REAL TIME |

Weather Icon

Έρχεται νέα εισβολή μεταναστών! Δήμαρχος δ. Λέσβου: «Επικίνδυνα… δώρα από Τουρκία» – Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Έρχεται νέα εισβολή μεταναστών! Δήμαρχος δ. Λέσβου: «Επικίνδυνα… δώρα από Τουρκία» – Τι είπε ο Τσαβούσογλου

Oι ροές των μεταναστών είχαν σταματήσει λόγω κορωνοϊού, αλλά τώρα ετοιμάζεται νέα εισβολή. Το μήνυμα για το τι θα ακολουθήσει το έστειλε ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων για όποιον πρόσφυγα και μετανάστη θέλει να φύγει από την Τουρκία, δεν έχει αλλάξει. Όποιος θέλει, μπορεί να φύγει».

Αυτά είπε ο Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική εκπομπή στη χώρα του, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί πως η Άγκυρα ετοιμάζεται πάλι να «σπρώξει» -είτε από τα νησιά, είτε από τον Εβρο- χιλιάδες μετανάστες προς την Ελλάδα. Μάλιστα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε πως: «Λόγω κορωνοϊού δεν υπάρχουν μετακινήσεις».

 

Ηδη, το κύμα ξεκίνησε…

 

Περισσότεροι από 20 κάτοικοι της Λέσβου, αστυνομικοί και λιμενικοί αναμένεται να ελεγχθούν σήμερα από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, καθώς ήρθαν σε επαφή με τους 51 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν, που έφτασαν με βάρκα στο νησί τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Μαΐου, μεταξύ των οποίων εντοπίστηκαν και δύο θετικοί στο νέο κορωνοϊό.

 

«Τα “δώρα” της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές», δήλωσε ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, αναφερόμενος στην είδηση για τον εντοπισμό δύο κρουσμάτων κορωνοϊού σε νεοεισερχόμενους μετανάστες από την Τουρκία.

 

Οι 51 πρόσφυγες και μετανάστες από το Κονγκό και το Αφγανιστάν έφτασαν σε ακτή κοντά στο Καλό Λιμάνι, στις βόρειες ακτές της Λέσβου, με μια βάρκα τα ξημερώματα της Τετάρτης 6 Μαΐου. Ήταν η πρώτη άφιξη στο νησί μετά από ένα μήνα μηδενικών ροών. Λόγω τοπικών αντιδράσεων και διαξιφισμών δεν υπήρχε ακόμη διαθέσιμος χώρος καραντίνας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την προσωρινή τους φιλοξενία σε συνθήκες απομόνωσης για 14 μέρες, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή μετάδοσης κορονοϊού, ενώ, για τον ίδιο λόγο δεν μπορούσαν να μεταφερθούν στο ΚΥΤ της Μόριας.

 

Διανυκτέρευσαν σε ερημική παραλία

Οι 51 μετανάστες, μεταξύ των οποίων επτά παιδιά, με το μικρότερο από αυτά ηλικίας μόλις δύο μηνών, μεταφέρθηκαν σε ερημική παραλία στο Καλό Λιμάνι, όπου διανυκτέρευσαν με υπνόσακους που τους έδωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ενώ κάτοικοι της περιοχής τους προμήθευσαν τρόφιμα και νερό.

Τα ξημερώματα της επομένης εξασφαλίστηκε χώρος καραντίνας στην πρώην δομή της IRC στα Μεγάλα Θέρμα και όλοι τους μεταφέρθηκαν εκεί, μαζί με άλλους 19 που έφτασαν με άλλη βάρκα, δύο μέρες αργότερα, στην περιοχή της Άντισσας.

 

Οι δύο μετανάστες που βρέθηκαν θετικοί, παρόλο που είναι ασυμπτωματικοί, μεταφέρθηκαν σε χωριστό χώρο εντός της δομής καραντίνας, μακριά από τους υπόλοιπους, οι οποίοι θα ελεγχθούν σήμερα, Τετάρτη 13 Μαΐου από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, που θα ελέγξει επίσης τις πιθανές επαφές τους, με τη σχετική λίστα, η οποία δόθηκε από τις τοπικές Αρχές, να περιλαμβάνει περίπου 20 άτομα.

 

Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης, εξάλλου, θα ελεγχθεί από το κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και το σύνολο των 70 νεοεισερχόμενων μεταναστών που φιλοξενούνται στην προσωρινή δομή καραντίνας στα Μεγάλα Θέρμα της Λέσβου.

 

«Θέλουμε να φεύγουν άμεσα με καράβια, διαστημόπλοια και υποβρύχια»

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος παρέθεσε τα τρία συμπεράσματά του από τις εξελίξεις: «α) Τα «δώρα» της γείτονος είναι πλέον εξαιρετικά επικίνδυνα. Ας σκεφτούν επιτέλους κάποιοι και την πιθανότητα να είναι και εσκεμμένες οι ενέργειες αυτές β) Όταν στην υπόλοιπη Ελλάδα τα μέτρα αποσύρονται σιγά σιγά, εμείς εδώ αρχίζουμε πάλι τις «ιχνηλατήσεις» (μόλις χτες έγραψα ότι το μεταναστευτικό για το νησί είναι «υποκείμενο νόσημα») γ) Άραγε, αν ο Δήμος δεν είχε συναινέσει για δημιουργία χώρου – καραντίνας και οι άνθρωποι αυτοί τριγύριζαν στο Καλό Λιμάνι, σήμερα τι θα γινόταν;»

 

Συνεχίζοντας, ο κ.Βέρρος δεν έκρυψε την ανησυχία του για πιθανή διασπορά στην κοινότητα. «Ήδη πρέπει να ελεγχθούν πάνω από 20 άτομα που ήρθαν σε επαφή μαζί τους -ελπίζω από απόσταση- και τα οποία, εν τω μεταξύ, ήρθαν σε επαφή με άλλα 120 ή 520. Ξέρετε και εμείς ανησυχούμε για τον χώρο μια που είναι ιδιωτικός -δεν έχουν την αποκλειστικότητα κάποιοι- αλλά τώρα προέχει η δημόσια υγεία», αναφέρει και καταλήγει, απευθυνόμενος σε όσους τον κατηγόρησαν γιατί συναίνεσε στη δημιουργία δομής καραντίνας: «Ξέρετε και εμείς θέλουμε να φεύγουν άμεσα με καράβια, διαστημόπλοια και υποβρύχια, αλλά μέχρι το Κράτος να τα διαθέσει, κάτι έπρεπε να κάνουμε. Τα παρακάτω θα τα αντιμετωπίσουμε αν και εφόσον».

Η ανάρτηση του περιφερειάρχη του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Την ίδια ώρα σοκ προκαλεί η φωτογραφία που ανάρτησε στο facebook ο περιφερειάρχης του Βορειοανατολικού Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, όπου φαίνεται νεαρός που φοράει μπλουζάκι με την τουρκική σημαία. Μάλιστα, ο κ. Μουτζούρης σχολίασε με νόημα «Πήγα, είδα!! (ΚΥΤ Μόριας Λέσβου, 15:05, 12.05.2020)», επιβεβαιώνοντας με τη φωτογραφία όλα όσα εδώ και καιρό λέγονται για τον ρόλο της Τουρκίας, τόσο στη διακίνηση λαθρομεταναστών όσο και στην εμπλοκή της στο εσωτερικό των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά.

 

Η συγκεκριμένη ανάρτηση, που έρχεται τη στιγμή κατά την οποία η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι «βάζει σε τάξη» την κατάσταση στο Μεταναστευτικό, εκθέτει ένα από τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη Μόρια. Αυτό που προκάλεσε την επίσκεψη του περιφερειάρχη στο camp, πάντως, ήταν οι καταγγελίες κατοίκων ότι ξένες ΜΚΟ -που δεν έχει διευκρινισθεί εάν έχουν εγγραφεί στο μητρώο της κυβέρνησης- έχουν επιδοθεί σε πλήθος εργασιών, με σκοπό την επέκταση του camp.

www.newsbreak.gr

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube