Weather Icon
Ιράν 10 Μαΐου 2020

Ένας εκσυγχρονιστής δικτάτορας.

Ένας εκσυγχρονιστής δικτάτορας.

Επί των ημερών του δεν είχαμε ελευθερία λόγου, πολυκομματισμό, πολιτικές ελευθερίες και ούτε επιτρεπόταν να ασκούμε κριτική στο πρόσωπό του και στον θεσμό της μοναρχίας.

Όταν ανήλθε στον θρόνο, οι περισσότεροι από τους μισούς Ιρανούς ήταν αναλφάβητοι, η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών ήταν αποκομμένη από τα κοινωνικά δρώμενα και το Ιράν ήταν ένα κράτος με σαθρά θεμέλια που ακροβατούσε μεταξύ της σοβιετικής απειλής και της αγγλικής επιρροής.
Επί των ημερών του, οι αναλφάβητοι Ιρανοί υποχώρησαν στο 35% του συνολικού πληθυσμού, οι γυναίκες απέκτησαν πλήρη και ίσα δικαιώματα με τους άντρες, η πολυγαμία καταργήθηκε, οι αμβλώσεις ήταν νόμιμες, ο ελβετικός αστικός κώδικας υπήρξε θεμέλιος λίθος του εκκοσμικευμένου δικαίου, οι Ιρανές για πρώτη φορά στην ιστορία τους έγιναν καθηγήτριες πανεπιστημίων, δικαστικοί λειτουργοί, πιλότοι μαχητικών αεροσκαφών, βασίλισσες ομορφιάς και υπουργοί.
Επί των ημερών του, το Ιράν είχε τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης παγκοσμίως και το 1979 όταν η μοναρχία ανατράπηκε, η ιρανική οικονομία ήταν ισχυρότερη από την αντίστοιχη της Νοτίου Κορέας. Το ιρανικο διαβατήριο ήταν επίσης από τα ισχυρότερα παγκοσμίως.
Επί των ημερών του το Ιράν είχε δική του αυτοκινητοβιομηχανία όταν ευρωπαϊκά κράτη της εποχής δεν παρήγαγαν ούτε συναρμολογούσαν οχήματα. Από τότε, πενήντα χρόνια πριν, μας έλεγε πως πρέπει να προνοήσουμε για την εποχή που θα τελειώσει το πετρέλαιο. Από τότε μας έλεγε πως πρέπει να έχουμε ήδη αναπτυγμένη βιομηχανική παραγωγή για τις μέρες που θα έχουν εξαντληθεί τα κοιτάσματα πετρελαίου. Από τότε μας έλεγε πως πρέπει να επενδύσουμε στον τουρισμό και για αυτό υλοποιήθηκε ολόκληρο σχέδιο τουριστικής αξιοποίησης των ιστορικών και αρχαιολογικών χώρων, των ιρανικών ακτών στην Κασπία Θάλασσα και του νησιού Κις στον Περσικό Κόλπο. Όλα αυτά που έκαναν οι σεϊχηδες των ΗΑΕ μετά από σαράντα χρόνια, εμείς τα είχαμε ήδη κάνει.
Επί των ημερών του, είχαμε τον 5ο ισχυρότερο στρατό στον κόσμο. Ο Σαντάμ Χουσείν δεν τόλμαγε να μας πειράξει. Μας πείραξε όμως, όταν ο Σάχης και η μοναρχία καταλύθηκαν.

Δεν κήρυξε πόλεμο σε κανένα ξένο κράτος παρά μόνο έστειλε στρατεύματα βοηθείας στον Σουλτάνο του Ομάν κατά των φιλοσοβιετικών ανταρτών στον νότο του σουλτανάτου. Ούτε χρηματοδοτούσε τρομοκρατικές φονταμενταλιστικές οργανώσεις, ούτε ανατίναξε πολιτιστικά κέντρα Εβραίων σε ξένες πρωτεύουσες, όπως έκαναν οι διάδοχοί του, οι μουλάδες.
Σε περίπτωση θανάτου του και πριν ακόμη ενηλικιωθεί ο διάδοχος, ο θρόνος και ο έλεγχος του κράτους θα μεταβιβαζόταν στη σύζυγό του, Αυτοκράτειρα Φαράχ. Ο Χομεϊνί δεν μας έδειξε ποτέ τη γυναίκα του, δεν ξέρουμε ούτε καν πως ήταν στη φάτσα. Μετά τη Φαράχ και για σαράντα χρόνια, το Ιράν δεν έχει ”Πρώτη Κυρία”.
Αν σήμερα ζούσε και του λέγατε πως ήταν ένας ‘εκσυγχρονιστής δικτάτορας” θα σας απαντούσε πως κάθε κράτος έχει τις δικές του ιστορικές νομοτέλειες, τις δικές του ιστορικές αφετηρίες, τους δικούς του εχθρούς και τα δικά του αντίβαρα. Θα σας έλεγε πως εσείς στη Δύση, ευτυχώς είσαστε Χριστιανοί και ξεπεράσατε την ιστορική περίοδο του Μεσαίωνα ενώ σε μας το Ισλάμ δεν θέλει να διαχωριστεί απο το κράτος και συνεχώς εφευρίσκει τρόπους διείσδυσης μέσω του μορφώματος του ”πολιτικού Ισλάμ”. Θα σας έλεγε, πως οι μουλάδες θέλουν να έχουν λόγο για τα πάντα, πως του έχει πάρει πολύ χρόνο να τους περιορίσει στα τεμένη τους αντί να επιβάλλουν στον κόσμο πως να ντύνεται και πως να διασκεδάζει, να καθορίζουν ποια είναι η θέση της γυναίκας και γιατί οι αλλόδοξοι δεν είναι κατώτεροι πιστοί από εμάς τους μουσουλμάνους. Θα σας έλεγε πως σήμερα στο Ιράν γίνονται ετησίως τριάντα χιλιάδες γάμοι ενηλίκων με ανήλικα τέκνα, όταν επί των ημερών του, του εκσυγχρονιστή δικτάτορα, κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο.
Θα σας έλεγε, ”Πείτε όσο θέλετε πως είμαι εκσυγχρονιστής δικτάτορας. Θέλω να σας δω, τι θα πείτε για τα αντίβαρά μου…”.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube