Ιστορία - Πολιτισμός
Η «άνοδος» και η «πτώση» της ελληνικής οικονομίας (μέσα από διαφημίσεις)
Του Βασίλη Στοϊλόπουλου
Μια μικρή διαδρομή στις διαφημίσεις (επιλεκτικά) που καταχωρήθηκαν στις εφημερίδες της πεντηκονταετίας 1930-1980 για ελληνικά προϊόντα και υπηρεσίες (όπως λέγεται, “για να θυμούνται οι παλαιότεροι και να μαθαίνουν οι νεώτεροι”).
«Ψύξεις ηλεκτρικές». Η «ΙΖΟΛΑ» διατείνεται τον Μάιο του 1953 ότι «φέρνει τον πολιτισμό στο σπίτι με τον ηλεκτρισμό».
«Εις τους αιθέριους δρόμους». Το δίωρο ταξίδι Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όπως αποτυπώνεται στις 25-5-1931, στην παρθενική πτήση της πρώτης ελληνικής κρατικής αεροπορικής εταιρείας «ΙΚΑΡΟΣ»: «τρεις έλικες μετάλλιναι, τριακοσίων ίππων η καθεμία … σχίζοντας τον αέρα με 160 χιλιόμετρα … με το τσιγάρο στο στόμα και τον νόμον της βαρύτητας στην τσέπη».
«Μικρές προσδοκίες». Τον Μάρτιο του 1949 κ ι ενώ ακόμα δεν είχε τελειώσει ο εμφύλιος, η «ΙΟΝ» προτρέπει τους Έλληνες «Δώστε στα παιδιά σας σοκολάτα ΙΟΝ».
«Βιομηχανική επανάσταση». Στις 23 Απριλίου 1933 η βιομηχανία βερνικιών και χρωμάτων ΒΙΒΕΧΡΩΜ διαφημίζει το εργοστάσιό της, «το μεγαλύτερον, τελειότερον και επιστημονικώτερον εργοστάσιο του είδους στα Βαλκάνια»!
«Μικρές απολαύσεις». Μακαρονοφάγοι δεν είναι μόνο οι Ιταλοί. «420.000 πιάτα ΜΙΣΚΟ σερβίρονται ημερησίως στην Ελλάδα» τον Δεκέμβριο του 1962, καταρρίπτοντας έτσι το «μύθο» των γειτόνων μας.
«Ηλεκτρικά όνειρα». Χρειάζεται και η «απόψυξις φάντασμα» του ψυγείου «ΠΙΤΣΟΣ» όπως ενημερώνεται το κοινό στις 12 Ιουλίου 1969: «κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα … ένας αόρατος μηχανισμός λειώνει τους πάγους από το ψυγείο σας και εξαφανίζει τα παγόνερα.»
«Το υπέροχο γλυκοσέρτικο». «Στις 28 Μαρτίου 1947 επιστρέφουν οι αγαπημένες συνήθειες: «Όπως τον παλιό καλό καιρό. Το υπέροχο γλυκοσέρτικο τσιγάρο και πάλι στη διάθεσι των καπνιστών. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ. Κόκκινο κουτί. 22 Σιγαρ. Δρχ. 1500».
«Ιδού ο Ζύθος». Η άποψη ότι «Στην ακρογιαλιά γαλάζια θάλασσα, χρυσός ήλιος, χρυσές αμμουδιές, χαρούμενα νιάτα και … ΦΙΞ» ήταν ευρέως διαδεδομένη τη δεκαετία του ΄50. Στη διαφήμιση της 13ης Απριλίου 1958 η ΦΙΞ πληροφορεί τους επίδοξους πελάτες της ότι περιέχει «πενήντα ωφέλιμα συστατικά» που εγγυώνται «μυϊκή δύναμη, ξανάνιωμα, ανάπτυξιν, αντίληψιν, καλήν χώνευσιν».
«Ευχάριστο συναίσθημα». Στις 21 Απριλίου 1931 η οδοντόκρεμα «KOLYNOS» υπόσχεται «απόλυτον αντισηψίαν», «ευχάριστον συναίσθημα γεύσεως και δροσερότητος του στόματος» και δόντια τόσον ωραία που «να προκαλούν το φίλημα.»
«Η εύνοια της τύχης». Τον Ιούνιο του 1929 το «ΚΑΖΙΝΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ» επιχειρεί να δελεάσει δυνητικούς πελάτες στις τραπέζια του με «τακτική συγκοινωνία δι΄ αυτοκινήτων πολυτελείας ημέραν και νύκτα» από τα γραφεία της στη Πλατεία Κάνιγγος
«Το όραμα της ασφάλειας». Τον Φεβρουάριο του 1938 η ασφαλιστική εταιρεία ο «ΑΣΤΗΡ» προσφέρει έναν «συνδυασμό ασφαλείας σπουδών» έτσι ώστε «να δυνηθή και ο υιός σας να ακολουθήση την κλίσιν του».
«Καιρός για προφυλάξεις». Την 5η Μαΐου του 1932 τα προφυλακτικά ΑΣΠΙΣ πληροφορεί τους άνδρες ότι «αντί 15 δραχμών το κυτίον των τριών» μπορούν επιτέλους να είναι ήσυχοι, όχι μόνο για τις περιπέτειες του έρωτα αλλά και γιατί εξοικονομούν «πολλάς χιλιάδας δραχμάς που κοστίζει η θεραπεία ενός αφροδισίου νοσήματος». Προφυλακτικά «λεπτά, μεταξωτά, απολύτως στερεά» υπόσχεται και η «ΜΠΕΜΠΕΚΑ» στις 19 Ιανουαρίου 1936.
«Ασυναγώνιστα». Μεταπολεμικά, η εταιρεία κονσερβοποιίας του Ναυπλίου «ΚΥΚΝΟΣ» προτρέπει στους δυνητικούς πελάτες να αγοράζουν «μόνον τα εκλεκτά και ασυναγώνιστα KYKNOS
«Ο λαχνός των ονείρων». Στις 29 Νοεμβρίου 1949 το «ΛΑΧΕΙΟΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ» μοιράζει στους τυχερούς που θα το αγοράσουν «μια πολυκατοικία με 9 διαμερίσματα και δύο καταστήματα», αλλά και μια «μικρά πολυκατοικία 4 διαμερισμάτων».
«Ευπρόσδεκτο δώρο». Τα Χριστούγεννα του 1955 τα «Biscolata» ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ προσφέρουν «μπισκότα γεμάτα με εκλεκτή σοκολάτα, σε κομψά σιδηρά κυτία των 500γρ., ένα ευπρόσδεκτο δώρο για τις γιορτές».
«Η επανάσταση στις μεταφορές». Η «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ» ανακοινώνει ότι από τις 2 Ιουνίου 1957 ξεκινά μια νέα εποχή προβάλλοντας στους επιβάτες της την «πρώτην Άφιξιν» και Αναχώρησιν των SUPER DC-6B δια τα δρομολόγια εξωτερικού».
«Καλό γούστο και γλυκόπιοτο». Στις 27 Σεπτεμβρίου 1966 τα τσιγάρα «ΚΑΡΕΛΙΑ» επενδύουν στο λάιφ-στάιλ της εποχής με το «ελαφρύ – γευστικό – γλυκόπιοτο» τσιγάρο και το «καλό γούστο».
«Υπεραγορές … αν αγαπάτε τη δραχμή σας». Τον Οκτώβριο του 1973 τα «PRISUNIK ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ» ανακοινώνει στους πελάτες του ότι πρέπει να επωφεληθούν «από νέες φθηνότερες τιμές λόγω ανατιμήσεως» της δραχμής («Η δραχμή μας μεγαλώνει»”.
«Καθημερινές αγορές για να χαρείτε άνετα». Στη χριστουγεννιάτικη καταχώρηση των πολυκαταστημάτων ΜΙΝΙΟΝ υπενθυμίζεται στο κοινό : «Εδώ Μινιόν» με «Παιχνιδούπολη», «Κινηματογράφο», «Υπερθέαμα», «Άη-Βασίλη», «30 κυλιόμενες σκάλες»… Αυτά στις διαφημίσεις της 27ης Νοεμβρίου 1977.
Τρία χρόνια μετά, στις 19 Δεκεμβρίου 1980, εν μέσω της εορταστικής περιόδου, το πολυκατάστημα ΜΙΝΙΟΝ καταστράφηκε από εμπρησμό. Ήταν η αρχή μιας σειράς εμπρησμών στα περισσότερα μεγάλα καταστήματα εκείνης της εποχής. Ένοχοι δεν βρέθηκαν ποτέ. Μια άλλη εποχή για την ελληνική παραγωγή ξεκινούσε, ακόμα και με συμβολικό τρόπο.
Μετά τη δεκαετία του ’80 και την σταδιακή ανάδειξη του τουρισμού σε βασικό «μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης» η «τριτογενοποίηση» της ελληνικής οικονομίας αναδεικνύεται σε Νέα Πραγματικότητα. Αντίθετα, το ποσοστό συμμετοχής στην παραγωγή του ΑΕΠ των δύο άλλων τομέων, του αγροτικού (πρωτογενής) και του βιομηχανικού (δευτερογενής) της χώρας μειώθηκε κατακόρυφα, από το 47% στο 19,2%. Μπορεί ανέκαθεν να υπήρχαν πολλές και σοβαρές αντιρρήσεις για ένα τέτοιο «μονοδιάστατο μοντέλο ανάπτυξης» και η ανάγκη για την άμεση παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας σε όλους τους τομείς. Χρειάστηκε όμως η πανδημία του CONVIT-19 για ν΄ αντιληφθούμε όλοι πλέον το πόσο ευάλωτη κι εξαρτημένη είναι η ελληνική οικονομία και το “αναπτυξιακό πρότυπο” της χώρας.
www.ardin-rixi.gr
Ιστορία - Πολιτισμός
Νέες αποκαλύψεις! Τα μυστικά της μοναδικής προσωπογραφίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου!
Η αρχαιολόγος – βυζαντινολόγος Αναστασία Κουμούση μίλησε στην εκπομπή Update του ΕΡΤNews και στον Θ. Σιαφάκα για τη προσωπογραφία του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου που ανακαλύφθηκε στην Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας κατά τη διάρκεια εργασιών συντήρησης.
«Πρέπει να δούμε τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, όχι απομονωμένο από το αρχαιολογικό περιβάλλον στο οποίο βρέθηκε, ούτε από την ιστορική συγκυρία, γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε γιατί είναι αυτός και γιατί είναι εκεί», είπε αρχικά.
Για την ανακάλυψη της προσωπογραφίας του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου στην Παλαιά Μονή Ταξιαρχών Αιγιαλείας, πρόσθεσε πως, «ήταν από τις σημαντικότερες μονές της Πελοποννήσου στα παλιά χρόνια και ξέραμε από τις γραπτές πηγές ότι τα αδέρφια του, οι δεσπότες Θωμάς και Δημήτριος είχαν ανακαινίσει τη Μονή. Άρα λοιπόν, ξεκινώντας εγώ να δουλεύω με τους συντηρητές, ήξερα ότι υπήρχε ένα στρώμα τοιχογράφησης που χρονολογείται στα μέσα του 15ου αιώνα, γιατί αυτοί γίνανε δεσπότες το 1449, όταν έφυγε ο Κωνσταντίνος – αφού είχε στεφθεί – να πάει αυτοκράτορας στην Κωνσταντινούπολη».
Οπότε στη διάρκεια της συντήρησης κάποια στιγμή βρέθηκαν οι σημαντικές τοιχογραφίες του δεύτερου στρώματος. «Είναι το υπερκείμενο, το πάνω στρώμα που βλέπουμε από χαμηλά, γιατί αυτό βρίσκεται περίπου σε 5 μέτρα ύψος. Διέκρινα τους δικέφαλους αετούς, οπότε ανέβηκα στη σκαλωσιά και βρέθηκα απέναντί του», εξήγησε η ίδια.
Το έργο έγινε όσο ήταν εν ζωή ο Παλαιολόγος, μετά τον τελείωμα του πρώτου εμφυλίου πολέμου.
Η κ. Κουμούση τόνισε πως όταν είδε την προσωπογραφία, της γεννήθηκε η απορία, γιατί εκείνος και όχι τα αδέρφια του που ήταν οι χορηγοί. Έπειτα τους είδε απέναντι και όπως εξήγησε, «ήθελαν να δείξουν στο μεσοδιάστημα των εμφυλίων τους, τα ίσα και τα νόμιμα δικαιώματα τους τη μετέπειτα ημέρα» και πρόσθεσε πως «έβαλαν τον αυτοκράτορα – γιατί μην ξεχνάτε, έχουμε έναν άτεκνο αυτοκράτορα και αυτοί είναι οι μόνοι κληρονόμοι του».
Ταυτόχρονα πρόσθεσε πως το μπλέ χρώμα που υπάρχει στην προσωπογραφία προέρχεται από τον ημιπολύτιμο λίθο, Λάπις λάζουλι. «Ήταν εξαιρετικά σπάνιο και ακριβό», τόνισε η κ. Κουμούση.
Σχετικά με το ποιος ήταν ο δημιοργός του έργου, η κ. Κουμούση είπε πως, «ένας από τους εκλεκτούς ζωγράφους με παιδεία από την Κωνσταντινούπολη, που από τον 14ο αιώνα, από τα τέλη φεύγανε να γλιτώσουν και φυσικά πήγαιναν στο Μυστρά, που ήταν το μόνο ζωντανό μέρος της αυτοκρατορίας.
Ιστορία - Πολιτισμός
Καφενείον παραμονές Χριστουγέννων Εμύριζεν Χριστούγεννα της Κύπρου και της Ελλάδος
Γράφει ο Γιάννης Πεγειώτης
Χριστούγεννα ρωμέικα.
Καφενείον παραμονές Χριστουγέννων. Παντοπωλείον και Μπαρ στα χρονια του πενήντα και εξήντα ητοι ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ και
ΜΠΑΚΑΛΟΤΑΒΕΡΝΑ απο την εικοστην πρώτην του μηνός Δεκεμβρίου και πέρα ….Εμύριζεν Χριστούγεννα της Κύπρου και
της Ελλάδος.Χριστούγεννα ρωμέικα …Καλήν εσπέραν αρχοντές κι αν εναι ορισμός σας Ορθοδόξως και κατά τα πρωτινά..ωσαν
τον κυρ Αλέξανδρον…Του Δημήτρη του Μπέρδε το μαγαζί ωμοίαζε, την εσπέραν εκείνην, με βάρκαν, κατά το φαινόμενον
φουρτουνιασμένην, δευτερόπρυμα πλέουσαν, πληττομένην υπό των κυμάτων την μίαν πλευράν, με το ύδωρ εισπηδών από
την κωπαστήν και περιρραντίζον τους δυστυχείς επιβάτας, όπου ο κυβερνήτης και ο ναύτης του φαίνονται περιφρόντιδες,
δίδοντες και λαμβάνοντες προστάγματα εις ακατάληπτον γλώσσαν, ο μεν ιθύνων μετά βίας το πηδάλιον, ο δε λύων και
δένων τα ιστία, βοηθών διά της κώπης εκ του υπηνέμου, αμφότεροι τρέχοντες από την πρύμνην εις την πρώραν,
καταπτοούντες τους απειροτέρους των επιβατών, περιρραινομένους από το αφρίζον κύμα, οσφραινομένους εγγύθεν και γευομένους την άλμην.
Τα μπακάλικα των πόλεων και των χωρίων ομόστεγα με το παλάτιν ενος καφενείου ή μιας μπακαλοταβέρνας με πάγκον
τιμαλφήν και εμπλεον εδεσμάτων ποικίλων και ποτών είχαν πάντοτε και έναν τροχάδην εργαζόμενον εφηβον ή παιδίον
συγγενικως συνδεδεμένον με τον αρχοντάν του εδεσματοπωλείου και ποτοπωλείου…Το παιδί, ο δεκαπεντούτης Χρήστος, ανεψιός του εξ αδελφής, δεν επρόφθανε να γεμίζει φιάλας εκ του βαρελίου, να κακοζυγίζει βούτυρον εκ του πίθου, να κενώνει μέλι εκ του ασκού, με την ποδιάν υψηλά εις το στήθος περιδεδεμένην, κι εξελαρυγγίζετο να φωνάζει αμέσως! εις οκτώ διαφόρους τόνους και ύψη· λέξιν την οποίαν με τον καιρόν είχε κατορθώσει να κολοβώσει εις αμές! είτα να συντάμει εις ’μες! και τέλος ν’ απλοποιήσει εις ες!
Ο αναγκαίος και πολύτιμος καφετζής και μπακάλης με την ποδιάν του και τα κέρματα του εις πρώτην χρείαν και το κουτίον το ξύλενον της ειπράξεως αρκούντως στερομένον και διπλοκλειδομένον. ….Εξημέρωναν δε Χριστούγεννα, και έκαστος των πελατών επεθύμει να κάμει τα οψώνιά του. Ο κυρ Δημήτρης ο Μπέρδες έτρεχεν εμπρός, οπίσω, εκέρνα νοθευμένα τους πελάτας, επώλει ξίκικα εις τους αγοραστάς, με την τρικυμίαν εσκορπισμένην εις την όψιν και την γαλήνην ταμιευμένην εν τη καρδία, γοητευόμενος από τας φωνάς των θαμώνων, ενθουσιών από τον κρότον των κερμάτων, των πιπτόντων διά της άνωθεν οπής, ως τα στρουθία εις την παγίδα, εις το καλώς κλειδωμένον συρτάρι του…
Καφενείον παραμονες Χριστουγέννων.Παντοπωλείον και Μπαρ στα χρονια του πενήντα και εξήντα ητοι ΑΠΟΙΚΙΑΚΑ και
ΜΠΑΚΑΛΟΤΑΒΕΡΝΑ απο την εικοστην πρώτην του μηνός Δεκεμβρίου και πέρα …. και εμείς ταξιδεύουμεν στα μπακάλικα τα συνεργατικά των παιδικών και εφηβικών μας ετών με τους πονεμένους και χαρούμενους αγοραστάς και τις ολίγον βιαστικές νοικοτζυρές που εζητούσαν φρέσκα αυγά δια τας εορταστικάς μαγειρικας.
Παρακάτω οι καλαντιστές εψαλλαν με το ττενεκούδιν εις διακριτικήν προταξην τα κάλαντα Πρωτοχρονιας και Χριστουγέννων από της οδου Αποστόλου ΒΑΡΝΑΒΑ και ανω μέχρι τα κράσπεδα των Πολεμιδηών….
Ιστορία - Πολιτισμός
Γερμανός βουλευτής τουρκικής καταγωγής ζητά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων
Ο Τακίς Μεχμέτ Αλή τήρησε την υπόσχεση που έδωσε στις εκδηλώσεις της “Δωδεκάπολις” τον Μάιο του 2022 και τον Μάιο του 2024. Η δέσμευσή του για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην αντιμετώπιση του παρελθόντος και στην προώθηση της μνήμης και της συμφιλίωσης.
-
Γενικά θέματα2 μήνες πριν
Τί είναι αυτά τα μυστηριώδη φωτεινά στίγμα στον ουρανό της Κύπρου;
-
Διεθνή2 μήνες πριν
Ανατριχιαστικές εικόνες με τον νεκρό ηγέτη της Χαμάς (ΦΩΤΟ)
-
Αθλητικά1 μήνα πριν
Δεν πούλησε οπαδισμό! Δεν έπαιξε σε τουρκική ομάδα που θα τον απογείωνε οικονομικά – Αντώνης Φώτσης: Ο καλύτερος Έλληνας καλαθοσφαιριστής… ever
-
Αναλύσεις2 μήνες πριν
Η Αθήνα παραδίδει τη Θράκη
-
Video3 μήνες πριν
Ισραήλ: Αν χτυπήσει πυρηνικά, αρχίζει η καταστροφή
-
Ενδιαφέροντα2 εβδομάδες πριν
Αποκάλυψη του ηθοποιού Κωστή Σαββιδάκη! Κόπηκε ταινία στην Ελλάδα από φεστιβάλ επειδή προέβαλλε την Ορθοδοξία
-
Άμυνα2 μήνες πριν
Έτοιμος σε 3 χρόνια ο ελληνικός Σιδερένιος Θόλος! Πόσο θα κοστίσει;
-
Διεθνή1 μήνα πριν
Οι Ουκρανοί ακολουθούν το… δόγμα Μπάιντεν! Χτύπησαν με ATACMS τη Ρωσία – Οδηγούμαστε σε πυρηνικό ολοκαύτωμα;