Weather Icon

Απόρρητα κονδύλια και μυστικές αναθέσεις! Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν μόνο για τους μετανάστες

Απόρρητα κονδύλια και μυστικές αναθέσεις! Τα «λεφτόδεντρα» ανθίζουν μόνο για τους μετανάστες

Λεφτά υπάρχουν για τους μετανάστες, καθώς το αρμόδιο υπουργείο Μετανάστευσης δεν διστάζει, εν μέσω πανδημίας του κορωνοϊού, να ξοδέψει πακτωλό χρημάτων στην προσπάθεια του -που δεν έχει αποδώσει καρπούς έως τώρα- να λύσει το γιγαντώμενο μεταναστευτικό πρόβλημα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», την ώρα που οι Έλληνες αγωνιούν, αφενός για την υγεία και την εργασία τους, και αφετέρου για τον υβριδικό πόλεμο στην ελληνοτουρκική μεθόριο, η κυβέρνηση και συγκεκριμένα η ηγεσία του υπουργείου Μετανάστευσης, έφερε στη Βουλή και ψήφισε στο άψε σβήσε, νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να επιταχύνει τις διαδικασίες ασύλου, το οποίο, ωστόσο, σύμφωνα με την Ειδική Έκθεση και την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προβλέπει ποσά εκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τα οποία και επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ζημιώνεται, δηλαδή, το ελληνικό δημόσιο, παρεκκλίνοντας, έτσι, από τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων περί συνδρομής της Ευρώπης και περί ευρωπαϊκών κονδυλίων. Την ώρα, λοιπόν, που η χώρα μας βρίσκεται στην πιο δύσκολη συγκυρία μετά τα μνημόνια, το μεταναστευτικό ζημιώνει το πορτοφόλι του Έλληνα, καθώς το κράτος βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη, μεταξύ άλλων, με μετακλητούς, μυστικά κονδύλια, και απευθείας αναθέσεις, αντί να συνδράμει οικονομικά στον Έλληνα εργαζόμενο, μικρομεσαίο, επιχειρηματία.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο, εγγράφεται ειδική πίστωση στον προϋπολογισμό του υπουργείου Μετανάστευσης για την αντιμετώπιση απόρρητων εθνικών αναγκών, ενώ προβλέπεται ότι, με υπουργική απόφαση, θεωρούνται απόρρητες συμβάσεις πληροφοριακών συστημάτων για τη διαχείριση αιτήσεων ασύλου.

Απαραίτητες οι απόρρητες δαπάνες

Ο Νότης Μηταράκης, απαντώντας στις σφοδρές επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υποστήριξε ότι οι απόρρητες δαπάνες είναι απαραίτητες, καθώς η χώρα είναι αντιμέτωπη με «κυκλώματα λαθροδιακινητών, κυκλώματα μέσα στις δομές, και κυκλώματα που εμποδίζουν τις απελάσεις». Ο ίδιος κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση, ώστε να ενημερώνεται η Βουλή για τα απόρρητα κονδύλια.

Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση δεν αίρει την αδιαφάνεια στα κονδύλια, ούτε αποκαθιστά τη λογοδοσία, καθώς οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να μην ενημερώνονται. Φυσικά, οι δαπάνες αυτές είναι άγνωστες, και ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει το ποσό στο οποίο θα φτάσουν.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο συνεχίζει την πρακτική των -κατάπτυστων- απευθείας αναθέσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, τις οποίες και παρατείνει για 18 μήνες, μέχρι τις 31/12/2021, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις, κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, για την κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν, κυρίως στους τομείς της μεταφοράς, διαμονής, σίτισης, ασφάλειας, καθαριότητας και υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών.

Μεγάλο «αγκάθι» οι μετακλητοί

Και, εν προκειμένω, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αδυνατεί να υπολογίσει το ποσό στο οποίο θα ανέλθουν αυτές οι δαπάνες. Μεγάλο «αγκάθι» του νομοσχεδίου είναι οι μετακλητοί στην υπηρεσιακή δομή του υπουργείου. Σύμφωνα με την ειδική έκθεση του νομοσχεδίου, 88.000 ευρώ θα δαπανηθούν για τους μισθούς των τριών μετακλητών στη Νομική Υπηρεσία του υπουργείου, και άλλες 40.000 για τους μετακλητούς στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σχέσεων.

Επιπροσθέτως, 3 εκατ. ευρώ θα δοθούν σε αποζημιώσεις για υπερωριακή εργασία για το προσωπικό, ενώ ετήσια δαπάνη ύψους 48.000 ευρώ προκαλείται επί του κρατικού προϋπολογισμού, για το επίδομα θέσης ευθύνης Προϊσταμένου Γενικής Διεύθυνσης στα έξι συνολικά Κ.Υ.Τ. Άλλες 144.000 ευρώ θα κατευθυνθούν στο ειδικό επίδομα αποσπασμένων.

Σύμφωνα δε με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, 40.000 ευρώ θα κοστίσει ετησίως ο μισθός του Προϊστάμενου της Νομικής Υπηρεσίας που συνιστάται στο υπουργείο.

«Απάτη» η ύψους 700 εκατ. ευρώ ευρωπαϊκή συνδρομή

Την ίδια ώρα που ο κρατικός κορβανάς αδειάζει για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, αποδεικνύεται ότι και η περιβόητη οικονομική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ύψους 700 εκατ. ευρώ, μετά την απόπειρα εισβολής στην Έβρο, μάλλον είναι απάτη, τελικά!

Κι αυτό διότι, πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μισά εξ αυτών, περί τα 350 εκατ. θα δοθούν για την βελτίωση της διαμονής των μεταναστών. Άλλα 220 εκατ. ευρώ θα δοθούν για την κατασκευή των ΚΥΤ στα νησιά, ενώ 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν στη Frontex. Τελικώς, από τα 700 εκατ. ευρώ, τα οποία δήθεν θα συνέδραμαν την Ελλάδα, μόλις 50 εκ. ευρώ θα δοθούν μελλοντικά για την κάλυψη του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας συνοριοφυλάκων και αστυνομικών, το οποίο μάλιστα αφορά τη μεθόριο όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Βουλγαρίας.

www.newsbreak.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube