Weather Icon
Τουρκία 30 Μαΐου 2020

Γιώργος Φίλης στο Sputnik: Ο Ερντογάν θα κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας

Γιώργος Φίλης στο Sputnik: Ο Ερντογάν θα κάνει την Κωνσταντινούπολη πρωτεύουσα της Τουρκίας

Τις νέες κινήσεις των Τούρκων σχολιάζει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων. Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες στοχεύσεις της Τουρκίας;

Ανήμερα της μαύρης επετείου για τον Ελληνισμό, της άλωσης της Κωνσταντινούπολης, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μουσουλμανική προσευχή στην Αγια-Σοφιά, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Αυτό που κάνει είναι ψυχολογικός πόλεμος απέναντι στην Ελλάδα. Δείχνει πλήρη αδιαφορία απέναντι σε ένα μνημείο της παγκόσμιας κληρονομιάς, το οποίο επί της ουσίας είναι μουσείο, ενώ πριν ήταν η μεγάλη εκκλησία του Ελληνισμού και της Ρωμιοσύνης. Ο ίδιος ο Κεμάλ το είχε μετατρέψει από τζαμί σε μουσείο. Αυτή τη λειτουργία λοιπόν ο Ερντογάν θέλει να τροποποιήσει» επισημαίνει στο Sputnik ο Γιώργος Φίλης, Καθηγητής Γεωπολιτικής, Ευρωπαϊκών Θεμάτων και Αναλυτής Διεθνών Ζητημάτων.

«Δεν είναι κάτι καινούριο αυτή η πρόκληση με την Αγια-Σοφιά. Η περίοδος που διανύουμε όμως φέρνει πιο αναβαθμισμένες προκλήσεις, ακριβώς λόγω της συγκυρίας. Η οικονομική κατάρρευση της Τουρκίας και η προσπάθεια του Ερντογάν να βγει από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει βρεθεί λόγω της οικονομίας, τον οδηγούν στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού της εκλογικής του βάσης. Όπως έχουμε ξαναπεί πριν από λίγες εβδομάδες, θα έχουμε καινούργια επεισόδια στο “έργο” του μεταναστευτικού μετά την κρίση του κορονοϊού. Άρα λοιπόν, όλα αυτά εντάσσονται μέσα στην ευρύτερη στρατηγική του Ερντογάν να φανατίσει το ακροατήριό του απέναντι σε καθετί ελληνικό και να αντιπαρατεθεί με τον ελληνισμό σε κάθε δυνατό επίπεδο» εξηγεί ο αναλυτής.

Ο Γ. Φίλης εκτιμά ότι αν ο Ερντογάν επιβιώσει πολιτικά το επόμενο διάστημα, ο σχεδιασμός του θα είναι «να μετατρέψει έως το 2023 την Αγια-Σοφιά σε τζαμί, στα 100 χρόνια από την ίδρυση της τουρκικής δημοκρατίας».

«Θέλει να βάλει το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του Κεμαλισμού. Μεγάλο λάθος κάνουν όσοι λένε ότι θέλει να γίνει ο νέος Κεμάλ. Πρότυπά του είναι στην πραγματικότητα οι Σουλτάνοι, και ειδικά αυτοί που κατέλαβαν τους λαούς της Μέσης Ανατολής. Στόχος του είναι, επίσης, σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, να μεταφέρει την πρωτεύουσα της χώρας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό βέβαια προϋποθέτει και κάποιο έλεγχο σε Θράκη και Βόρειο Αιγαίο. Ιστορικά, ο Κεμάλ είχε μεταφέρει την πρωτεύουσα στην Άγκυρα επειδή δεν ήθελε να είναι κοντά στους Έλληνες, αλλά και για να την υπερασπιστούν οι Τούρκοι πιο εύκολα» υπογραμμίζει.

Καταλήγοντας συμπεραίνει: «Άρα ο Ερντογάν έχει επεκτατική διάθεση προς το Αιγαίο».

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube