας, έχοντας συμβάλει και εμείς στο να συγκρατηθεί η διάδοση της επιδημίας στην κοινωνία και να μη νοσήσουν ταυτόχρονα περισσότεροι από εκείνους που σηκώνει το σύστημα υγείας μας. Οι επιστήμονες εδώ, αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου, αναμένουν να νοσήσει ένα κομμάτι του πληθυσμού με την ελπίδα τα περισσότερα περιστατικά, εύκολα ή δύσκολα, να ξεπεράσουν τον ιό και να επιστρέψουν στην κοινωνία με έναν μεγάλο βαθμό ανοσίας.
Κι αυτό το πείραμα όμως, πρέπει να γίνει ελεγμένα και με προσοχή. Η χαλάρωση είναι πιο κρίσιμη από την πρώτη φάση του απόλυτου εγκλεισμού. Αν μας ξεφύγει η κατάσταση, το πισωγύρισμα ίσως να είναι σοβαρότερο απ’ ό,τι φανταζόμαστε. Αντίθετα, με μια υπεύθυνη αντιμετώπιση των πραγμάτων από κάθε πολίτη, μπορεί να μας φέρει ακόμα πιο κοντά σε μια ασφαλέστερη έξοδο από την κρίση.
Τα γράφω αυτά με αγωνία, φόβο αλλά και θυμό, έχοντας μάθει από την Ελλάδα, που τόσο καλά τα πήγε ώς τώρα, για διάφορους αλαφροΐσκιωτους καλοπερασάκηδες οι οποίοι άρχισαν να κάνουν πάρτι σε σπίτια και σε πλατείες (κυρίως σε αυτές), παραγγέλλοντας μάλιστα ποτά take-away από διάφορα μπαρ, που επίσης παρανόμησαν, αφού αυτό απαγορεύεται ρητά.
Συνέβη στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής, όπως και στην Νέα Ερυθραία – προάστια της Αθήνας. Και η αστυνομία, δεδομένου ότι ο όχλος συσπειρώθηκε και άρχισε τις μαγκιές, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει δακρυγόνα. Ελπίζω να μην έρθει και εδώ στην Κύπρο (που αρέσκεται να αντιγράφει πολλά κακώς κείμενα της Ελλάδος) και αυτή η εξυπνάδα.
Φοβάμαι μήπως, αντί να πετύχουμε (σταδιακά) ανοσία αγέλης, να πάμε (κατευθείαν) από ανοησία αγέλης. Καθότι, όπως έλεγε και στην αρχή αυτής της κρίσης ο καταπληκτικός γελοιογράφος Αρκάς, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου δυσκολεύεται να κατανοήσει τις οδηγίες των ειδικών, γιατί περιέχουν άγνωστες λέξεις όπως: Ατομική Ευθύνη.
«Το λοκντάουν είχε μια τεράστια επίπτωση επάνω στον Μπεν, ο οποίος δεν μίλησε ποτέ σε κανέναν για το πώς αισθανόταν και πώς τα έβγαζε πέρα όλη αυτήν την περίοδο που ήταν συνεχώς κλεισμένος στον εαυτό του κι όλα τα έβρισκε τόσο δυσβάσταχτα”, είπε η μητέρα του Μπεν Μπράουν, φοιτητή του Πανεπιστημίου του Λάφμποροου στην Αγγλία, ο οποίος αυτοκτόνησε ευρισκόμενος σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Το Υπουργείο Υγείας της Αγγλίας θα στείλει πίσω στη Τουρκία φορτίο από 400.000 νοσηλευτικές ποδιές που είχε παραγγείλει διότι ούτε μία από αυτές δεν πληροί τις προδιαγραφές που είχε θέσει το βρετανικό ΕΣΥ, και θα απαιτήσει και επιστροφή της προκαταβολής. Το φορτίο των περίπου 20 τόνων προστατευτικού εξοπλισμού για το νοσηλευτικό προσωπικό μεταφέρθηκε από την Τουρκία με μεταγωγικά αεροσκάφη της βρετανικής πολεμικής αεροπορίας, RAF.
Δείγμα Γραφής, από τον δημοσιογράφο/αθλητικογράφο Αντώνη Πανούτσο, που κάνει βουτιά στην Ιστορία και αναδεικνύει ένα κείμενο περί καλλωπισμού σε δύσκολους καιρούς:
«Οι αρχαίοι Ελληνες πριν πάνε στη μάχη λουζόντουσαν και χτενίζανε τα μαλλιά. Οι στρατιώτες στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο όταν γύριζαν από τα χαρακώματα το πρώτο που έκαναν ήταν να κάνουν μπάνιο. Ο Άγγλος ληστής των μεγάλων δρόμων πριν εκτελεστεί φόρεσε τα καλύτερα του ρούχα. Αντίστροφα, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης το κούρεμα με την ψιλή, η απλυσιά, οι στολές με τις ρίγες, είχαν στόχο οι έγκλειστοι να πάψουν να «νιώθουν άνθρωποι».

Το έξω είναι συνδεδεμένο με την εμφάνιση. Και η εμφάνιση θα είναι ένα στοιχείο που θα στείλει το μήνυμα ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Όσοι κίνδυνοι και να υπάρχουν, όσο και να μην είναι απαραίτητο η απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξει τα κομμωτήρια ήταν ψυχολογικά απαραίτητη. Και ένας Dick Turpin. O πιο διάσημος high way man του 17ου αιώνα, για να μας πάει καλά η μέρα. 

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube