Ακολουθήστε μας

Διεθνή

Αποσύρεται απ’ όλες τις συμφωνίες η Παλαιστίνη

Δημοσιεύτηκε στις

Χάνονται εκ νέου οι ισορροπίες στη Μέση Ανατολή – Το σχέδιο Τραμπ για την ειρήνευση μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις, ωστόσο οι ανακοινώσεις του Προέδρου της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς είναι που σφραγίζουν τα νέα δεδομένα

Μαρίνα Χατζηκώστα

Εξέλιξη προβλέψιμη, μετά τις αντιδράσεις απόρριψης του σχεδίου ειρήνευσης για τη Μέση Ανατολή, είναι η απόσυρση της Παλαιστίνης απ’ όλες τις συμφωνίες που έχει συνάψει η Αρχή, με τις εκάστοτε κυβερνήσεις του Ισραήλ και των Ηνωμένων Πολιτειών. Άλλωστε οι Παλαιστίνιοι είχαν απορρίψει από την αρχή κάθε περίπτωση να κάτσουν στο τραπέζι του διαλόγου, για να συζητήσουν οποιαδήποτε λύση στη βάση των αμερικανικών προτάσεων. Περισσότερο μπαρούτι στην υπόθεση έβαλαν βέβαια οι διαβεβαιώσεις της νέας κυβέρνησης του κράτους του Ισραήλ, ότι τους επόμενους μήνες θα προχωρήσουν με την προσάρτηση εδαφών στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια, όπως είναι τα βιβλικά ονόματα περιοχών της Δυτικής Όχθης.

Για «καυτό» καλοκαίρι

προειδοποιεί ο Αμπάς

Ο Πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, ανακοίνωσε πλέον και επίσημα πως «η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το κράτος της Παλαιστίνης απαλλάσσονται σήμερα απ’ όλες τις συμφωνίες που έχουν συνάψει με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Ισραήλ και απ’ όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, συμπεριλαμβανομένων όλων των συμφωνιών που άπτονται των ζητημάτων ασφαλείας». Απαντώντας δε στις εξαγγελίες Νετανιάχου, Ασκενάζι και Γκαντς για προσαρτήσεις παλαιστινιακών εδαφών, προειδοποίησε πως μια τέτοια ενέργεια θα αποσταθεροποιήσει πλήρως τις όποιες ισορροπίες έχουν απομείνει, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντισταθεί και αφενός να καλέσει το Ισραήλ να λογοδοτήσει, αφετέρου να σταματήσει την Ουάσιγκτον από την προσπάθεια υπόθαλψης των ισραηλινών ενεργειών και προθέσεων. Αν, παρόλα αυτά, το Ισραήλ προχωρήσει με τις παράνομες ενέργειες, λένε όλοι οι Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι, το καλοκαίρι θα είναι «καυτό».

Προτεραιότητα οι προσαρτήσεις

Την προηγούμενη εβδομάδα γράψαμε για την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του Ισραήλ, που έγινε την περασμένη Κυριακή. Αμέσως μετά, στις πρώτες του δηλώσεις ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου ανήγγειλε πως ήρθε η ώρα να προσαρτηθεί τμήμα των παλαιστινιακών εδαφών… Ξεκαθαρίζοντας με τον πιο επίσημο τρόπο πως αυτή είναι η προτεραιότητα, ή έστω μεταξύ των προτεραιοτήτων, της νέας κυβέρνησης.

Πέρα από τα όσα σημαίνει αυτή καθαυτή η απόφαση και το προηγούμενο που δημιουργεί στο Διεθνές Δίκαιο, συνιστά και παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Δεκεμβρίου 2016, και της Απόφασης 2334, σύμφωνα με την οποία το Ισραήλ οφείλει να τερματίσει τον εποικισμό των κατεχόμενων παλαιστινιακών εδαφών.

Κοινώς το Ισραήλ, πέρα από το ότι συνεχίζει να παραβιάζει με εποικισμό, προχωρεί και σε δεύτερη παραβίαση, με προσάρτηση εδαφών.

Η νέα κυβέρνηση του Ισραήλ πάντως σκοπεύει να παρουσιάσει τη στρατηγική της για την εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο Τραμπ, την 1η Ιουλίου. Μεταξύ άλλων το σχέδιο προβλέπει προσάρτηση του 30% των εδαφών της Παλαιστίνης, μεταξύ των οποίων η Ιουδαία, η Σαμάρεια και η Κοιλάδα του Ιορδάνη.

26 χρόνια ματαιώνεται η ελπίδα

Για όσους το 1993 ήταν σε ηλικία να παρακολουθήσουν ειδήσεις, αλλά και όσους μεγαλώνοντας ενδιαφέρθηκαν για την ιστορία της Παλαιστίνης, η στιγμή της χειραψίας μεταξύ του Ισραηλινού τότε Πρωθυπουργού, Γιτζάκ Ραμπίν και του τότε ηγέτη των Παλαιστινίων, Γιάσερ Αράφατ, υπό τις ευλογίες του Αμερικανού τότε Προέδρου, Μπιλ Κλίντον, στον Λευκό Οίκο, η οποία επικύρωσε τη συμφωνία του Όσλο, αποτέλεσε το ύψιστο ορόσημο.

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου και ο διεθνής Τύπος την βάφτισε ως κοσμοϊστορικό γεγονός. Ένα γεγονός που πολλοί πίστεψαν πως θα μπορούσε να αλλάξει τον ρουν της ιστορίας στη Μέση Ανατολή.

Από τότε οι Παλαιστίνιοι βιώνουν τη ματαίωση της ελπίδας.

Η συμφωνία του Όσλο

Στην πραγματικότητα η συμφωνία του Όσλο, που έβαλε τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι των απευθείας διαπραγματεύσεων, ήταν εδώ και δεκαετίες στον αναπνευστήρα. «Απεβίωσε», ωστόσο, οριστικά, όταν η κυβέρνηση Τραμπ μετέφερε την πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ισραήλ, από το Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ. Από το 2018 μέχρι σήμερα οι Παλαιστίνιοι είναι ξεκάθαροι. Δεν δέχονται καμιά διμερή διαπραγμάτευση και απαιτούν διεθνείς διαδικασίες, με εξαίρεση διαδικασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας του Όσλο ήταν η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, το δικαίωμα των Παλαιστινίων για αυτοκυβέρνηση μέσω της Παλαιστινιακής Αρχής και δέσμευση για αμοιβαία αναγνώριση.

Η συμφωνία καθόριζε, μεταξύ άλλων, τη διαίρεση της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας σε τρεις τομείς: α) έναν τομέα υπό τον πλήρη έλεγχο της Παλαιστινιακής Αρχής, β) έναν τομέα όπου οι Παλαιστίνιοι θα έχουν τον πολιτικό έλεγχο, ενώ το Ισραήλ θα εγγυάται την ασφάλειά του και γ) τον τομέα όπου υπάρχει η εκτεταμένη παρουσία των Εβραίων εποίκων και των οικισμών τους και ο οποίος θα τεθεί υπό πλήρη ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο. Γιτζάκ Ραμπίν, Γιάσερ Αράφατ, αλλά και ο Σιμόν Πέρες, τότε ΥΠΕΞ του Ισραήλ, τιμήθηκαν με Νόμπελ Ειρήνης, αλλά η παγίωση των συμφωνιών και η περαιτέρω βελτίωση, από το 1994 μέχρι σήμερα, παρέμεινε στα χαρτιά. Ένα από τα γεγονότα ανάμεσα στο τότε και το σήμερα ήταν η δολοφονία του Ισραηλινού Προέδρου το 1995, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη δεξιά πτέρυγα της χώρας του ως προδότης. Τον δολοφόνησαν το 1995 και η λαϊκή αποδοχή του εγκλήματος κατέδειξε τη λαϊκή δυσφορία του Ισραήλ, σε σχέση με τη συμφωνία.

Από την άλλη πλευρά, της Παλαιστίνης, η ισλαμιστική Χαμάς, η οποία έμελλε πολλά χρόνια αργότερα να αναλάβει τον έλεγχο της κυβέρνησης στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και η Ισλαμική Τζιχάντ, για την οποία ο ακρογωνιαίος λίθος της ιδεολογίας της είναι το «Μέτωπο απόρριψης» κατά του Ισραήλ, έκαναν ό,τι μπορούσαν για να διατηρήσουν την ένταση. Η συνέχεια και πάλι γνωστή. Ακολούθησε η δεύτερη Ιντιφάντα, η αμφιλεγόμενη κατασκευή του τείχους ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη που διέταξε η κυβέρνηση Σαρόν, η πολιορκία της Γάζας, που διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια, και μια μακρά σειρά από αποτυχημένες προσπάθειες να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις.

Ο όρος «συμβιβασμός» έχει, τρόπον τινά, απαγορευτεί από το πολιτικό λεξιλόγιο στη Μέση Ανατολή.

Σημερινή

Ο Σταύρος Καλεντερίδης, ξεκίνησε τις σπουδές του στην Αθήνα, σπουδάζοντας Πολιτική Επιστήμη στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έπειτα από τέσσερα χρόνια συμμετοχής στα φοιτητικά όργανα συνδιοίκησης της σχολής του και σε διάφορες οργανώσεις νέων, αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές του στο εξωτερικό. Στη Βοστόνη των Η.Π.Α. ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά προγράμματα, στις Διεθνείς Σχέσεις (Αμερικανική εξωτερική πολιτική) και στην Επικοινωνία (Πολιτική Επικοινωνία), ενώ παράλληλα εργάστηκε στο Ελληνικό Προξενείο της Βοστόνης, στη σχολή του ως βοηθός έρευνας και σε δύο πολιτικές καμπάνιες Αμερικανών πολιτικών (Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικάνων). Μετά από τρία χρόνια στις Η.Π.Α., άκουσε το κάλεσμα της πατρίδας του και επέστρεψε πίσω με μεγάλο πόθο για προσφορά στην Ελλάδα. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος δύο κοινωφελών οργανισμών, του δέλτα – πολιτική επανάσταση (πολιτικός οργανισμός) και της Λεοντίδας (ίδρυμα προώθησης θεμάτων ιστορίας, πολιτισμού και δημοκρατίας). Σήμερα ζει και εργάζεται στην Αθήνα, ασχολείται με διάφορα εγχειρήματα πολιτικής διπλωματίας και δημοκρατίας, γράφει πολιτικά άρθρα, σχολιάζει την επικαιρότητα και συνεχίζει την προσωπική του μελέτη στην ιστορία και την πολιτική φιλοσοφία.

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ως ύποπτος για απάτη συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης της περιοχής Κουρσκ της Ρωσίας, Αλεξέι Σμιρνόφ, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS.

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Το μεγαλύτερο τμήμα των ουκρανικών δυνάμεων απωθήθηκε ύστερα από επίθεση του ρωσικού στρατού.

Ο Σμιρνόφ ηγήθηκε της περιοχής από τον Μάιο του 2024 έως τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, όταν αντικαταστάθηκε από τον Αλεξάντερ Χινστέιν.

Συνελήφθη και ο αναπληρωτής του

Μαζί με τον Σμιρνόφ, συνελήφθη και ο πρώην αναπληρωτής κυβερνήτης του Κουρσκ, Αλεξέι Ντέντοφ.

Τις πρώτες ώρες της ουκρανικής εισβολής στο Κουρσκ τον Αύγουστο, ο Σμιρνόφ επανειλημμένα διαβεβαίωνε ότι η περιοχή είναι υπό έλεγχο, ακόμη και όταν οι Ρώσοι συνοριοφύλακες αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση και υποχώρησαν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν επέπληξε τον Σμίρνοφ κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, επειδή σε έκθεσή του επικεντρώθηκε στη στρατιωτική κατάσταση και όχι στις προσπάθειες για τη βοήθεια των αμάχων στην περιοχή του Κουρσκ.

ΠΗΓΗ: Ναυτεμπορική

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη.

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μεταξύ των Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Ρώμη και όχι στο Ομάν, όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, μετέδωσε σήμερα η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη Ρώμη. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Axios ήταν ο πρώτος που ανέφερε την τελευταία αλλαγή του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Ο δεύτερος γύρος διαπραγματεύσεων (…) θα διεξαχθεί στη Ρώμη (και) το Υπουργείο Εξωτερικών του Ομάν θα φιλοξενήσει και πάλι τις συζητήσεις», ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Την είδηση επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.

Το βράδυ της Δευτέρας, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών, επικαλούμενο το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, ανέφερε ότι αυτές οι συνομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο Μουσκάτ, την πρωτεύουσα του Ομάν.

Προηγουμένως, οι επικεφαλής της ολλανδικής και ιταλικής διπλωματίας, Κάσπαρ Φέλντκαμπ και Αντόνιο Ταγιάνι, είχαν επιβεβαιώσει ότι αυτός ο δεύτερος γύρος των συνομιλιών θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη.

Ιράν και ΗΠΑ, που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις από το 1980, είχαν ιστορικές απευθείας συνομιλίες το περασμένο Σαββατοκύριακο, με τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν, για το ιρανικό πυρηνικό ζήτημα.

Πηγή: ΑΜΠΕ 

Συνέχεια ανάγνωσης

Διεθνή

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Δημοσιεύτηκε

στις

από τον

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας, με βάση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε κατόπιν πιέσεων της Ουάσινγκτον.

Στις 18 Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ, διέταξε τον στρατό να σταματήσει τα πλήγματα στις ουκρανικές ενεργειακές υποδομές για 30 ημέρες. Λίγες ημέρες αργότερα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για το θέμα αυτό τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία.

Εξακολουθεί ωστόσο να υπάρχει ασάφεια όσον αφορά την πραγματική ημερομηνία έναρξης και τέλους του μορατόριουμ, καθώς και των προϋποθέσεων που το συνοδεύουν. Παράλληλα, οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται σχεδόν καθημερινά ότι παραβιάζουν τη συμφωνία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, όταν ρωτήθηκε σήμερα πότε ακριβώς θα λήξει το μορατόριουμ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως. «Θα σας κρατάμε ενήμερους αλλά δεν είμαι έτοιμος να σας μεταφέρω τη ληφθείσα απόφαση» είπε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ασάφεια για την ημερομηνία λήξης του μορατόριουμ

Η Ρωσία λέει ότι το μορατόριουμ τέθηκε σε ισχύ στις 18 Μαρτίου, για 30 ημέρες. Η Ουκρανία από την πλευρά της θεωρεί ότι ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου, δηλαδή την ημέρα που ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο και για το Κίεβο η ημερομηνία λήξης δεν είναι σαφής. Ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χεόρχιι Τιχίι, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, απάντησε ότι δεν είναι σε θέση να αναφέρει την «ακριβή ημερομηνία» μετά την οποία η συμφωνία δεν θα ισχύει πλέον. Διαβεβαίωσε ότι η Ουκρανία προς το παρόν την τηρεί, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι την έχει παραβιάσει «περισσότερες από 30 φορές».

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε την Ουκρανία ότι έπληξε ρωσικές ενεργειακές υποδομές, παρά τη συμφωνία.

Ο Τιχίι είπε επίσης ότι το προσωρινό μορατόριουμ, όπως και μια άλλη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Μαύρη Θάλασσα, θα πρέπει «να παραταθούν». Πρόσθεσε όμως ότι η Ουκρανία χρειάζεται «πλήρη εκεχειρία» που θα περιλαμβάνει όλα τα πεδία της μάχης.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Συνέχεια ανάγνωσης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διεθνή3 ώρες πριν

Ρωσία: Συνελήφθη ο πρώην κυβερνήτης του Κουρσκ

Ο Σμιρνόφ ήταν επικεφαλής του Κουρσκ όταν τα ουκρανικά στρατεύματα εισέβαλαν στην περιοχή τον Αύγουστο του 2024.

Διεθνή4 ώρες πριν

Axios: Στη Ρώμη τελικά και όχι στο Ομάν οι συνομιλίες ΗΠΑ-Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα

Ο τόπος διεξαγωγής των επικείμενων συνομιλιών έχει πλέον μετατοπιστεί δύο φορές – από τη Ρώμη στο Σουλτανάτο και πάλι στη...

Διεθνή5 ώρες πριν

Πεσκόφ: Δεν είμαι «έτοιμος» να πω πότε εκπνέει το μορατόριουμ στις επιθέσεις στις ενεργειακές υποδομές

Το Κρεμλίνο δεν είναι «έτοιμο» να πει πότε θα εκπνεύσει το εύθραυστο μορατόριουμ για τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές της...

Ενδιαφέροντα5 ώρες πριν

Έκδοση Ρώσου με διεθνές ένταλμα που συνελήφθη στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος

Ο 49χρονος Ρώσος υπήκοος είχε συλληφθεί τον περασμένο Μάρτιο όταν, στην προσπάθειά του να εισέλθει στο Άγιο Όρος, διαπιστώθηκε ότι...

Διεθνή6 ώρες πριν

Στο Παρίσι για συνομιλίες για τον πόλεμο στην Ουκρανία Ρούμπιο και Γουίτκοφ

Ρούμπιο και Γουίτκοφ θα έχουν «συνομιλίες με Ευρωπαίους ομολόγους τους για την προώθηση του στόχου του προέδρου Τραμπ να τερματίσει...

Δημοφιλή