Weather Icon

€69 εκατ. για τις τελικές μελέτες του Eastmed

€69 εκατ. για τις τελικές μελέτες του Eastmed
  Πέτρος Θεοχαρίδης   
Προς έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο και προώθηση στη Βουλή για επικύρωση, οδηγείται το νομοσχέδιο το οποίο αποτελεί ουσιαστικά τον κυρωτικό νόμο της διακυβερνητικής συμφωνίας Κύπρου – Ελλάδας – Ισραήλ για τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που υπογράφτηκε στο Ζάππειο Μέγαρο στις 2 Ιανουαρίου. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικές διαδικασίες που προωθούν τον εξαιρετικής σημασίας για την Κύπρο αγωγό φυσικού αερίου. Τη συμφωνία έχει ήδη επικυρώσει η Ελλάδα στις 5 Μαΐου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», εντός των αμέσως επόμενων 24ώρων, αναμένεται να επικυρωθεί και ανακοινωθεί η επιλογή των αναδόχων των διαγωνισμών για κομβικά τμήματα του έργου. Είναι αυτά της τελικής μελέτης σκοπιμότητας και του λεπτομερούς σχεδιασμού των χερσαίων αγωγών και των σταθμών μετατροπής, ενώ προχωρεί και η επιλογή των αναδόχων για τον λεπτομερή σχεδιασμό των θαλάσσιων αγωγών.
Όσον αφορά στις τελικές μελέτες λεπτομερούς τεχνικού σχεδιασμού και σκοπιμότητας, το συνολικό κόστος υπολογίζεται σε €69 εκατ. εκ των οποίων το 50%, δηλαδή €34,5 εκατ., αποτελούν συγχρηματοδότηση από την Ε.Ε. Ο φορέας υλοποίησης του έργου, IGI Poseidon (κοινοπραξία ΔΕΠΑ-Edison) εισέπραξε τα €13,8 εκατ. από αυτά.
Μάλιστα, έχει προκηρυχθεί και η διαδικασία για επιλογή των αναδόχων για την κατασκευή του αγωγού μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.
Η ολοκλήρωση των μελετών αυτών θα δώσει όλα τα δεδομένα για τη λήψη της τελικής επενδυτικής απόφασης για το έργο με υπολογιζόμενο κόστος €5 δισ., που αλλάζει τον χάρτη των οδών του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, αυξάνοντας σημαντικά και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα Κύπρου και Ισραήλ λόγω της αύξησης των επιλογών εμπορευματοποίησής τους.
Σε επίπεδο ετήσιας δυναμικότητας, η αρχική χωρητικότητα του αγωγού θα ανέρχεται σε 10 δισ. κ.μ. με πρόβλεψη για επέκταση σε έως και 20 δισ. κ.μ. ενώ για την Κύπρο έχει πρόσθετη σημασία, αφού προβλέπεται και αγωγός – παρακλάδι με το οποίο θα μεταφέρεται έως ένα δισ. κ. μέτρα αερίου τον χρόνο στο νησί μας
Το συνολικό μήκος των τεσσάρων υπεράκτιων τμημάτων του EastMed, ανέρχεται σε 1.470 χλμ., τα οποία θα τοποθετηθούν σε βάθη μέχρι και 3.000 μέτρα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Ο EastMed θα ξεκινά από το κοίτασμα Ανατολικής Μεσογείου και με μήκος 200 χλμ θα φτάνει στην Κύπρο, απ’ όπου συνεχίζει για ακόμα 700 χλμ προς την Κρήτη. Από την Κρήτη συνεχίζει για ακόμα 400 χλμ προς την Πελοπόννησο και ακολούθως θα έχει χερσαία πορεία για 600 χλμ μέχρι τη δυτική Ελλάδα για σύνδεσή του με άλλους αγωγούς.
Πηγή: philenews

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube