Weather Icon
Λιβύη , Συρία , Τουρκία 21 Μαΐου 2020

Έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Έκτακτη σύσκεψη του Ερντογάν για τις εξελίξεις στη Λιβύη

Έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας της Τουρκίας για την κατάσταση στη Λιβύη. Επί τάπητος και οι εξελίξεις σε Ιράκ – Συρία.

Έκτακτη σύσκεψη για την κατάσταση στη Λιβύη πραγματοποίησε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των τελευταίων εξελίξεων στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Άλλωστε, η προώθηση του στρατού της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας (GNA) –στενού συμμάχου της Άγκυρας- και η υπαναχώρηση των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), έχουν σκορπίσει αισιοδοξία στην τουρκική κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν συγκάλεσε το απόγευμα της Τετάρτης το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της γειτονικής χώρας.

Στο σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, καθώς και οι επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

Πέραν της Λιβύης, επί τάπητος τέθηκαν και οι περιφερειακές εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ.

Τι συμβαίνει στη Λιβύη

Η Λιβύη ταλανίζεται, εδώ και χρόνια, από την εμφύλια σύρραξη μεταξύ του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) υπό τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ και του Στρατού Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) υπό τον πρωθυπουργό Φαγέζ αλ Σάρατζ.

Μάλιστα, τουρκικές δυνάμεις επιχειρούν εδώ και αρκετούς μήνες στη Λιβύη, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA).

Από την πλευρά του, ο στρατάρχης Χαφτάρ, ο οποίος είχε επισκεφθεί και την Αθήνα τον περασμένο Ιανουάριο, έχει εκφράσει την πρόθεσή του να αναλάβει τον έλεγχο όλης της λιβυκής επικράτειας, ενώ έχει διαβεβαιώσει ότι πολύ σύντομα θα εισέλθει και στην πρωτεύουσα, Τρίπολη.

Η διεθνής κοινότητα, όπως και αρκετές χώρες –συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας– έχουν σπεύσει να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες δηλώσεις, κάνοντας λόγο για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Στα τέλη Ιανουαρίου, άλλωστε, είχε διεξαχθεί η διεθνής Διάσκεψη του Βερολίνου, με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου ειρήνης για την περιοχή της Λιβύης, το οποίο βασιζόταν στην άμεση κατάπαυση του πυρός, στην τήρηση του εμπάργκο όπλων και στην απεμπλοκή όλων των ξένων δυνάμεων.

Πηγή: Σπούτνικ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube