Weather Icon

Έρευνα Fed New York: Η ισπανική γρίπη βοήθησε να ανέβει ο Hitler στην εξουσία

Έρευνα Fed New York: Η ισπανική γρίπη βοήθησε να ανέβει ο Hitler στην εξουσία
Πώς το γερμανικό πολιτικό σύστημα αντέδρασε στην πανδημία της γρίπης που έπληξε τον κόσμο μεταξύ του 1918 και του 1920
Οι Ναζί ανέλαβαν την εξουσία στη Γερμανία εν μέρει λόγω των εξάρσεων που προκλήθηκαν από πανδημία της ισπανικής γρίπης πριν από έναν αιώνα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από την Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης.
Η ανάλυση, την οποία υπογράφει ο οικονομολόγος της τράπεζας Kristian Blickle, εξέτασε πώς το γερμανικό πολιτικό σύστημα αντέδρασε στην πανδημία της γρίπης που έπληξε τον κόσμο μεταξύ του 1918 και του 1920.
Η οικονομία της Γερμανίας ήταν σε τρομερά κακή κατάσταση μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αλλά δεν ήταν μόνο το οικονομικό περιβάλλον που τροφοδότησε την άνοδο των Ναζί και την πτώση του κόσμου σε έναν δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο.
Αυτά τα γεγονότα έχουν επανέλθει στη συνείδηση ​​του κόσμου καθώς τα έθνη προσπαθούν να ξεπεράσουν την κρίση του κορωνοϊού.
Η τρέχουσα κρίση είχε ως αποτέλεσμα μεγάλα ποσοστά θανάτου, βαθιά οικονομική ύφεση και μεγάλη πολιτική αβεβαιότητα, σε μια εποχή που πολλά έθνη έχουν δει την άνοδο των εθνικιστικών πολιτικών κινημάτων που επιδιώκουν να αντιστρέψουν δεκαετίες οικονομικών και πολιτικών διεθνών δεσμών.
Πριν από έναν αιώνα, «οι ίδιοι οι θάνατοι από τη γρίπη είχαν ισχυρή επίδραση στο μερίδιο των ψήφων που κέρδισαν οι εξτρεμιστές, συγκεκριμένα το εξτρεμιστικό εθνικό σοσιαλιστικό κόμμα με επικεφαλής τον Adolf Hitler, ο οποίος έγινε καγκελάριος της Γερμανίας του 1933», ανέφερε η έρευνα που βρίσκεται στην κατοχή της Wall Street Journal.
«Αυτό το φαινόμενο κυριαρχεί σε πολλές άλλες περιπτώσεις και είναι επίμονο ακόμη και όταν ελέγχουμε τις επιδράσεις της τοπικής ανεργίας, τις δαπάνες πόλεων, τις μεταβολές του πληθυσμού που προκαλούνται από τον πόλεμο και τα τοπικά δημογραφικά στοιχεία ή όταν εξετάζεται η θνησιμότητα της γρίπης», έγραψε ο Blickle.
Τα αλλαγμένα εκλογικά πρότυπα φάνηκαν να ενισχύουν τους Ναζί σε σχέση με άλλα κινήματα, ανέφερε το έγγραφο.
«Τα ίδια πρότυπα όμως δεν παρατηρήθηκαν για τις ψήφους που κέρδισαν άλλα εξτρεμιστικά κόμματα, όπως οι κομμουνιστές», καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube