Weather Icon

Bloomberg: Η Σουηδία αναθεωρεί τη στρατηγική της καθώς οι θάνατοι ηλικιωμένων αυξάνονται δραματικά

Bloomberg: Η Σουηδία αναθεωρεί τη στρατηγική της καθώς οι θάνατοι ηλικιωμένων αυξάνονται δραματικά

Η Σουηδία θα αναπροσαρμόσει ένα βασικό συστατικό της στρατηγικής της στην αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19, όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναφέροντας ότι αυτό έρχεται ύστερα από την «εκτός ελέγχου» αύξηση των θυμάτων στους οίκους ευγηρίας. 

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δαπανήσει 2,2 δισ. κορόνες (περίπου 200 εκατ. ευρώ) για να ενισχύσει το πλαίσιο προστασίας των μεγαλύτερης ηλικίας πολιτών. Ακόμη 2 δισ. κορόνες θα διατεθούν στις τοπικές αρχές για να καλύψουν τα έξτρα κόστη στην αντιμετώπιση του ιού. 

Όπως και σε πολλές ακόμη χώρες στη Σουηδία ο Covid-19 έχει πλήξει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ωστόσο οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι στη συγκεκριμένη χώρα (που διαθέτει ένα πολύ ισχυρό σύστημα υγείας όπως και κοινωνικό κράτος) οι θάνατοι θα είχαν αποφευχθεί, εάν οι αρχές είχαν λάβει περισσότερα μέτρα για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

Να σημειωθεί ότι έρευνα για τους θανάτους στους οίκους ευγηρίας έχουν ανοίξει και οι εισαγγελικές αρχές της χώρας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν αμέλεια και παρατυπίες. Περισσότεροι από τους μισούς Σουηδούς άνω των 70 ετών , που πέθαναν από Covid-19, ζούσαν σε οίκους ευγηρίας έως και τα τέλη Απριλίου. Έως και χθες ο συνολικός αριθμός των θανάτων από νέο κορωνοϊό στη χώρα ανερχόταν στους 3.256.

Ο στόχος της ανοσίας παραμένει 

Η Σουηδία έχει βεβαίως δεχθεί εντονότατη κριτική και για την επιλογή της να πει «όχι» στο lockdown. Σχολεία, εστιατόρια, καταστήματα, γυμναστήρια και κάθε είδους δραστηριότητες έμειναν ανοιχτά παρά την πανδημία. Η ίδια υποστηρίζει ωστόσο ότι αυτή θα αποδώσει και τα αποτελέσματα θα φανούν στο δεύτερο κύμα της επιδημίας. Αυτό που τρομάζει άλλες χώρες δεν είναι τόσο ανησυχητικό για την ίδια αφού ελπίζει ότι μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού θα έχει αποκτήσει ανοσία. 

Σύμφωνα με τον επιδημιολόγο Άντερς Τένελ περίπου το 40% των κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχουν αναπτύξει ανοσία στον κορωνοϊό έως τα τέλη Μαΐου, γεγονός που θα δώσει στη χώρα προβάδισμα απέναντι σε έναν ιό «με τον οποίο θα πρέπει να ζήσουμε για πολύ καιρό ακόμη».

«Το φθινόπωρο θα υπάρξει ένα δεύτερο κύμα. Η Σουηδία θα έχει επιτύχει υψηλό επίπεδο ανοσίας και ο αριθμός των κρουσμάτων πιθανότατα θα είναι αρκετά χαμηλός», δήλωσε ο Τένελ πρόσφατα στους Financial Times. «Η Φινλανδία θα έχει χαμηλό επίπεδο επίπεδο ασυλίας. Θα πρέπει να εφαρμόσει ξανά καθολικό lockdown;», διερωτάται.

Σύμφωνα με τον Τένελ ωστόσο θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας χρόνος – αν όχι δύο – προκειμένου να αποδειχτεί ποια στρατηγική ήταν εν τέλει η πιο αποτελεσματική μακροπρόθεσμα. Στόχος της Σουηδίας, τονίζει, ήταν να εξετάσει «το ευρύ ζήτημα της δημόσιας υγείας», σημαντικό μέρος του οποίου είναι «οι άνθρωποι να μπορέσουν ζουν μία φυσιολογική ζωή».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube