Weather Icon

«Οι αναπνευστήρες δεν είναι η απάντηση στον κορωνοιό»

«Οι αναπνευστήρες δεν είναι η απάντηση στον κορωνοιό»

της Φανούλας Αργυρού*

Στις 24 Απριλίου 2020 είχαμε δύο ειδήσεις. Η μία από την Αμερική.  Η περιβόητη πρόταση του Αμερικανού προέδρου Donald Tramp κατά την καθημερινή του δημοσιογραφική διάσκεψη, προς στους επιστήμονες του,  κατά πόσο  μπορούσαν να ερευνήσουν αν «ενέσεις απολυμαντικών μπορούν να καθαρίσουν τον άνθρωπο από τον κορωνοιό» !

Και  η άλλη από Βρετανία. Μια πρωτοποριακή προσπάθεια/εφεύρεση εναντίον του παγκόσμιου θανατηφόρου κορωνοιού. Την οποία πρόβαλε το τηλεοπτικό Sky στο Λονδίνο  με τίτλο «Κορωνοιός: Ασθενείς κάνουν  ‘εκπληκτική πρόοδο’ με θεραπεία ‘ μαύρου κουτιού’»

«Γιατροί στη μάχη εναντίον του Covid-19 σε νοσοκομείο του Cheshire φαίνεται να έχουν μειώσει τους θανάτους και αυξήσει  τις ελπίδες για μια γρήγορη ανάρρωση από τον ιό τροποποιώντας  αναπνευστικές μηχανές που συνήθως χρησιμοποιούνται για προβλήματα αϋπνίας». 

«Πως το Νοσοκομείο Warrington μείωσε τον ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοιού»

Την είδηση, όμως, για την πρωτοβουλία των γιατρών στο Νοσοκομείο Warrington πρόβαλε πρώτη την ίδια μέρα, 24 Απριλίου 2020,  η τοπική εφημερίδα «Warrington Guardian» με το δημοσιογράφο Adam Everett με τίτλο «Πως το Νοσοκομείο Warrington μείωσε τον ποσοστό θανάτων λόγω κορωνοιού» (“How Warrington Hospital has cut coronavirus death rates”). Απ΄όπου προφανώς πήρε την είδηση  και καλά έκανε το τηλεοπτικό Sky.

Δυστυχώς αυτή η τόσο σοβαρή είδηση, στη μάχη του θανατηφόρου αυτού ιού, ούτε καν προβλήθηκε από τους ιατρικούς και επιστημονικούς σύμβουλους της βρετανικής κυβέρνησης  στις καθημερινές των «δημοσιογραφικές» από το 10 Downing Street. Αλλά φαίνεται ούτε και από ξένα ΜΜΕ.   Απεναντίας η είδηση της ημέρας ήταν η δήλωση του Αμερικανού Προέδρου… Προτιμήθηκε η αναληθής και επικίνδυνη είδηση ( “fake news”)  για να ασχοληθούν τα πλείστα των εγχώριων και παγκόσμιων ΜΜΕ παρά η  έγκυρη. Η  πρωτοβουλία της ομάδας ιατρών που σώζει ζωές…

Το Νοσοκομείο Warrington

Το Sky επανήλθε την επομένη 25.4.2020.  Συγκεκριμένα η είδηση είχε  ως ακολούθως.

Επτά γιατροί στο Νοσοκομείο Warrington της περιοχής Cheshire, έγραψαν την δική τους ιστορία στην αντιμετώπιση του θανατηφόρου κορωνοιού.  Εν τω μεταξύ το νοσοκομείο τους είχε μόνο μετρημένους αναπνευστήρες.  Όταν, όμως, κατάλαβαν ότι  οι αναπνευστήρες δεν είναι η απάντηση στον ιό αυτό, έκαναν  τροποποίηση σε μία συσκευή γνωστή ως «μαύρο κουτί» την οποία χρησιμοποιούν  συνήθως για θεραπεία ασθενών με αυπνίες.  Η τροποποιημένη συσκευή  δοκιμάστηκε σε ασθενείς με το κορωνοιό με πολύ γρηγορότερα και θετικά αποτελέσματα  ανάρρωσης. Και το κυριότερο στοιχείο:   δεν χρειάζεται να ναρκώνονται οι ασθενείς,  παραμένουν στις αισθήσεις τους.

Ας δούμε τι ακριβώς είπαν οι ίδιοι οι γιατροί στο Sky.

Ένας από τους γιατρούς του εν λόγω νοσοκομείου  δήλωσε ότι, στην περιοχή τους,  στην αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ίδιοι είχαν ξεκινήσει από το σημείο μηδέν.

« Παρακολουθήσαμε πολύ στενά τι συνέβαινε σε άλλες χώρες, ειδικά στην Ιταλία, και μάθαμε από το τι συνέβαινε εκεί», δήλωσε ο Δρ. Mark Forrest,   στο τηλεοπτικό Sky στο Λονδίνο.

Η μικρή τους ομάδα επτά γιατρών και άλλων συναδέλφων τους στο ίδιο νοσοκομείο, αντιλήφθηκε ότι οι αναπνευστήρες δεν ήσαν η «μαγική λύση»  εναντίον του Covid-19. Οι διασωληνώσεις ασθενών που έπρεπε να ναρκώνονται  έφεραν σχετικά φτωχά αποτελέσματα ανάρρωσης.  Σε κάποιες περιπτώσεις  το αποτέλεσμα ήταν 50-50. Και η θέση τους συμφωνούσε με γιατρούς απ΄όλο τον κόσμο,  οι οποίοι επίσης έβρισκαν ότι ήταν δύσκολο ταξίδι να επαναφέρονται στη ζωή  ασθενείς του Covid-19 μετά την διασωλήνωσή τους.

Είχαν ακούσει για ομάδες από την Mercedes Formula One και ότι γιατροί από το Νοσοκομείο University College του Λονδίνου προσπαθούσαν να αναβαθμίσουν αναπνευστικά μηχανήματα  (CPAP devices) για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες ασθενών με το Covid-19. «Όμως αυτό θα έπαιρνε μήνες και εμείς χρειαζόμασταν τις μηχανές τώρα», είπε ο Δρ. Forrest.   Οπόταν μια ομάδα του νοσοκομείου στο Warrington με επικεφαλής τους Δρ. Mithun Murphy και  Saagar J Patel,αντιλήφθηκαν ότι οι απλές μηχανές «μαύρα κουτιά» που είχαν για θεραπείες αϋπνίας ήσαν κατασκευασμένες στο ίδιο πρότυπο με τις πιο περίπλοκες και δαπανηρές,  δηλαδή τους αναπνευστήρες. Ο Δρ. Murphy,  δήλωσε ότι τελικά η προσαρμογή που έκαναν στην απλή μηχανή ύπνου που είχαν,  ίσως να ευθυνόταν για το ιατρικό θετικό αποτέλεσμα και αλλαγή ζωής σε εκατοντάδες ασθενών του κορωνοιού Covid-19 που πέρασαν από το νοσοκομείο τους, το  Νοσοκομείο Warrington.

Οι γιατροί στο τμήμα εντατικής θεραπείας του εν λόγω νοσοκομείου, βρήκαν ότι βάζοντας τους ασθενείς στα μαύρα κουτιά αμέσως μετά την άφιξή τους στο τμήμα (εντατικής θεραπείας) αυτοί σταθεροποιούνταν γρήγορα δίχως την ανάγκη αναπνευστήρα.

«Πολλές φορές η θετική αντίδραση ερχόταν εντός 15 λεπτών», δήλωσε ο Δρ. Forrest.

Η ομάδα των ιατρών σε συνεργασία με τους συναδέλφους των στο Τμήμα Εντατικής Θεραπείας τροποποίησαν τα κουτιά προσθέτοντάς τους ανώτερες μάσκες και ενώνοντάς τα με οξυγόνο. Αλλά πρώτα δοκίμασαν το τροποποιημένο μηχάνημά τους πάνω σε συναδέλφους των προτού το χρησιμοποιήσουν πάνω σε ασθενείς.

«Πιστεύαμε ότι πράγματι θα δούλευε αλλά θέλαμε να το επιβεβαιώσουμε», είπε ο Δρ. Murphy.

Έτσι η ομάδα αυτή πήρε  ενωρίς την απόφαση να αποφεύγει τους αναπνευστήρες  χρησιμοποιώντας  την μηχανή «μαύρου κουτιού» όπου αυτή μεταφέρει οξυγόνο στον ασθενή με μάσκα προσώπου.  Το μηχάνημα αυτό, σύμφωνα με τις δηλώσεις των γιατρών,  κρατάει τον ασθενή στις αισθήσεις του,  (ο οποίος αναπνέει μόνος του),  αλλά δεν αφήνει τους πνεύμονές του να καταρρεύσουν

H κα Donna Wall «Δεν θέλω να είμαι μια στατιστική»

Η διάσημη για τα ρεπορτάζ της εντός αλλά και ιδιαίτερα εκτός Βρετανίας σε εμπόλεμες περιοχές στο κόσμο, δημοσιογράφος του Sky που κάλυψε την είδηση στις 25.4.2020,  Alex Crawford, συνομίλησε και με μια ασθενή,  την κα Donna Wall, μητέρα δύο παιδιών, η οποία φορούσε μία από τις τροποποιημένες συσκευές. Το συγκινητικό στιγμιότυπο έμεινε τυπωμένο στο μυαλό μου και πραγματικά ήταν μια στιγμή που βούρκωσα.

Η κα Donna Wall  από την ιστοσελίδα του Sky και το ρεπορτάζ της Alex Crawford

«Νοιώθω πολύ καλύτερα. Άρχισα να νοιώθω καλύτερα σχεδόν αμέσως. Δεν θέλω να είμαι μια στατιστική. Θέλω να επιστρέψω στο σπίτι μου, στα παιδιά μου στην οικογένεια μου.» είπε.

Η Alex Crawford μίλησε και πρόβαλε και ένα ζευγάρι που είχε μετακομιστεί στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο (Harold και Christine Thomson)  και που δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Ο σύζυγος 64 χρόνων δήλωσε «Πραγματικά πίστευα δεν θα επέστρεφα στο σπίτι», Η σύζυγος με δάκρυα στα μάτια είπε «Του είπα αντίο δεν ήμουν σίγουρη αν θα τον ξανάβλεπα».   Τον σύζυγο τον έβαλαν αμέσως στην νέα συσκευή και πέντε μέρες αργότερα αμφότεροι ήσαν εις θέση να επιστρέψουν στο σπίτι τους.

«Η εξυπηρέτηση του προσωπικού ήταν το κάτι άλλο. Ελπίζω η κυβέρνηση να κατάλαβε τώρα την αξία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και να συνειδητοποίησε ότι αν δεν περιέκοβαν τις υπηρεσίες τόσο πολύ, θα ήμασταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι», δήλωσε ο κ.Thomson.

Η εφεύρεση των επτά γιατρών στο νοσοκομείο Warrington έγραψε λοιπόν ιστορία στον μάχη ζωής έναντι του κορωνοιού.  

Τελικά την επιτυχή εφεύρεση των γιατρών στο Νοσοκομείο Warrington επαίνεσε  ο Υπουργός Υγείας κος Matt Hancock όταν καλέστηκε από το Sky να σχολιάσει την είδηση την επομένη.

Εκπρόσωπος του University College London (UCL),  σύμφωνα με το ειδησεογραφικό του Sky Λονδίνου, είπε ότι ήδη 10,000 τέτοιων συσκευών  έχουν κατασκευαστεί και διανέμονται σε νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Εναπόκειται στο κάθε νοσοκομείο να αποταθεί για εξασφάλιση των συσκευών δωρεάν.

Ο Boris Johnson

Να θυμίσουμε  ότι όταν ο Πρωθυπουργός Boris Johnson μετακομίστηκε στο Νοσοκομείο St. Thomas και στη συνέχεια στην Εντατική, και ήταν σε κατάσταση μεταξύ «ζωής και θανάτου» όπως έγραψαν οι «Times» του Λονδίνου και το επιβεβαίωσε ουσιαστικά και ο ίδιος μετά το εξιτήριο του ευχαριστώντας τους γιατρούς και νοσηλευτές του, δεν τον έβαλαν στον αναπνευστήρα αποφεύγοντας να τον ναρκώσουν.  Αλλά σε μια τέτοια συσκευή με οξυγόνο μέσω μάσκας.  Ίσως, φοβούμενοι ότι μπορούσε να μην επανέλθει στη ζωή μετά την αφαίρεση του αναπνευστήρα…

Πόσοι άραγε πέθαναν λόγω αναπνευστήρων;

Το θέμα αυτό κατά την ταπεινή μου γνώμη, ίσως να εγείρει, πέραν της λανθασμένης βρετανικής αντιμετώπισης του ιού αυτού και το ευρύτερο ερώτημα: Πόσες άραγε χιλιάδες θυμάτων του κορωνοιού πέθαναν και λόγω της διασωλήνωσής τους σε αναπνευστήρες εφόσον ολοένα και περισσότερες είναι οι αναφορές ότι όσοι ναρκώνονται και τοποθετούνται στους  αναπνευστήρες οι περισσότεροι δεν αναρρώνουν δεν ξυπνούν;  Ποία ήταν άραγε η θέση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την αποτελεσματικότητα των αναπνευστήρων; Και σε ποιο βαθμό μελετήθηκε το θέμα αυτό ως η «μόνη» λύση αντιμετώπισης του κορωνοιού;

Υ.Γ. Ενδεικτικό  του προβληματισμού  πλέον για τους αναπνευστήρες η μεγάλη ειδική έρευνα του Reuters  ημερ. 23.4.2020 «Special Report: As virus advances, doctors rethink rush to ventilate».

 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 3/5/2020

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube