REAL TIME |

Weather Icon

Έχουν ήδη δεχτεί μετανάστες και τους χαρακτηρίζουν και ρατσιστές από πάνω

Έχουν ήδη δεχτεί μετανάστες και τους χαρακτηρίζουν και ρατσιστές από πάνω

Η πρόεδρος του χωριού Παναγίτσα μιλά στο Infognomonpolitics.gr για το θέμα που δημιουργήθηκε με τη μεταφορά μεταναστών σε ξενοδοχείο του χωριού και παίρνει θέση για το ζήτημα

Επιμέλεια: Χρήστος Κωνσταντινίδης

Ένταση προκλήθηκε από το απόγευμα της Δευτέρας έως τα ξημερώματα της Τρίτης σε δύο χωριά του Νομού Πέλλας με αφορμή την εγκατάσταση μεταναστών σε ξενοδοχεία της περιοχής. Τα ρεπορτάζ υποστηρίζουν την πρόκληση επεισοδίων για τα οποία σχηματίστηκε δικογραφία από το Τμήμα Ασφαλείας Έδεσσας. Πρόκειται για τα χωριά Παναγίτσα και Άρνισσα Πέλλας.

ΜΜΕ μεγάλης εμβέλειας υποστήριξαν, ότι ομάδες ατόμων που διαμαρτύρονταν για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή, έβαλαν φωτιά σε ξενοδοχείο όπου επρόκειτο να καταλύσουν πρόσφυγες και μετανάστες προερχόμενοι από τα νησιά και προκάλεσαν ζημιές με πέτρες και άλλα αντικείμενα σε άλλη μονάδα και προπηλάκισαν τους ιδιοκτήτες της, ενώ παρεμπόδισαν -και στις δυο περιπτώσεις- την πρόσβαση των λεωφορείων. Μάλιστα κυκλοφόρησαν δηλώσεις του δημάρχου Εδέσσης, Δημήτρη Γιάννου, ο οποίος καταδίκασε τους βανδαλισμούς λέγοντας ότι δεν έχουν καμία σχέση με το μεταναστευτικό.

Όπως τονίζουν οι κάτοικοι του χωριού Παναγίτσα τα πράγματα είναι διαφορετικά και όχι όπως παρουσιάζονται. Καταρχάς οι κάτοικοι υποστηρίζουν, ότι δεν υπήρχε καμία ενημέρωση επίσημη για την εγκατάσταση προσφύγων και μεταναστών. Πληροφορήθηκαν όμως αυτήν την εξέλιξη από ανεπίσημες πηγές.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Παναγίτσα ανήκε παλαιότερα στον Δήμο Βεγορίτιδας και πλέον στον Δήμο Εδέσσης, όπως και η Άρνισσα. Η Παναγίτσα είναι κτισμένη σε υψόμετρο 700μ. στους πρόποδες του Βόρα (Καϊμακτσαλάν). Αποτέλεσε κέντρο εναλλακτικού τουρισμού έχοντας δημιουργήσει τουριστικές υποδομές όπως, η πίστα του ανεμοδρόμιου (μια από τις καλύτερες της Ευρώπης), η πίστα μότο-κρος, το μικρό χιονοδρομικό κέντρο που λειτουργεί και με τεχνητό χιόνι.

Στον Δήμο Έδεσσης υπάρχουν πολλά άδεια ξενοδοχεία, τα οποία έκλεισαν λόγω κρίσης. Ιδιοκτήτες ξενοδοχείων έκαναν αίτηση για να δεχτούν κόσμο στις εγκαταστάσεις τους.

Οι κάτοικοι της Παναγίτσας συγκεντρώθηκαν και ζήτησαν ενημέρωση. Στο χωριό υπάρχουν ήδη 100 πρόσφυγες που εδώ και δύο χρόνια μένουν στο Ξενοδοχείο “Voras Resort”. Στο διπλανό χωριό (σε απόσταση 2 χλμ), στην Ξανθόγια, έχουν υποδεχτεί και εκεί γύρω στα 60 άτομα, όπως και στον Νέο Άγιο Αθανάσιο.

«Είμαστε ένα πολύ μικρό χωριό 500 κατοίκων περίπου. Δεν είμαστε ρατσιστές, γιατί το ακούσαμε και αυτό. Έχουμε ήδη αρκετούς μετανάστες με τους οποίους συνυπάρχουμε αρμονικά εδώ και χρόνια. Στο χωριό μας ζουν και εργάζονται περίπου 100 Αλβανοί με τις οικογένειές τους και ποτέ δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα. Ήδη στην κοινότητα μας έχουν εγκατασταθεί 100 μετανάστες στο ξενοδοχείο Voras Resort. Η τοπική κοινωνία δεν μπορεί να απορροφήσει μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών. Εγείρονται επίσης ζητήματα υγείας και αστυνόμευσης, τομείς που έτσι και αλλιώς είναι προβληματικοί στην Ελλάδα», αναφέρει η πρόεδρος της κοινότητας Παναγίτσας, Ανδρονίκη Παρθενοπούλου.

«Πήραμε τον Δήμαρχο Εδέσσης και τον ζητήσαμε να μας ενημερώσει σχετικά με την έλευση των μεταναστών. Ο ίδιος υποστήριξε, ότι δεν είχε επίσημη ενημέρωση από τα υπουργεία. Στην συνέχεια ήρθαν 7-8 περιπολικά. Ήρθε και η Πυροσβεστική. Μας ζητούσαν οι αστυνομικοί να περάσουν τα λεωφορεία, τα οποία εν τέλει δεν εμφανίστηκαν στο χωριό μας», προσθέτει η ηγέτιδα της τοπικής αυτοδιοίκησης, η οποία υποστηρίζει, ότι στη συγκέντρωση συμμετείχαν ειρηνικά από παιδιά 5 χρονών, νέοι και γέροι.

Όταν αποχώρησαν οι αστυνομικές δυνάμεις οι κάτοικοι λόγω καχυποψίας παρέμειναν στις θέσεις τους. Στη συνέχεια όμως πληροφορήθηκαν, ότι τα λεωφορεία πήγαν στην Άρνισσα, όπου ξέσπασαν επεισόδια.

Όσον αφορά τη φωτιά στο ξενοδοχείο “Παναγίτσα” το τοπικό συμβούλιο και οι κάτοικοι του χωριού δηλώνουν ότι δεν είχαν καμία ανάμιξη στους βανδαλισμούς και τους καταδικάζουν.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube