Weather Icon

Bloomberg : Ο O’Leary της Ryanair έχει δίκιο να είναι έξαλλος με τα κρατικά πακέτα δισ. ευρώ στις Air France-KLM και Lufthansa

Bloomberg :  Ο O’Leary της Ryanair έχει δίκιο να είναι έξαλλος με τα κρατικά πακέτα δισ. ευρώ στις Air France-KLM και Lufthansa

Του Chris Bryant

Ο Michael O’Leary γνωρίζει πολλά περί κρατικών ενισχύσεων. Η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους που διαχειρίζεται, η Ryanair, βρέθηκε στο επίκεντρο διαφόρων υποθέσεων σχετικών με κρατικές ενισχύσεις επί πολλά χρόνια, σχετιζόμενων κυρίως με τα μικρά αεροδρόμια τα οποία εξυπηρετεί.

Ωστόσο, μπορεί κανείς να καταλάβει την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις “ραίνουν” με πακέτα διάσωσης μια “χούφτα” κατά βάση οικονομικά αναποτελεσματικών αερομεταφορέων, ενώ τα στερούν από εκείνες που ο ίδιος θεωρεί ως τις πλέον επιτυχημένες από πλευράς οικονομικής διαχείρισης αεροπορικές εταιρείες.

Ο ισχυρός άνδρας της Ryanair έχει ήδη απειλήσει, εξάλλου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναγκάσει τη Γαλλία και άλλες εύρωστες χώρες να μοιράσουν τα χρήματα των πακέτων διάσωσης πιο δίκαια, όπως ανέφερε το Bloomberg News την περασμένη εβδομάδα, ενώ έχει συγκρίνει την Deutsche Lufthansa που έχει έχει αποστραγγιστεί από χρήματα για συμπεριφορά “τοξικομανούς εθισμένου στο κρακ”.

Με χρήματα των φορολογουμένων

Χάρη στη γενναιοδωρία του Παρισιού και του Βερολίνου, η Air France-KLM και η Lufthansa θα μπορούσαν να βρεθούν να έχουν στα χέρια τους αθροιστικά σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ μετρητών των φορολογουμένων, παρόλο που τα περιθώρια κέρδους τους και οι ισολογισμοί τους υστερούσαν ήδη πριν από την τρέχουσα κρίση.

Δεν είναι μόνον η Ryanair που αδικείται από αυτό το σχήμα. Ο όμιλος International Consolidated Airlines Group, ο οποίος κατέχει την British Airways, είναι πιο κερδοφόρος από τους γαλλικούς και γερμανικούς ανταγωνιστές του, ωστόσο πιθανότατα τα χρήματα που θα λάβει ως πακέτο διάσωσης δεν θα πλησιάσουν ούτε κατά προσέγγιση αυτά που θα λάβουν εκείνοι (και δεν το ζητεί καν).

για τη συνέχεια Capital

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube