Weather Icon

Επικίνδυνη αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στο Αιγαίο ανακοίνωσε η Τουρκία στον ΟΗΕ

Επικίνδυνη αλλαγή των κανόνων εμπλοκής στο Αιγαίο ανακοίνωσε η Τουρκία στον ΟΗΕ

6/5/20

Η Τουρκία ενημέρωσε την Κυριακή με έγγραφό της τον ΟΗΕ ότι μονομερώς αποφάσισε «να αλλάξει τους κανόνες εμπλοκής» των πολεμικών αεροσκαφών της στο Αιγαίο, προκειμένου, όπως αναφέρει το σχετικό έγγραφο, «να προασπίσει τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας», με το αιτιολογικό ότι «η Ελλάδα παραβιάζει σε μόνιμη βάση τη διεθνή νομιμότητα σε βάρος της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Η ενημέρωση αυτή έγινε σχεδόν παράλληλα με την αναχαίτιση του ελληνικού στρατιωτικού ελικοπτέρου που μετέφερε την ίδια μέρα τον υπουργό Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο στα νησιά Οινούσσες, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι.

Είχε προηγηθεί η, με ταχύτητα αστραπής, ενημέρωση του Στέητ Ντιπάρτμεντ από τον Τούρκο ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για την αναχαίτιση του ελληνικού ελικοπτέρου από τουρκικά μαχητικά.

Συγκεκριμένα, στην ενημέρωση-διαμαρτυρία του προς την αμερικανική κυβέρνηση, σύμφωνα με τις απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου, αναφέρει τα εξής:

«[…] Ο υπουργός Άμυνας της Ελλάδας, με μεταφορικό μέσο ελικόπτερο, προέβη σε δύο συνεχείς παραβιάσεις της διεθνούς νομιμότητας:

1. Παραβίαση των Συνθηκών Λωζάννης και Παρισίων, δεδομένου ότι το στρατιωτικό ελικόπτερο πέταξε στην κυριαρχία Οινουσσών, Αγαθονησίου και Φαρμακονησίου, τα οποία είναι αποστρατικοποιημένα.

2. Παραβίαση της διαταγής SACEUR Αυγούστου 2006 με την οποία απαγορεύεται σε στρατιωτικά μέσα των χωρών μελών του ΝΑΤΟ να πετούν στα νησιά του Αν. Αιγαίου πάνω από την κυριαρχία τους (6 νμ κι άνωθεν).

Η Τουρκική Δημοκρατία δεν πρόκειται να ανεχθεί τις παράνομες ελληνικές ενέργειες, οι οποίες βλάπτουν τα νόμιμα και ζωτικά τουρκικά δικαιώματα. Για το λόγο αυτό το ελικόπτερο του Έλληνα ΥΕΘΑ αναχαιτίστηκε από δύο τουρκικά αεροσκάφη…».

Επιπροσθέτως, στις αρχές Απριλίου η Τουρκία με το όγδοο (!) κατά σειρά έγγραφό της από το 2016 στο γ. γραμματέα του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας κατήγγειλε εκ νέου την Ελλάδα «για παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάννης».

για τη συνέχεια Tharrosnews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube