Weather Icon

Επανασχεδιασμός και εναλλακτικά σενάρια για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας

Επανασχεδιασμός και εναλλακτικά σενάρια για το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας
Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ επηρεάζει σχεδόν τα πάντα. Και την καθημερινότητά μας, την οικονομία αλλά και ευρύτερες, πολιτικές και στρατηγικές εξελίξεις, όπως είναι, μεταξύ άλλων, το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Έγινε γνωστό ότι οι εταιρείες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν ενημερώσει την κυβέρνηση της Κύπρου πως λόγω της πανδημίας θα αναβάλουν τις προγραμματισμένες γεωτρήσεις τους. Ενόψει αυτών των εξελίξεων, έγινε γνωστό πως θα υπάρξει επέκταση των συμβολαίων του γεωτρητικού προγράμματος της ENI/TOTAL, λόγω των καθυστερήσεων που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, το αντίστοιχο συμβόλαιο της κοινοπραξίας Exxon Mobil/Qatar Petroleum δεν θα χρειαστεί αναθεώρηση. Όλα αυτά αναφέρθηκαν από τον υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Είχαν, ήδη, προ ημερών γίνει γνωστές οι προθέσεις των εταιρειών, που από την αρχή της πανδημίας ενημέρωσαν σχετικά την Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι, παράλληλα, σαφές πως οι σχεδιασμοί επηρεάζονται και από τη μείωση της ζήτησης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου παγκοσμίως.
ΥΠΑΡΧΟΥΝ, συνεπώς, νέα δεδομένα αναφορικά με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τούτο εκ των πραγμάτων ανατρέπει σχεδιασμούς, πολιτικούς, στρατηγικούς και οικονομικούς. Δεν είχαν προβλεφθεί; Οι εξελίξεις σε σχέση με την πανδημία ασφαλώς όχι. Ωστόσο, είναι σαφές πως όταν διαμορφώνονται μεγάλου βεληνεκούς σχεδιασμοί και στρατηγικά ανοίγματα, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και απρόβλεπτοι παράγοντες. 
ΤΗΝ ίδια ώρα, είναι προφανές πως υπάρχει και μια άλλη παράμετρος, η οποία δεν αφορά την καθυστέρηση του ενεργειακού προγράμματος. Πρόκειται για την τουρκική επιθετικότητα. Η κατοχική Τουρκία συνεχίζει, ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο πεδίο της πανδημίας αλλά και των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει, να ενεργεί παράνομα στην κυπριακή ΑΟΖ. Έχει αποστείλει εκ νέου το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» (στα θαλασσοτεμάχια 6 και 7) ενώ τα ερευνητικά της σκάφη παραμένουν στην περιοχή και διενεργούν, όπως δηλώνεται, έρευνες.

 

ΕΙΝΑΙ σαφές πως η κατοχική Τουρκία συνεχίζει την ίδια τακτική, που αποσκοπεί στην επιβολή νέων τετελεσμένων σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτή την τακτική θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά. Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις δυνατότητες, αλλά είναι πρόδηλο ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την επεκτατική δύναμη να συνεχίσει την υλοποίηση των σχεδιασμών της. Πρέπει να αξιοποιηθούν εργαλεία αποτροπής. Κι εάν δεν υπάρχουν να τα δημιουργήσουμε. 
ΟΙ εξελίξεις «τρέχουν» και αναμένεται πως θα αλλάξουν, θα διαφοροποιήσουν τα δεδομένα στο διεθνές πεδίο. Οι βασικοί παίκτες θα αξιοποιήσουν τις νέες συνθήκες για να αποκτήσουν στρατηγικά, πολιτικά και οικονομικά πλεονεκτήματα. Έχουμε πολλές φορές επισημάνει πως η περιοχή μας θα επηρεασθεί. Είναι μια σημαντική γεωγραφική περιοχή, για την οποία ενδιαφέρονται όλοι οι ισχυροί του πλανήτη. Αυτό να το έχουμε υπόψη.

 

ΤΗΝ ίδια ώρα, σε μια νέα περίοδο, που ενδεχομένως να θεωρηθεί μεταβατική, είναι ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία για επανασχεδιασμό. Οι εξελίξεις απέδειξαν πως πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σενάρια καθώς τίποτε δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο. Συνεπώς, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Κι αυτό μπορεί να γίνει με προβληματισμό, περίσκεψη και αξιολόγηση/ μελέτη των νέων δεδομένων. 

 

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube