Weather Icon

Ενοχλημένη η Αθήνα με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για τη Λιβύη

Ενοχλημένη η Αθήνα με τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ για τη Λιβύη
Ενοχλημένο το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ.

Κριτική στη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, περί στήριξης της λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA), άσκησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας.

«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες, ως γνωστόν, υιοθετούνται με ομοφωνία. Το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξής του σε ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε, προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος της ελληνικής διπλωματίας, Αλέξανδρος Γεννηματάς.

Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς».

Υπενθυμίζεται ότι ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα «La Repubblica», τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της GNA στον εν εξελίξει εμφύλιο στη βορειοαφρικανική χώρα.

«Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μπουν στην ίδια εξίσωση ο (Χαλίφα) Χαφτάρ και η κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ, η μοναδική αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης».

Η Λιβύη ταλανίζεται, εδώ και χρόνια, από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και του Στρατού Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Μάλιστα, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, εξέφρασε την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ διαβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αρκετές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– έσπευσαν να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου,  με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube