Weather Icon
Τουρκία 17 Μαΐου 2020

Γιατί ο Ερντογάν μετέθεσε τον ναύαρχο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”;

Γιατί ο Ερντογάν μετέθεσε τον ναύαρχο του δόγματος της “Γαλάζιας Πατρίδας”;

Σε μπαράζ σπασμωδικών κινήσεων έχει επιδοθεί ο Ερντογάν, με αποκορύφωμα τη μετάθεση του ναυάρχου Γιαϊτζί στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ, δύο μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις. Πιεσμένος από την απομόνωση στην οποία τον οδήγησαν οι προκλητικές επιλογές του, την τραγική κατάσταση της οικονομίας και την εσωτερική αμφισβήτηση, ο “σουλτάνος” φαίνεται ότι θέλει να προλάβει τις εξελίξεις.

ΤΟΥ ΒΑΓΓΕΛΗ ΣΑΡΑΚΙΝΟΥ

Με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να απαντήσει στην καταδίκη από το συμβούλιο ΥΠΕΞ των χωρών της ΕΕ, όλων των προκλητικών ενεργειών της Άγκυρας στο Αιγαίο, στην Κύπρο και στη Λιβύη. Το υπουργείο του Τσαβούσογλου υπερασπίζεται όλες τις ανομίες της Άγκυρας και φτάνει στο σημείο να κατηγορεί την ΕΕ ότι γίνεται «όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της ελληνικής και ελληνοκυπριακής πλευράς».

Η Τουρκία διαψεύδει έτσι, για άλλη μία φορά, την παροιμία ότι ο “σκύλος” δεν δαγκώνει το χέρι που τον ταΐζει, καθώς την ίδια ώρα εξακολουθεί να απολαμβάνει όλα τα ευεργετήματα της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ για τους μετανάστες και τα πακέτα της Προενταξιακής Στήριξης.

Η επιθετικότητα της Τουρκίας δείχνει πάντως, τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα, ότι δεν πηγάζει μόνον από την πάγια τουρκική πολιτική να εγείρει αξιώσεις έναντι των γειτόνων της, αλλά και από κάποιους φόβους του πανίσχυρου Ερντογάν.

Μετάθεση μυστήριο
Την άποψη αυτή ενισχύει και η μετάθεση μυστήριο του Τούρκου αντιναυάρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί από το αρχηγείο του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στο τουρκικό ΓΕΕΘΑ με ειδικό προεδρικό διάταγμα του Ερντογάν, δύο μήνες πριν τις τακτικές κρίσεις του τουρκικού στρατού.

Για μια χώρα σαν την Τουρκία του Ερντογάν και στο πλαίσιο της “νέο-οθωμανικής” αντίληψης που ο Τούρκος πρόεδρος προωθεί, μια ενέργεια τέτοιου είδους θα μπορούσε να είναι εντελώς φυσιολογική, αν ο αντιναύαρχος Γιαϊτζί δεν ήταν ένα πολύ συγκεκριμένο πρόσωπο. ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ

www.defencepoint.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube