Weather Icon
Εξοπλισμοί , Τουρκία 14 Μαΐου 2020

H Tουρική αμυντική βιομηχανία ενισχύει τις πωλήσεις της στις χώρες του Κόλπου εν μέσω πολιτικής κρίσης

H Tουρική αμυντική βιομηχανία ενισχύει τις πωλήσεις της στις χώρες του Κόλπου εν μέσω πολιτικής κρίσης

Οι ηγέτιδες τουρκικές εταιρείες αμυντικών βιομηχανιών αυξάνουν τις πωλήσεις τους στις χώρες του Κόλπου παρά την πολιτική κρίση που υπάρχει μεταξύ ορισμένων περιφερειακών κρατών και της Τουρκίας.

Την προηγούμενη εβδομάδα η κρατική επιχείρηση άμυνας και τεχνολογίας Aselsan, η οποία ανήκει στο Τουρκικό Ίδρυμα Ενόπλων Δυνάμεων ΤΑFF, υπέγραψε νέα συμφωνία πώλησης για την παροχή Τηλεχειριζόμενων Οπλικών Συστημάτων RCWS (Ναυτικής χρήσης) με το Μπαχρεϊν.

Ο τομές της Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας ενισχύει την παρουσία του στις χώρες του Κόλπου, ενώ οι εντάσεις μεταξύ Τουρκικής κυβέρνησης και ορισμένων κρατών παραμένουν υψηλές. Σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύθηκε από την εταιρεία Aselsan, η προαναφερθείσα επιδιώκει να εντείνει την παρουσία της στις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας Του Κόλπου GCC και ειδικότερα στο Μπαχρέιν.

Ένας επιπλέον Τούρκος αξιωματούχος της άμυνας, ο Havelsan, συνεργάτης της TAFF, ίδρυσε επίσης μία κοινοπραξία εν ονόματι Havelsan Technology Oman LLC, με σκοπό να προσεγγίσει νέες επενδύσεις αμυντικής φύσης με το Ομάν αλλά και με άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Η Aselsan επιδιώκει να εξάγει το RCWS στο κράτος του Μπαχρέιν, ανέφερε σε δήλωσή της. Το RCWS έχει σχεδιαστεί κυρίως για να προσαρμόζεται σε ναυτικά οχήματα, σε 4×4, σε περιπολικά οχήματα, αλλά και για υπεράσπιση εν στάση στρατηγικών περιουσιακών στοιχείων. Έχουν ενσωματωθεί ήδη σε περισσότερες από χίλιες ναυτικές πλατφόρμες. 

Η Aselsan, η οποία ελέγχεται από την Τουρκική Κυβέρνηση, είναι η μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας και μία από τις 100 μεγαλύτερες παγκοσμίως. Η εταιρεία διαθέτει πληθώρα συστημάτων, όπως τεχνολογίες επικοινωνιών και πληροφοριών, ραντάρ ηλεκτρονικού πολέμου, ηλεκτροοπτικά συστήματα, αεροναυπηγικά συστήματα, μη επανδρωμένα, συστήματα διοίκησης και μεταφοράς, αντιβαλλιστικά συστήματα αλλά και συστήματα μεταφοράς πληροφορίας-ελέγχου.

”Πέρα από την τελευταία πώληση του τηλεχειριζόμενου οπλικού συστήματος σε χώρα του Κόλπου, η Aselsan εδώ και δεκαετίες προσφέρει τεχνολογικές λύσεις μέσω άμεσων αγορών, μεταφοράς εξοπλισμών αλλά και κοινοπραξιών σε διάφορες χώρες του Κόλπου”, ανέφερε η δήλωση.

Οι σχέσεις της Τουρκίας με αρκετές χώρες Μοναρχικών καθεστώτων του Κόλπου, έχουν πληγεί τελευταία λόγω της υποστήριξης του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Μουσουλμανική Αδελφότητα και στις προσπάθειες της Τουρκικής Κυβέρνησης να υπονομεύσει τις εχθρικές πολιτικές έναντι του Κατάρ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας  και της Αιγύπτου. 

Η Αίγυπτος και ορισμένα αραβικά κράτη διέκοψαν πλήρως τους δεσμούς τους με το Εμιράτο του Κατάρ, λαμβάνοντας σειρά ποινικών και οικονομικών κυρώσεων το 2017. Κατηγόρησαν το Κατάρ πως υπερασπίζεται την Μουσουλμανική Αδελφότητα μαζί με αρκετές άλλες Ισλαμικές Μαχητικές Ομάδες στην περιοχή. Στην συνέχεια η Τουρκία ξεκίνησε να μεταφέρει αγαθά προς το Κατάρ τα οποία είχαν υποστεί εμπάργκο από τους Σαουδάραβες. Επιπλέον η Τουρκία αύξησε την στρατιωτική της παρουσία στο Κατάρ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην περιοχή.

Η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην Λιβύη έχει επίσης προκαλέσει σειρά αντιδράσεων σε χώρες της ευρύτερης περιοχής του Κόλπου.

Το TAFF ιδρύθηκε το 1987 για να ”ενισχύσει την δύναμη των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων”, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ίδρυση και την ανάπτυξη της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας. Ελέγχει άμεσα  ή έμμεσα μεγάλες εταιρείες όπως η Aselsan (ηλεκτρονικά), η Isbir (γεννήτριες), η Aspilsan (αντιβαλλιστικά πυραυλικά συστήματα), η Havelsan (πληροφορική), η Roketsan (ρουκέτες, πύραυλοι) και η TAI (αεροδιαστημικά και δορυφόροι). To 2018 κέρδισε το 43% των συνολικών εσόδων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, ενώ ήταν υπεύθυνη για το 41% των αμυντικών εξαγωγών. 

Στις 24 Δεκεμβρίου 2017 ο Ερντογάν εξέδωσε ένα διάταγμα όπου έθετε το στρατιωτικό ”ίδρυμα” υπό τον έλεγχό του. Σήμερα όλη η δομή του Διοικητικού Συμβουλίου της TAFF ελέγχεται από τον ίδιο τον Ερντογάν.

Μετάφραση Χωριανόπουλος Άγγελος

πηγή: www.nordicmonitor.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube