Weather Icon

Χείρα βοηθείας στην Τουρκία από Λονδίνο και Τόκιο; Σενάρια για ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων

Χείρα βοηθείας στην Τουρκία από Λονδίνο και Τόκιο; Σενάρια για ρευστότητα 20 δισ. δολαρίων

Η Τουρκία αναζητάει διέξοδο στα οικονομικά προβλήματα και φαίνεται ότι το βρήκε στις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Διέξοδο στα οικονομικά και νομισματικά προβλήματα που ταλανίζουν το τελευταίο διάστημα την Τουρκία φαίνεται ότι βρήκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Haberturk», η Άγκυρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να εξασφαλίσει ρευστότητα ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Κι αυτό, μέσω συμφωνιών ανταλλαγής ξένου συναλλάγματος (foreign currency swaps) με τις κεντρικές τράπεζες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιαπωνίας.

Από την κάθε χώρα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η Τουρκία αναμένεται να λάβει το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μάλιστα, η συμφωνία με την κυβέρνηση του Τόκιο εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος θα επισκεφθεί την Άγκυρα την προσεχή Πέμπτη.

Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, παράλληλα, η Τουρκία βρίσκεται σε αντίστοιχες επαφές με ακόμη δύο κεντρικές τράπεζες ξένων χωρών – χωρίς να τις κατονομάσει.

Βασική επιδίωξη του Ερντογάν είναι η αύξηση των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα, με απώτερο σκοπό τη στήριξη τόσο της εγχώριας οικονομίας όσο και του εθνικού νομίσματος, το οποίο βρίσκεται στο ναδίρ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έφθασε τις προηγούμενες ημέρες –και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου– στο ιστορικό χαμηλό των 7,269 λιρών ανά δολάριο.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, έκλεισε στις 6,8794 λίρες ανά δολάριο, καταφέρνοντας να ανακτήσει ένα μικρός μέρος των απωλειών, οι οποίες είναι οι χειρότερες από τη νομισματική κρίση των αναδυόμενων αγορών το 2018.

ΠΗΓΗ: sputniknews.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube