Weather Icon
Λιβύη 13 Μαΐου 2020

Δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Δυνάμεις του στρατάρχη Χαφτάρ βομβάρδισαν το αεροδρόμιο της Τρίπολης

Σε μια επίθεση με όλμους κατά του Διεθνούς Αεροδρομίου Mitiga της Τρίπολης της Λιβύης προέβησαν δυνάμεις προσκείμενες στον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ του LNA (Libyan National Army).

H επίθεση έγινε το Σάββατο και τα αποτελέσματα είναι εμφανή στις φωτογραφίες. Συνολικά, τα βλήματα κατέστρεψαν:
– Ένα επιβατηγό Airbus A330-202 των Λιβυκών Αερογραμμών που ήταν εντός υποστέγου
– Ένα επιβατηγό Airbus A320-214 των Λιβυκών Αερογραμμών
– Ένα Learjet 60XR της ιδιωτικής United Aviation που κατακάηκε πλήρως και
– Ένα μεταγωγικό Ilyushin Il-78 με την ένδειξη LAAF (Λιβυκή Πολεμική Αεροπορία) το καμμένο ουραίο στέλεχος του οποίου διακρίνεται στην άκρη μιας φωτογραφίας.

Τα αεροσκάφη αυτά, σύμφωνα με ανακοίνωση της επίσημης Λιβυκής Κυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου (GNA – Government of National Accord) προετοιμάζονταν να πετάξουν για την Ισπανία, όπου θα παραλάμβαναν πολίτες της Λιβύης οι οποίοι παρέμειναν στη χώρα αυτή λόγω των περιορισμών του κορωνοϊού.

Οι δυνάμεις του LNA δεν έκαναν κάποια ανακοίνωση για το γεγονός αλλά αντέκρουσαν ισχυρισμούς της ιταλικής και τουρκικής πρεσβειών ότι οι περιοχές γύρω από αυτές βομβαρδίστηκαν.

Το διεθνές αεροδρόμιο Mitiga της Λιβύης είναι το τελευταίο που παραμένει εντός του ελέγχου της Κυβέρνησης Εθνικού Συμφώνου (GNA) και δέχεται κατά καιρούς βομβαρδισμούς από δυνάμεις του Χαφτάρ.

Στις 8 Μαΐου, η εταιρία Brega Petroleum Marketing Company, που αποτελεί μέρος του Εθνικού Συνεταιρισμού Πετρελαίων ανακοίνωσε ότι οι αποθήκες αεροπορικού καυσίμου της στο αεροδρόμιο Mitiga βομβαρδίστηκαν από ρουκέτες και πυρπολήθηκαν με αποτέλεσμα τον θάνατο τριών ανθρώπων.

Οι δυνάμεις του Χαφτάρ έχουν περισφίξει την πρωτεύουσα Τρίπολη εδώ και έναν περίπου χρόνο αλλά έχουν αποτύχει μέχρι στιγμής να την καταλάβουν. Στις προσπάθειές τους υποστηρίζονται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, μεταξύ άλλων και έχουν στοχοποιήσει το αεροδρόμιο Mitiga αρκετές φορές ισχυριζόμενες ότι η Τουρκία, που υποστηρίζει την GNA, έχει εγκαταστήσει βάση οπλισμένων Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών. Η GNA αρνείται τον τελευταίο ισχυρισμό.

www.ptisidiastima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube